INSTANTA explica de ce i-a RESPINS cererea de eliberare a lui GEORGE COPOS: NU s-a straduit sa se schimbe

Judecatoria Sectorului 5 arata in decizia de respingere a eliberarii conditionate a lui George Copos ca acesta nu a dovedit ca s-a straduit sa se indrepte si nici nu a demonstrat ca a facut eforturi reale pentru reinsertie sociala. 

Copos a contestat decizia la Tribunalul Bucuresti, care va judeca in 7 aprilie cererea de eliberare conditionata si va da o decizie definitiva.

Propunerea de eliberare conditionata a lui George Copos a fost trimisa instantei in data de 25 februarie. Asta dupa ce Comisia de la Penitenciarul Rahova a stabilit ca acesta intruneste conditiile pentru a fi pus in libertate, dupa ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani.

George Copos a scris cinci lucrari stiintifice in penitenciar, dar acestea nu l-au ajutat sa fie eliberat conditionat, deoarece tot ce a vrut sa obtina au fost zile de munca, se arata in decizie.

CITESTE SI: GEORGE COPOS ramane in INCHISOARE

Potrivit legii privind executarea pedepselor, se considera trei zile executate pentru doua zile de munca la elaborarea de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate.

Atat aparatorii condamnatului cat si condamnatul au sustinut ca dorinta care l-a animat pe acesta din urma de a scrie lucrarile stiintifice a fost de a castiga zile de munca, care sa fie considerate ca executate si astfel sa fie mai repede liberat conditionat. Aceasta constituie o dorinta fireasca, insa, in raport de scopul pedepsei, dovedeste ca petentul-condamnat nu a intentionat sa-si formeze, in esenta, o conduita corecta fata de ordinea de drept si sa depuna eforturi reale pentru reinsertie sociala”, potrivit decizie de respingere a eliberarii conditionate.

Judecatorul subliniaza faptul ca pedeapsa nu și-a atins scopul lui George Copos, care a declarat in fata instantei, ca “intelepciunea la antreprenorii romani este infractiune”.

Condamnatul a sustinut ca, de-a lungul anilor, a achitat toate obligatiile fiscale pe care le-au avut societatile pe care le administreaza, insa a fost condamnat tocmai pentru faptul ca s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale si a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 39.461.121.820 ROL (3.946.112 lei noi, n.r.), prin ascunderea sursei impozabile”, a scris judecatorul in motivare.

CITESTE SI: GEORGE COPOS avea o PREDILECTIE spre EVAZIUNE FISCALA, potrivit magistratului care a decis sporirea pedepsei

Pe 25 august 2014, Copos a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare in dosarul Loteria I. 

Copos mai are un dosar, cunoscut ca “Loteria II”, care se va judeca pe 10 aprilie, la Tribunalul București.

In aceasta cauza, omul de afaceri este judecat de manipularea pietei de capital, spalare de bani, fals in inscrisuri si folosirea de informatii privilegiate pentru dobandirea, pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera.