INSCOP: O treime dintre ROMANI considera JUSTITIA cea mai importanta institutie a democratiei

O treime dintre ROMANI considera JUSTITIA drept cea mai importanta institutie a democratiei, releva Barometrul INSCOP-ADEVARUL despre Romania, realizat de Inscop Research la comanda cotidianului “Adevarul”.

Astfel, 30,1% dintre ROMANI indica JUSTITIA drept institutia publica cea mai importanta a democratiei, urmata de Presedintie (22,6%), Guvern (19,1%), Parlament (15,6%), potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES. Dintre cei intervievati, 0,8% au indicat alta institutie, in timp ce procentul non-raspunsurilor este de 11,8%.

Potrivit Barometrului INSCOP, 71,3% dintre ROMANI ar semna o petitie pentru sustinerea unei cauze de interes public, 22,5% dintre cei intervievati nu ar semna, iar 6,1% nu au raspuns la intrebare. Totodata, 49,9% dintre cei intervievati ar fi dispusi sa trimita parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru sustinerea unei cauze, 41,2% nu ar fi dispusi, procentul de non-raspunsuri in acest caz fiind de 8,9%.

43% dintre ROMANI au raspuns ca ar fi dispusi sa participe la manifestatii de protest, in vreme ce 47,9% nu ar fi dispusi, iar 9,1% nu stiu sau nu raspund. Sondajul releva, totodata, ca 38,1% dintre romani s-ar inscrie intr-un ONG care militeaza pentru o cauza care ii intereseaza, 51% dintre respondenti nu ar face acest lucru, in timp 10,9% nu stiu sau nu raspund.

CITESTE SI: INSCOP: ARMATA, BISERICA si JANDARMERIA raman in topul INCREDERII ROMANILOR 

Dintre cei intervievati, 37,6% declara ca ar fi dispusi sa se implice permanent in activitati de promovare a unor cauze semnificative, 51,3% au raspuns negativ la aceasta intrebare, iar 11,1% au ales varianta “nu stiu/ nu raspund”.

Conform Barometrului INSCOP, 13,2% dintre ROMANI ar fi dispusi sa faca greva foamei pentru a sustine o cauza, 79,1% nu ar da curs unei asemenea actiuni, iar 7,7% dintre ei au oferit non-raspunsuri pe acelasi subiect. Pe categorii de varsta, sondajul arata ca 70,6% din randul populatiei cu varsta cuprinsa intre 18 si 34 de ani ar semna o petitie pentru sustinerea unei cauze de interes public, 49,7% ar fi dispusi sa trimita parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru sustinerea unei cauze.

Totodata, 54,1% dintre ROMANII cu varsta cuprinsa intre 18 si 34 de ani ar fi dispusi sa participe la manifestatii de protest, 49,7% declara ca s-ar inscrie intr-un ONG care militeaza pentru o cauza care ii intereseaza, 44,9% ar fi dispusi sa se implice permanent in activitati de promovare a unor cauze semnificative si 14,5% ar fi dispusi sa faca greva foamei pentru a sustine o cauza.

Sondajul releva ca, din randul populatiei cu varsta cuprinsa intre 35 si 49 de ani, 76,6% ar semna o petitie pentru sustinerea unei cauze de interes public, 59% ar fi dispusi sa trimita parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru sustinerea unei cauze. De asemenea, 40,9% dintre cei de la aceeasi categorie de varsta ar fi dispusi sa participe la manifestatii de protest, 40,6% declara ca s-ar inscrie intr-un ONG care militeaza pentru o cauza care ii intereseaza, 43,4% ar fi dispusi sa se implice permanent in activitati de promovare a unor cauze semnificative si 12,3% ar fi dispusi sa faca greva foamei pentru a sustine o cauza.

Din rezultatele Barometrului INSCOP mai reiese ca, din randul populatiei cu varsta cuprinsa intre 50 si 64 de ani, 71,3% ar semna o petitie pentru sustinerea unei cauze de interes public, 45,7% ar fi dispusi sa trimita parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru sustinerea unei cauze. De asemenea, 42% dintre ei ar fi dispusi sa participe la manifestatii de protest, 31,2% declara ca s-ar inscrie intr-un ONG care militeaza pentru o cauza care ii intereseaza, 31,5% ar fi dispusi sa se implice permanent in activitati de promovare a unor cauze semnificative si 13,6% ar fi dispusi sa faca greva foamei pentru a sustine o cauza.

CITESTE SI: ROMANII au cea mai mare incredere in NATO, ONU si UE 

Cat priveste segmentul de populatie cu varsta de 65 de ani si peste, 63,2% ar semna o petitie pentru sustinerea unei cauze de interes public, 41,6% ar fi dispusi sa trimita parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru sustinerea unei cauze. Totodata, 30,8% dintre varstnici ar fi dispusi sa participe la manifestatii de protest, 27% declara ca s-ar inscrie intr-un ONG care militeaza pentru o cauza care ii intereseaza, 25,9% ar fi dispusi sa se implice permanent in activitati de promovare a unor cauze semnificative si 11,9% ar fi dispusi sa faca greva foamei pentru a sustine o cauza.

Barometrul INSCOP — ADEVARUL despre Romania” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul in perioada 23 — 30 aprilie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.085 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Sursa foto: adevarul.ro