ANDREI HREBENCIUC si TUDOR CHIUARIU, in fata instantei. NOI INTERCEPTARI in dosar. UPDATE

Ilie Dragan, omul cheie din dosarul cumnatului lui Victor Ponta, arestat pentru 30 de zile

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au stabilit pentru vineri primul termen in DOSARUL RETROCEDARILOR ILEGALE de PADURI, in care vor fi judecati, printre altii, VIOREL si ANDREI HREBENCIUC, IOAN ADAM si TUDOR CHIUARIU, judecatorii urmand sa verifice, in cadrul Camerei Preliminare, MASURILE PREVENTIVE dispuse fata de unii dintre inculpati, informeaza Mediafax.

UPDATE 18.20: ANDREI HREBENCIUC si TUDOR CHIUARIU au plecat in jurul 18.00 de la Curtea Militara de Apel fara a face declaratii.

UPDATE 13.03: TUDOR CHIUARIU a sosit si el le sediul Curtii Militare de Apel. TUDOR CHIUARIU a declarat vineri ca nu are de gand sa-si dea demisia din Senatul in urma trimiterii sale in judecata, sustinand ca este nevinovat si ca nu el a semnat contractul despre care vorbesc anchetatorii, nu l-a negociat si nici nu a stabilit el suma pentru asistenta juridica.

“Nu m-am gandit sa-mi dau (demisia din Senat, n.r.)”, a spus TUDOR CHIUARIU, inainte de inceperea sedintei de judecata a primului termen din dosarul retrocedarii ilegale de paduri, in care senatorul este acuzat de trafic de influenta.

Intrebat daca s-a intalnit cu membrii grupului organizat care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor, TUDOR CHIUARIU a spus ca nu.

Despre contractul de asistenta juridica despre care procurorii spun ca a fost semnat pentru a ascunde faptul ca ar fi primit o suma mare de bani pentru interventii privind retrocedarea in cazul lui GHEORGHE PALTIN STURDZA, Chiuariu a spus ca era un contract de asistenta juridica la fel ca oricare altul, in care nu el a stabilit valoarea.

“Nu am stabilit eu valoarea si nu-mi mai aduc aminte, sunt evenimente de acum cel putin doi ani. Am fost surprins, mai ales ca urmarirea penala in acest dosar este de peste un an de zile si eu am fost chemat acum o saptamana. M-am intalnit cu Paltin Sturdza. Este un contract de asistenta juridica si am incercat sa vedem daca el mai este in vigoare, pentru ca era incheiat de mandatarul domnului Sturdza”, a precizat Chiuariu.

Referitor la acuzatia procurorilor ca si-ar fi lasat telefoanele in masina cand a avut intalniri cu Paltin Sturdza, Chiuariu a spus: “Nu-mi aduc aminte, dar eu cu siguranta nu mi-am lasat telefoanele”.

“Eu sper sa fie ridicata masura controlului judiciar, pentru ca nu este niciun motiv sa fie luata. Nu ma simt vinovat. In niciun fel nu ma simt vinovat. Totul s-a desfasurat in baza unui contract de asistenta juridica pe care nu l-am semnat eu, nu l-am negociat eu si exista un metru cub de acte, dosare de instante, corespondente cu autoritatile. Ceea ce trebuie sa intelegem este ca exista si exista in continuare o hotarare irevocabila si executorie. Dupa parerea mea, nu poti sa faci trafic de influenta ca sa pui in executare o hotarare judecatoreasca. In orice stat de drept, o hotarare judecatoreasca trebuie pusa in executare”, a mai spus TUDOR CHIUARIU.

Senatorul a explicat si care a fost obiectul dosarului de asistenta juridica, pentru care, sustin procurorii, ar fi cerut trei milioane de euro.

“Pana la acest moment, si cu atat mai mult acum doi ani, exista o hotarare judecatoreasca executorie pe care toata lumea trebuia sa o respecte si sa o puna in executare. Asta a fost obiectul contractului de asistenta juridica de care am vorbit”, a spus Chiuariu.

UPDATE 12.50: ANDREI HREBENCIUC a ajuns la sediul Curtii Militare de Apel.

UPDATE 12.45: Potrivit rechizitoriului DNA, pe 7 februarie 2013 a avut loc o intalnire la domiciliul primarului Serban Adrian din localitatea Slanic Moldova, judetul Bacau, accesul fiind permis fara telefoane. Pe langa edilul mentionat la intalnire participa inculpatul Sturdza, inculpata Zaharia, inculpatul Varga, inculpatul Chiuariu, precum si reprezentantii unor institutii implicate in procesul de retrocedare a padurilor revendicate de inculpatul Sturdza.

