INS: Salariile au CRESCUT in aprilie cu 1,7 la suta fata de martie

Castigul salarial mediu nominal net a fost in aprilie de 1.735 lei, in CRESTERE fata de martie cu 29 lei, respectiv cu 1,7 la suta, iar castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.395 lei, cu 1,7 la suta mai mare decat in luna precedent, potrivit datelor prezentate vineri de Institutul National de Statistica.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net au fost inregistrate in intermedieri financiare (4.888 lei), iar cele mai mici, in hoteluri si restaurante (986 lei).

Potrivit sursei citate, in aprilie, in majoritatea activitatilor din sectorul economic  nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv pentru sarbatorile de Paste), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative CRESTERI ale castigului salarial mediu net au fost inregistrate in activitati auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii (22,8 la suta), si in intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii, (21,5 la suta).

Citeste si: SALARIILE AU CRESCUT in martie cu 4,9 la suta fata de februarie

SCADERILE castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, au fost inregistrate ca urmare a acordarii de prime ocazionale in luna anterioara, a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative SCADERI ale castigului salarial mediu net au fost inregistrate in fabricarea produselor din tutun (51,4 la suta).

In sectorul bugetar au fost inregistrate usoare SCADERI ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: invatamant (-1,3 la suta), sanatate si asistenta sociala (-0,5 la suta), administratie publica (-0,3 la suta).

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a CRESCUT cu 4,5 la suta. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,3 la suta.

Citeste si: INS: Cu cat a crescut salariul mediu net in februarie

Indicele castigului salarial real pentru aprilie fata de martie, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 101,4 la suta.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 128,8 la suta, cu 1,8 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna martie.

Sursa foto: radioaccent.ro