INS: Romania a avut anul trecut o CRESTERE ECONOMICA de 2,9 la suta

Produsul intern brut a crescut anul trecut cu 2,9 la suta, in termeni reali, fata de 2013, dupa ce in ultimul trimestru CRESTEREA ECONOMICA a fost de 0,5 la suta fata de trimestrul anterior, serie ajustata sezonier, si de 2,6 la suta comparativ cu aceeasi perioada din 2013, serie bruta, potrivit datelor semnal ale Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, CRESTEREA ECONOMICA din trimestrul al patrulea a fost in termeni reali de 0,5 la suta fata de precedentele trei luni, in functie de date ajustate sezonier fara corectia cu numarul de zile lucratoare, se arata intr-un comunicat al INS.

Citeste si: CONCLUZII FMI: ROMANIA este VULNERABILA la socuri externe

Comparativ cu acelasi trimestru din 2013, produsul intern brut a avansat cu 2,6 la suta pe serie bruta si cu 2,5 la suta pe serie ajustata sezonier.

“Ca urmare a revizuirii seriei brute pentru anul 2013, in vederea reconcilierii datelor trimestriale cu cele anuale semidefinitive, si a includerii estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2014”, se spune in comunicat.

Citeste si: DARIUS VALCOV: Vom prezenta un PLAN DE MASURI pentru RELAXAREA MTO

Cresterea economica din primul trimestru al anului trecut, fata de ultimul trimestru din 2013, a fost ajustata de la 0,8 la suta la 0,3 la suta, iar cea din trimestrul al treilea a fost revizuita in urcare, de la 1,8 la suta la 2,2 la suta, comparativ cu trimestrul al doilea. Datele pentru trimestrul al doilea au ramas nemodificate, la o contractie a PIB de 0,4 la suta fata de primul trimestru al anului.

Raportat la ultimul trimestru din 2013, economia a crescut cu 2,6 la suta in trimestrul al patrulea al anului trecut, dinamica anuala in coborare de la 3,3 la suta in trimestrul al treilea din 2014.