Instanta suprema decide rejudecarea dosarului lui Omar Hayssam in care s-a stabilit contopirea pedepselor

Omar Hayssam

Magistratii instantei supreme au decis, vineri, sa trimita spre rejudecare Curtii de Apel Ploiesti dosarul in care pedepsele primite de Omar Hayssam in cele trei procese in care a fost condamnat definitiv au fost contopite, stabilindu-se o pedeapsa finala de 23 de ani si patru luni.

Potrivit reprezentantilor inaltei Curti de Casatie si Justitie, instanta a desfiintat hotararea Curtii de Apel Ploiesti, de contopire a pedepselor, care a fost atacata atat de procurori, cat si de sirian, si a trimis cauza spre rejudecare.

In 30 octombrie, magistratii Curtii de Apel Ploiesti au stabilit o pedeapsa de 23 de ani si patru luni de inchisoare si cinci ani interzicerea dreptului de a avea calitatea de administrator sau de membru al consiliului de administratie al unei societati comerciale pentru Omar Hayssam, in dosarele rapirii celor trei jurnalisti, inselaciunii in cazul “Volvo” si fraudelor din dosarul cauza “Foresta Nehoiu”.

Decizia magistratilor Curtii de Apel Ploiesti a fost luata in baza noilor prevederi penale si in urma sesizarii primite de la Comisia de evaluare a incidentei aplicarii legii penale mai favorabile din Penitenciarul Margineni, unde Omar este incarcerat. Hotararea a fost contestata de Omar Hayssam, dar si de procurori.

Dupa descontopirea pedepselor in cele trei dosare si scaderea lor in baza prevederilor penale mai favorabile, judecatorii au aplicat pedeapsa cea mai grea, aceea de 13 ani si patru luni inchisoare din dosarul rapirii jurnalistilor, la care au adaugat un spor de o treime din totalul de 30 de ani al pedepselor aplicate in celelalte doua dosare in care sirianul a fost condamnat definitiv, pedeapsa rezultata fiind de 23 de ani si patru luni de inchisoare, cu o pedeapsa complementara de cinci ani interzicerea dreptului de avea calitatea de administrator sau de membru al consiliului de administratie al unei societati comerciale.

Omar Hayssam este incarcerat in Penitenciarul Margineni din judetul Dambovita, fiind condamnat definitiv, in cele trei dosare, la 20 de ani, 16 ani si, respectiv, trei ani, pentru rapirea celor trei jurnalisti, inselaciune in cazul “Volvo” si fraude in cauza “Foresta Nehoiu”.

In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad.

In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului.

Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost dat in urmarire generala la nivel national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti, in iulie 2006.