SONDAJ INSCOP: Cat de mult isi doresc ROMANII schimbarea GUVERNULUI PONTA

Un SONDAJ realizat de INSCOP releva cat de mult isi doresc de fapt ROMANII schimbarea Guvernului condus de VICTOR PONTA, care va fi suspus unei MOTIUNI de CENZURA initiata de PNL marti.

Chiar daca SONDAJUL este realizat inainte de trimiterea in judecata a lui VICTOR PONTA, datele raman relevante. Astfel, in ciuda faptului ca PNL se afla in topul preferintelor electoratului, nu sunt majoritari cei care sa doreasca schimbarea Guvernului, a premierului VICTOR PONTA sau sa sustina ideea alegerilor anticipate. Dintre cei chestionati, 30,4% sunt de acord cu ideea ca actualul guvern ar trebui inlocuit de unul al PNL (fata de 33,2% in luna iulie) in timp ce 50% sunt in dezacord. Nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare 19,6%.

CITESTE SI: SONDAJ INSCOP: PNL CONDUCE IN INTENTIA DE VOT A ROMANILOR, URMAT DE PSD SI UNPR

26,9% dintre respondenti considera ca guvernul actual trebuie sa ramana in functie, dar cu un alt prim-ministru, in timp ce 51,7% nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. Procentul non-raspunsurilor este de 21,4%. Sunt de acord cu ideea organizarii de alegeri anticipate 26,4% dintre cei chestionati (fata de 30,3% in luna iulie), in timp ce 62,4% isi exprima dezacordul. Cu alte cuvinte, apetitul populatiei pentru alegeri anticipate este din ce in ce mai scazut pe masura ce ne apropiem de alegerile la termen. Nu stiu sau nu raspund la intrebare 11,2% dintre cei chestionati.

Cetatenii vor in schimb ca presedintele si Guvernul sa colaboreze mai strans, iar alegerile parlamentare si cele prezidentiale sa se organizeze simultan. 77,8% dintre cei chestionati sunt de parere ca Guvernul trebuie sa colaboreze strans cu Presedintele pe orice subiect de interes public (fata de 78,3% in luna iulie), doar 13,6% exprimandu-si dezacordul cu aceasta idee. Altfel spus, peste trei sferturi din populatie valideaza ideea bunei colaborari institutionale intre cei doi poli ai executivului, considerand ca lupta politica nu trebuie sa afecteze interesul general.

CITESTE SI: CRIZA REFUGIATI: ATITUDINEA ROMANILOR FATA DE PRIMIREA IMIGRANTILOR – INSCOP

63% dintre romani sunt de acord cu organizarea alegerilor parlamentare si prezidentiale la aceeasi data, 22,9% nu sunt de acord, in timp procentul non-raspunsurilor este de 14,2%. Rezultatele la aceasta intrebare demonstreaza ca devansarea scrutinului prezidential fata de cel parlamentar nu mai are suportul populatiei, ca urmare a climatului de conflictualitate politica pe care l-a generat, se arata in analiza INSCOP.

Barometrul “INSCOP – Adevarul despre Romania” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul. Sondajul a fost realizat in perioada 10-15 septembrie 2015. Volumul esantionului a fost de 1085 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%.

Sursa foto: adevarul