INS: Pensia medie lunara a fost in trimestrul II de 807 lei, mai mare cu 4,9% fata de anul trecut

INFLATIA atinge un nou minim istoric, pe fondul ieftinirii preturilor de consum

Institutul National de Statistica (INS) a publicat, vineri, datele privind numarul de pensionari si pensia medie lunara in trimestrul II din 2013. Potrivit unui comunicat transmis Mondo News, in trimestrul II din acest an, numarul mediu de pensionari a fost de 5.413 mii persoane, in scadere cu 80 de mii de persoane fata de acelasi trimestru al anului precedent si cu 20 mii persoane fata de trimestrul I din 2013.

Pensia medie lunara a fost in trimestrul II din acest an de 807 lei, mai mare cu 4,9% fata de acelasi trimestru al anului precedent si cu 1,5% fata de trimestrul I 2013, potrivit datelor INS. De precizat ca pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 86,5% in totalul celor de asigurari sociale.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 812 lei in trimestrul II din 2013, cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 350 de lei (650 lei in judetul Giurgiu fata de 1026 lei in Municipiul Bucuresti).

Numarul mediu al pensionarilor si pensia medie lunara dupa sistemul de pensionare

Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (72,6%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii – anticipata si anticipata partial – au reprezentat 2,1%.

Numarul mediu al pensionarilor de asigurari sociale si pensia medie lunara pe principalele categorii de pensii

Indicele pensiei medii reale pentru trimestrul II 2013, fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale si indicele preturilor de consum a fost de 100,9%. 

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual – indemnizatie sociala), in trimestrul II 2013, a fost de 537,0 mii persoane, din care:

– 383,1 mii persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 8,2% din totalul pensionarilor din aceasta categorie;
– 153,9 mii persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 27,0% din totalul acestora.

Colectarea datelor de catre INS se realizeaza prin rapoarte statistice completate prin auto-inregistrare, de catre personalul din compartimentele de specialitate ale caselor de pensii. Rapoartele statistice sunt completate de Casa Nationala de Pensii Publice (pentru pensionarii de asigurari sociale de stat si pensionarii proveniti din fostul sistem de asigurari pentru agricultori), Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Culturii si Casa de Asigurari a Avocatilor.

Foto: Realitatea TV