Inspectia Judiciara din CSM: Declaratiile lui Ponta afecteaza reputatia profesionala si prestigiul procurorului Papici

Noua conducere a CSM se alege astazi

Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) il acuza pe premierul Victor Ponta ca a adus atingere separatiei puterilor in stat si prestigiului justitiei, prin declaratiile sale prin care il considera pe Lucian Papici “basist, morarist si macovist”.

In raport se precizeaza ca reprezentantilor puterilor legislativa si executiva nu le este permisa exprimarea unor opinii cu privire la calitatea actului de justitie si a celor care il infaptuiesc.

“Intr-un stat de drept, nimeni, si cu atat mai putin un reprezentant al uneia dintre celelalte doua puteri, nu are dreptul sa extrapoleze nemultumirile referitoare la instrumentarea unor anumite cauze, iar in masura in care procedeaza astfel, se aduce atingere principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, cu consecinta afectarii prestigiului justitiei si, implicit, a independentei si reputatiei magistratilor”, se precizeaza in raportul intocmit de Inspectia Judiciara, transmis Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

In raport se mai precizeaza ca dreptul la libera exprimare “nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrangeri”, in ideea in care folosirea libertatii de exprimare este indreptata impotriva unor “valori pe care statul le poate in mod legitim apara”, cum ar fi autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti.

“Pornind de la ideea ca, pentru a-si indeplini in mod corespunzator atributiile, magistratii au nevoie de increderea opiniei publice, iar aceasta incredere ar putea fi afectata de afirmatiile ce pun la indoiala capacitatea profesionala, integritatea si impartialitatea unor procurori, apreciem ca declaratiile domnului Victor Viorel Ponta, primul ministru al Romaniei, prin care il considera pe procurorul Papici Lucian Gheorghe ‘basist, morarist si macovist’, respectiv ca nu se impune mentinerea acestuia in functia de procuror sef intrucat a instrumentat ‘dosare politice’ nu respecta exigentele legale si jurisprudentiale enuntate, fiind de natura a afecta prestigiul procurorului Papici Lucian Gheorghe”, este concluzia din raportul Inspectiei Judiciare a CSM.

“In acest context, mentionam ca, in legatura cu unele acuze potrivit carora dosarele avand ca obiect fapte penale comise in cursul derularii referendumului organizat in anul 2012 ar fi fost instrumentate ca urmare a unor interventii de natura politica, Inspectia Judiciara a mai efectuat verificari, iar prin Hotararea nr. 816 din 18 septembrie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, s-a stabilit ca afirmatiile unor oameni politici facute in acest sens au incalcat independenta sistemului judiciar”, se mai precizeaza in raportul Inspectiei Judiciare.

Inspectia Judiciara din Consiliul Superior al Magistraturii arata ca reputatia profesionala a procurorului Lucian Papici a fost afectata de declaratiile premierului facute dupa ce procurorul general al Romaniei a dispus incetarea delegarii lui Papici in functia de sef al Sectiei I din DNA.

“Consiliul Superior al Magistraturii are dreptul si obligatia de a se sesiza si din oficiu pentru a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea. In sedinta de astazi, 08.10.2013, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, cu majoritate de voturi, sesizarea Inspectiei Judiciare pentru efectuarea de verificari in vederea stabilirii daca afirmatiile vehiculate in spatiul public – in contextul creat de incetarea delegarii domnului procuror Papici Lucian Gheorghe in functia de procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul DNA – de catre diversi actori publici, sunt de natura a afecta independenta sistemului judiciar”, informeaza CSM, intr-un comunicat de presa.

“In temeiul art. 30 din Lg. nr. 317/2004 privind CSM, republicata, domnul Papici Lucian Gheorghe a solicitat apararea reputatiei profesionale si a imaginii publice in legatura cu afirmatiile facute de catre premierul Romaniei, domnul Victor Viorel Ponta, pe care le-a apreciat ca fiind denigratoare si de natura a-i afecta reputatia profesionala prin punerea la indoiala a obiectivitatii cu care a instrumentat unele dosare penale, precum si a probitatii morale si profesionale. Domnul procuror Papici Lucian Gheorghe a apreciat ca afirmatiile primului ministru in spatiul public au acreditat ideea ca in exercitarea atributiilor sale de serviciu a actionat in virtutea unor comandamente politice. Totodata, a sustinut ca efectul acestor afirmatii s-a amplificat prin preluarea lor de catre numeroase publicatii”, subliniaza CSM.

In urma verificarilor efectuate de catre Inspectia Judiciara, CSM precizeaza ca au rezultat urmatoarele:

“Procurorul Papici Lucian Gheorghe a ocupat functia de procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul DNA, mandat care, potrivit legii, a expirat la data de 23.09.2013. Prin Ordinul nr. 1747/17.09.2013 al procurorului general al PICCJ, procurorul Papici Lucian Gheorghe a fost delegat sa ocupe, in continuare, aceeasi functie, pe o perioada de trei luni, incepand cu data de 23.09.2013. La data de 2.10.2013, prin Ordinul nr. 1893/2 octombrie 2013 al procurorului general al PiCCJ, s-a dispus incetarea delegarii procurorului Papici Lucian Gheorghe in functia de conducere”, se mentioneqza in document.

