INSCOP: Cine ajunge in turul 2 la PREZIDENTIALE

Pe masura ce se apropie ALEGERILE PREZIDENTIALE numarul romanilor care declara ca vor veni la vot creste. BAROMETRUL INSCOP Research, realizat la comanda ziarului “Adevarul”, arata cum stau candidatii la fotoliul de la Cotroceni pe ultima suta de metri.

Comparativ cu iulie (48,6%) si septembrie (55,7%), la masuratoarea de la inceputul lunii octombrie, 59% declara ca se vor prezenta in mod sigur la vot. 14,1% spun ca probabil vor veni la vot (14,7% in septembrie si 17,3% in iulie), 1,8% declara ca probabil nu vor veni la vot (3,8% in septembrie si 7,9% in iulie), iar 5,4% spun ca sigur nu vor veni la vot (6,3% in septembrie si 6,4% in iulie), scrie adevarul.ro.

Citeste si: SONDAJ INSCOP: ROMANII VOR REDUCEREA MANDATULUI PREZIDENTIAL

Totodata, 17,4% spun ca inca nu sunt hotarati daca vor vota (16% in septembrie si 15,9% in iulie), in timp ce 2,3% nu stiu sau nu raspund (2,6% in septembrie si 3,8% in iulie).

Datele reprezinta prima estimare a intentiei de vot realizata in conditii de campanie electorala, cu masurarea candidatilor care se vor regasi efectiv pe buletinele de vot.

VICTOR PONTA conduce in topul intentiei de vot a celor care declara ca se vor prezenta in mod sigur la urne  in turul 1 (59% din totalul populatiei).  40,6% declara ca ar vota cu VICTOR PONTA in turul 1, cu peste 10 procente peste urmatorul clasat, KLAUS IOHANNIS care ar fi votat de 30,1% din alegatori. Cei doi cumuleaza impreuna putin peste 70% din voturi, fiind finalistii certi ai alegerilor prezidentiale.

Pe locul 3 se claseaza Elena Udrea cu 6,7%, urmata foarte aproape de Calin Popescu Tariceanu cu 6,2%. Locul 5 este impartit de Teodor Melescanu si Monica Macovei, ambii cu 4,6%. Kelemen Hunor ar obtine 2,5% din persoanele care au indicat o intentie sigura de a vota, fiind urmat de Dan Diaconescu (2%) si Corneliu Vadim Tudor (1,7%).

Ceilalti candidati (Gheorghe Funar, Zsolt Szilagyi, William Branza, Constantin Rotaru, Mirel Mircea Amaritei) inclusi in lista de optiuni nu aduna impreuna decat 1%, fiind afectati si de lipsa de notorietate a candidaturii lor, fireasca la inceputul campaniei electorale.

Citeste si: ALEGERI PREZIDENTIALE: IOHANNIS STRANGE TOT MAI MULTI FANI ACTIVI PE FACEBOOK. INFOGRAFIC

Aproximativ doua treimi (65,8%) dintre votantii altor candidati decat finalistii VICTOR PONTA si KLAUS IOHANNIS declara ca ar veni la vot in turul al doilea al alegerilor. In ceea ce priveste intentia de vot in turul 2, conform optiunilor din acest moment, VICTOR PONTA ar castiga ALEGERILE PREZIDENTIALE cu 53,5% din voturi, fata de KLAUS IOHANNIS care ar obtine 46,5%.  Raportarea datelor se face la un esantion de 74,5% din populatie care a indicat o optiune.