Insarcinatul cu afaceri al SUA: Producatorii din Rep. Moldova trebuie sa-si diversifice pietele de export, dupa embargoul impus de Rusia

Insarcinatul cu afaceri al SUA: Producatorii din Rep. Moldova trebuie sa-si diversifice pietele de export, dupa embargoul impus de Rusia

Insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a declarat, marti, la o degustare de produse si vinuri moldovenesti, ca R. Moldova trebuie sa isi diversifice in cel mai scurt timp pietele de export, dupa ce Rusia a interzis importurile de fructe si vinuri din aceasta tara.

“Data fiind interzicerea importurilor de fructe si vinuri din Republica Moldova de catre Rusia, este necesar ca producatorii moldoveni sa-si diversifice in cel mai scurt timp pietele de export”, a declarat, marti, insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Dean Thompson, la un eveniment dedicat produselor moldovenesti.

Oficialul american a precizat ca SUA sustin ferm angajamentul Moldovei fata de integrarea europeana, “cel mai bun drum catre prosperitatea tarii”.

“Vrem sa continuam sa ajutam Moldova sa valorifice numeroasele oportunitati noi. in Republica Moldova, Guvernul SUA a oferit asistenta sectorului agricol inclusiv prin intermediul proiectului Competitivitatea Agricola si Dezvoltarea intreprinderilor, pentru a extinde si imbunatati intern si international productia si marketingul culturilor de mare valoare”, a spus Thompson.

Mondo News iti recomanda si: INTERVIU. ANDRIAN CANDU, MINISTRUL ECONOMIEI DIN REP. MOLDOVA, A EXPLICAT CAND SE VOR FACE PRIMELE LIVRARI DE GAZE PESTE PRUT PRIN CONDUCTA IASI-UNGHENI

Dean Thompson a apreciat faptul ca fermierii moldoveni au inregistrat “mari progrese in asigurarea unei calitati la standarde internationale a fructelor si legumelor produse de ei”, iar sectorul agricol a adoptat “tehnici de vanzare mai sofisticate pentru a vinde unor consumatori mai exigenti”.

“Ei sunt acum pregatiti sa creasca stocurile de produse proaspete furnizate diverselor piete din UE, inclusiv Romania, si din exteriorul UE. stim ca Romania a sustinut aceste eforturi si a preluat deja o parte din exporturile de fructe ale Moldovei din acest an”, a mai spus Dean Thompson, exprimându-si speranta ca acest lucru va deveni parte “a unei solutii sustenabile in anii urmatori”.

“tarile noastre sustin impreuna dezvoltarea economica a Republicii Moldova si aspiratiile sale europene. Dupa ce va veti lua cu totii câte un pahar de vin, sper ca veti inchina in cinstea partneriatului si prieteniei dintre SUA, Moldova si România”, a conchis Dean Thompson, care i-a invitat pe oaspeti sa guste fructele, nucile si “exceptionalele vinuri moldovenesti”.

La rândul sau, ambasadorul R. Moldova la Bucuresti, Iurie Renita, si-a exprimat speranta ca evenimentul va fi “o platforma excelenta” pentru companiile din tara sa pentru a explora “oportunitatile oferite de Acordul de Liber-Schimb dintre R. Moldova si Uniunea Europeana, care a intrat in vigoare la 1 septembrie 2014”.

Diplomatul moldovean a precizat ca dupa intrarea in vigoare a Acordului s-a inregistrat “o crestere semnificativa a exporturilor de produse agricole din R. Moldova catre România”, comparativ cu perioada similara din 2013.

“De exemplu, exporturile de seminte au crescut cu 550%, cele de struguri cu aproape 1.200%, de miere cu 70%, de vin cu 190%. in plus, date statistice recente arata ca România este in continuare partenerul comercial numarul 1 al R. Moldova”, a afirmat Renita.

“Tinand cont de deciziile politice din trecut si cele recente ale autoritatilor ruse de a interzice exporturile de vin moldovenesc, fructe si legume, complet de nejustificat din punct de vedere comercial si economic, nu exagerez spunând ca vinul si fructele moldovenesti au un gust al libertatii. Din acest motiv, receptia de astazi este si mai importanta si simbolica pentru noi, intrucât este organizata de tara recunoscuta la nivel international ca fiind unul dintre cele mai bune exemple de democratie si prosperitate”, a declarat ambasadorul Iurie Renita.

Citeste si: REPUBLICA MOLDOVA intentioneaza sa depuna o CERERE DE ADERARE la UE in 2015

Diplomatul a sfatuit companiile din R. Moldova sa profite de “pietele europene si euroatlantice care sunt predictibile si sigure in comparatie cu cele rusesti”.

Ambasada SUA, Ministerul Agriculturii din Romania si Ministerul Agriculturii din Republica Moldova au organizat, la Bucuresti, un eveniment dedicat vinurilor, fructelor si produselor agricole moldovenesti, in contextul interdictiilor impuse de Federatia Rusa acestor produse in ultimul timp.

Alaturi de reprezentanti ai Ambasadei SUA la Bucuresti, ai ministerelor Agriculturii din Romania si R. Moldova, la eveniment au participat producatori moldoveni si importatori in România, precum si reprezentanti ai producatorilor de echipamente americane.