INS: Comenzile noi din industrie au crescut cu 8,1% in primele zece luni, fata de anul trecut

Institutul National de Statistica (INS) a publicat, vineri, datele statistice privind indicii valorici ai comenzilor noi din industrie in luna octombrie si in ultimele zece luni din acest an. 

In luna octombrie 2013, comenzile noi din industrie, pe total (piata interna si piata externa), au crescut in termeni nominali atat fata de luna precedenta cu 6,2% cat si fata de aceeasi luna din anul precedent cu 10,3%. 

In primele zece luni din 2013, comparativ cu aceeasi perioada din 2012, comenzile noi din industrie au crescut cu 8,1%.   

Octombrie 2013 comparativ cu septembrie 2013

Comenzile noi din industrie, in luna octombrie 2013, comparativ cu luna precedenta, au crescut cu 6,2%, datorita cresterilor inregistrate in industria bunurilor intermediare (+6,8%), in industria bunurilor de capital (+6,1%), in industria bunurilor de uz curent (+5,7%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (+5,3%).

Octombrie 2013 comparativ cu octombrie 2012

Comenzile noi din industrie, in luna octombrie 2013, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, au crescut pe ansamblu cu 10,3%, datorita cresterilor inregistrate in industria bunurilor de capital (+16,0%), in industria bunurilor de uz curent (+6,7%), in industria bunurilor intermediare (+3,4%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,7%). 

Perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2013 comparativ cu aceeasi perioada din 2012

Comenzile noi din industrie, in perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2013, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut au crescut pe ansamblu cu 8,1%, datorita cresterilor inregistrate la urmatoarele grupe industriale: industria bunurilor de capital (+18,2%), industria bunurilor de uz curent (+5,9%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,0%). Scǎderi s-au inregistrat in industria bunurilor intermediare (-4,4%).

Cercetarea statistica este de tip selectiv. Tipul de sondaj utilizat si procedeul de extragere a esantionului este cel al sondajului stratificat cu selectie aleatoare simpla fara revenire in cadrul fiecarui strat, in care variabilele de stratificare sunt reprezentate de: activitatea economica si clasa de marime a intreprinderii in functie de numarul de salariati. Datorita necesitatilor privind comparabilitatea rezultatelor pe grupe de activitati omogene cat si la nivel de intreprindere de la o perioada la alta, categoria operatorilor economici cu potential economic ridicat (50 de salariati si peste), se cerceteaza exhaustiv. Baza de selectie a esantionului asigura o reprezentativitate calculata dupa cifra de afaceri de 94,23% din multimea totala a unitatilor active. Datele se colecteaza de la circa 2800 operatori economici cu activitatea principala cuprinsa in diviziunile CAEN Rev.2: 13, 14, 17, 20, 21, 24÷30. Eroarea maxim admisa a estimatiilor este de ± 3%.

Obiectivul indicatorului comenzilor noi este acela de masurare a tendintei comenzilor noi primite de la clienti interni si externi. In timp ce indicatorul productiei arata tendinta volumului productiei si ofera o indicatie asupra tendintei valorii adaugate, datele despre comenzile noi permit prognoza, desi doar pe termen scurt a productiei si cifrei de afaceri viitoare. Comenzile noi primite apar ulterior in productie si apoi in cifra de afaceri si reprezinta, primul indiciu despre ceea ce urmeaza sa se intample pe termen scurt. in concluzie, indicele comenzilor noi este un indicator de prognoza care furnizeaza informatii privind ciclul economic.

Comenzile noi din industrie reprezinta valoarea contractelor din luna de referinta intre un producator si un client si privesc livrarile de bunuri si servicii aferente producatorului, indiferent de perioada in care urmeaza a fi onorate.