Prin comunicatul de presa, emis la data de 2.10.2013, s-a adus la cunostinta opiniei publice faptul ca incetarea delegarii procurorului Papici Lucian Gheorghe a fost determinata de demersul ministrului justitiei care a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire in aceasta functie a unui alt procuror.

“La data de 2.10.2013, in cadrul emisiunii „Ora de varf”, difuzata la orele 2000 de catre postul de televiziune RTV, domnul Victor Viorel Ponta, a afirmat ca „ Papici a facut dosare politice ”, respectiv, „ de ce trebuie sa-i tinem pe toti basistii ?”, in contextul in care anterior, in cursul aceleiasi zile, procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ a dispus incetarea delegarii sale in functia de procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul DNA.  Afirmatiile si opiniile nu au fost argumentate decat prin mentionarea unor imprejurari derulate la referendum-ul organizat in cursul anului 2012, eveniment care a ocazionat instrumentarea unor dosare penale de catre unitatea de parchet din care facea parte procurorul Papici Lucian Gheorghe. In acest context, mentionam ca, in legatura cu unele acuze potrivit carora dosarele avand ca obiect fapte penale comise in cursul derularii referendumului organizat in anul 2012 ar fi fost instrumentate ca urmare a unor interventii de natura politica, Inspectia Judiciara a mai efectuat verificari, iar prin Hotararea nr. 816 din 18.09.2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, s-a stabilit ca afirmatiile unor oameni politici facute in acest sens au incalcat independenta sistemului judiciar”, mai precizeaza CSM.

CSM mai arata ca, potrivit art. 30 alin. 2 din Lg. nr. 317/2004 privind CSM, republicata, judecatorul sau procurorul care considera sa independenta, impartialitatea sau reputatia profesionala este afectata in orice mod, se poate adresa CSM care, dupa caz, poate dispune verificarea aspectelor semnalate, publicarea rezultatelor acestora, poate sesiza organul competent sa decida asupra masurilor care se impun sau poate dispune orice alta masura corespunzatoare, potrivit legii.

Conform art. 75 din Lg. nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata si modificata „Consiliul Superior al Magistraturii are dreptul si obligatia de a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea. Judecatorii sau procurorii care considera ca independenta si impartialitatea le sunt afectate in orice mod, prin acte de imixtiune in activitatea profesionala, se pot adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru a dispune masurile necesare”.

In aceleasi timp, “art. 1 pct. 4 din Constitutia Romaniei consacra principiul separarii puterilor in stat. Potrivit acestuia, reprezentantii celorlalte puteri – legislativa si executiva – au o obligatie de rezerva in ce priveste exprimarea unor opinii cu privire la calitatea actului de justitiei si a celor care il infaptuiesc. Dreptul la libera exprimare nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrangeri in ipoteza in care folosirea libertatii de exprimare este indreptata impotriva unor valori pe care statul le poate in mod legitim apara, cum ar fi autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti, prestigiul justitiei si reputatia profesionala a magistratului”.

Referindu-se la restrangerea libertatii de exprimare in scopul garantarii autoritatii si impartialitatii puterii judecatoresti CEDO, in cauza Brafors contra Danemarcei a decis ca „interesul de a proteja reputatia si a asigura autoritatea magistratilor este superior aceluia de a permite o discutie libera asupra impartialitatii acestora”.

“Avand in vedere ca, pentru a-si indeplini in mod corespunzator atributiile, magistratii au nevoie de increderea opiniei publice, iar aceasta incredere ar putea fi afectata de afirmatiile ce pun la indoiala capacitatea profesionala, integritatea si impartialitatea unor procurori, inspectorii judiciari au apreciat ca, declaratiile domnului Victor Viorel Ponta, primul ministru al Romaniei, sunt de natura a afecta reputatia profesionala si prestigiul procurorului Papici Lucian Gheorghe”, subliniaza CSM.

” Luand in considerare aspectele mentionate, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut ca afirmatiile domnului Victor Viorel Ponta, primul ministru al Romaniei, preluate de catre mass media, prin natura si impactul lor asupra opiniei publice, au afectat reputatia profesionala si prestigiul procurorului Papici Lucian Gheorghe, procuror in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei. Plenul Consiliului a decis ca cererea de aparare a reputatiei profesionale si a imaginii publice formulata de domnul Papici Lucian Gheorghe este intemeiata si a procedat la admiterea acesteia”, precizeaza CSM. 

Raportul Inspectiei Judiciare privind cererea procurorului DNA Lucian Papici de aparare a reputatiei profesionale s-a aflat pe ordinea de zi a sedintei de marti a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Reamintim ca procurorul Lucian Gheorghe Papici, din cadrul Sectiei de combatere a coruptiei a DNA, a solicitat, in 3 octombrie, Consiliului Superior al Magistraturii sa ii apere reputatia profesionala si imaginea publica in legatura cu afirmatiile facute de premierul Victor Ponta in mass-media.

Foto: Realitatea TV