INSCOP: Cum arata presedintele preferat de romani

KLAUS IOHANNIS, SORIN GRINDEANU, MINISTRUL FINANTELOR, BUGET 2017, DISCUTII, ADMINISTRATIA PREZIDENTIALA

Majoritatea romanilor crede ca SEFUL STATULUI si PRIM-MINISTRUL trebuie sa aiba aceeasi culoare politica, potrivit unui SONDAJ INSCOP Research, efectuat la comanda ziarului “Adevarul”, in perioada 2-8 octombrie.

STUDIUL a fost efectuat pe un esantion de 1.095 de persoane, reprezentativ pentru populatia de 18 si de peste 18 ani a Romaniei. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%.

Citeste si: INSCOP: CINE AJUNGE IN TURUL 2 LA PREZIDENTIALE

Aproape 40% (38,7%) din respondenti aleg insa mai degraba varianta ca PRESEDINTELE si PREMIERUL sa faca parte din tabere diferite, pentru a se putea controla unul pe altul, chiar cu riscul certurilor si al instabilitatii. Raportat nu la intregul esantion, ci doar la cei care declara ca merg sigur la vot in turul I, pentru prima varianta obtinem 64,5%, iar pentru a doua – 35,5%, scrie psnews.ro.

“Aproximativ doua treimi din electoratul care va vota in mod sigur cred ca un PRESEDINTE si un PREMIER care fac parte din aceeasi tabara politica ar evita obositoarele scandaluri publice din ultimii ani”, spune Darie Cristea, coordonator de proiecte la INSCOP Research.

50,3% din romani ar merge mai degraba pe mana unui PREMIER tehnocrat, in timp ce 49,7% cred ca este totusi mai bine ca prim-ministrul sa fie un om politic din interiorul sistemului de partide. Raportat doar la cei care spun ca merg sigur la vot in turul I, cifrele sunt 48,8% pentru prima varianta si 51,2% – pentru a doua, deci fara schimbari semnificative (chiar daca avem aparent o rasturnare de clasament, diferentele sunt mici, in marja de eroare).

Citeste si: SONDAJ INSCOP: ROMANII VOR REDUCEREA MANDATULUI PREZIDENTIAL

Intre un PRESEDINTE mai tanar si unul mai in varsta, preferinta electoratului se indreapta spre unul mai tanar: 67,9% (71,5% din cei care sigur voteaza in turul I) fata de 32,1% (28,5% din cei care se declara votanti siguri in turul I).