INS: PIB-ul Romaniei a CRESCUT anul trecut cu 2,9 la suta

Produsul intern brut (PIB) a fost anul trecut, in termeni reali, mai mare cu 2,9 la suta comparativ cu 2013, industria si comunicatiile avand cele mai mari contributii la aceasta crestere, potrivit datelor provizorii publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

In ultimul trimestru al anului trecut, Produsul intern brut a crescut, in termeni reali, cu 0,5 la suta comparativ cu trimestrul precedent, iar fata de acelasi trimestru din anul 2013, PIB a inregistrat un avans de 2,6 la suta pe seria bruta si de 2,5 la suta pe seria ajustata sezonier.

Pe seria ajustata sezonier, Produsul intern brut estimat pentru trimestrul al patrulea din 2014 a fost de 169,51 miliarde lei preturi curente iar pe serie bruta s-a cifrat la 198,83 miliarde de lei preturi curente.
Citeste si: Comisia Nationala de Prognoza a modificat ESTIMAREA privind CRESTEREA ECONOMICA din acest an

Pe serie bruta, Produsul intern brut estimat pentru anul 2014 a fost de 669,50 miliarde de lei preturi curente.

Cele mai importante contributii la cresterea PIB-ului in anul 2014 comparativ cu anul precedent le-au avut industria (+0,9 la suta), cu o pondere de 24 la suta la formarea PIB-ului si al carei volum de activitate s-a majorat cu 3,5 la suta, precum si informatiile si comunicatiile (+0,6 la suta), cu o pondere de sase la suta la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 11 la suta.

O contributie pozitiva au avut-o impozitele nete pe produs (+0,4 la suta), a caror pondere la formarea PIB-ului a fost de 11,5 la suta si care au inregistrat o crestere a volumului lor cu 3,4 la suta.

Reducerea volumului de activitate din activitatile de intermediere financiara si asigurari cu 2,7 la suta a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB-ului, contributia sa la cresterea PIB-ului fiind de -0,1 la suta.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB-ului, cele mai importante contributii la cresterea produsului intern brut in anul 2014 le-au inregistrat cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+2,9 la suta), cu o pondere de 60,9 la suta la utilizarea PIB-ului si al carei volum s-a majorat cu 4,9 la suta si cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice (+0,6 la suta), cu o pondere de 14,2 la suta la utilizarea PIB-ului si al carei volum s-a majorat cu 3,8 la suta.

Citeste si: BERD mentine PROGNOZA privind CRESTEREA ECONOMICA a Romaniei din 2015

Ca urmare a scaderii volumului formarii brute de capital fix cu 3,6 la suta, aceasta a avut o contributie negativa la cresterea PIB-ului, de -0,8 la suta.

Potrivit INS, ca urmare a revizuirii seriei brute, prin includerea unor informatii suplimentare pentru anul 2014, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de varianta “semnal” a Produsului intern brut pentru trimestrul al patrulea din 2014, publicata in 13 februarie 2015. Astfel, rezultatele trimestrului al doilea din 2014, comparativ cu trimestrul anterior, au fost revizuite de la 99,6 la suta la 99,5 la suta.

Sursa foto: capital.ro