Scopul aceste intalniri a fost acela de a-l convinge pe inculpatul STURDZA PALTIN GHEORGHE ca inculpatii CHIUARIU TUDOR ALEXANDRU si VARGA IOAN GHEORGHE detin situatia sub control si prin influenta pe care o au ii pot determina pe cei implicati in procesul de retrocedare sa grabeasca aceasta  activitate.

Interceptari:

“…

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Lasam telefoanele in masina?

Domn 1: Da, da.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Buna seara.

Domn 2: Sa ne traiti! Adi Serban, bine ati venit, domnul primar de la Slanic Moldova, sa ne traiti!

Tudor Chiuariu:  … a venit sa ne ajute in calitatea lui de () …, domnul inginer care ne ajuta cu plansele …

Inginer: Incerc.

Tudor Chiuariu:  Domul primar, care l-ati cunoscut.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  L-am vazut prin ziare.

Tudor Chiuariu:  … de la Directia Silvica …  si domnul director de la cadastru de aici.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  L-am vazut, l-am vazut prin ziare.

………………………… (n.n. – nu se intelege).

Tudor Chiuariu:  Eu am vrut sa ne vedem si ma rog sa fie de fata … (n.n. – nu se intelege) … pentru a nu exista discutii de buna …  vizibilitate cu care se intampla lucrurile si sa fiti convinsi ca lucrurile se misca cat de repede se pot pe baza legii si pe baza actelor pe care le avem …

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Pai asta e …

Tudor Chiuariu:  Si avem bunavointa tuturor factorilor de decizie … sa aplice legea. Vroiam sa ne vedem la ochi, sa nu credeti ca e ceva, ca e nu stiu ce, sigur ca dupa ce … ma rog, am intrat noi in perioada asta, au fost perioade din astea mai complicate, cu comunicatul, cu alegeri si de asta nu s-au miscat in ritmul in care v-ati asteptat, dar suntem pe drumul cel bun.

Tudor Chiuariu: Absolut … in principal sa ne vedem la ochi si sa aveti convingerea ca nimeni nu vrea sa franeze procesul acesta sau sa compromita interesele.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Unde-i lege nu-i tocmeala.

Tudor Chiuariu: Ce spune judecatorul, se va pune in aplicare.

Rodica Gabrial Zaharia: Asta vrea toata lumea.

Tudor Chiuariu: Sigur sa sunt dificultati din cauza … planselor. Din cauza asta nu tocmai usor sa le punem cap la cap pe toate, pentru ca in hotararea aia sunt doar niste suprafete si atat.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Dar eu v-am dat o harta, in primul rand harta oficiala.

Viorel Gheorghe Ghelasa: Dar nu la Directia Silvica, la Comisia Judeteana.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Si la Comisie si la Directie am trimis o harta.

Viorel Gheorghe Ghelasa: Oficial, legal e Comisia Judeteana.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Da, dar in sensul acesta … Poate de unde sa plece, de la harta din 1951, ’52, pe care am luat-o de la arhivele Bacau, care are stampila si care este harta oficiala a padurilor

Tudor Chiuariu:  Si aia ramane?

Gheorghe Paltin-Sturdza:  … speram.

Tudor Chiuariu: Sigur, acum, aia e o harta de atunci si pana acum la planul cadastral exista o mica diferenta.

Viorel Gheorghe Ghelasa:Sunt localitati, sunt … multe.

Tudor Chiuariu:  Domnul inginer aici de fata, avem mare baza, a mai facut si alte lucrari in zona.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Harta este exacta, insa trebuie sa plecam de la identificarea terenului, acolo este terenul unde spune harta, putin mai incolo, putin mai incoace, dar cam pe acolo este.

Tudor Chiuariu:  Acum ca sa avem o … (n.n. – nu se intelege, ciocnesc pahare).

Gheorghe Paltin-Sturdza:  El a vazut ca acea harta este un punct de plecare si poate fi exploatata pentru identificarea terenului, asta zic eu.

Rodica Gabrial Zaharia: Ajuta.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Ajuta.

Viorel Gheorghe Ghelasa:Cineva a zis bine ca e un punct bun.

Domn 4: E o harta facuta la scara sau …

Gheorghe Paltin-Sturdza:  La scara.

Viorel Gheorghe Ghelasa: Nu e la scara, e un desen.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  E un desen la scara.

Viorel Gheorghe Ghelasa: Acesta e rolul topografului sa ne spuna … cadastrala necesara clarificarii noastre.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Padurile acolo sunt delimitate,  ma rog, pornim de la ceva …

Domn: Pai daca porniti numai de la hotararea judecatoreasca…

Gheorghe Paltin-Sturdza:  … ee, ma rog. Exista de acolo un punct de pornire …

Tudor Chiuariu:  Si hotararea asta e atipica, in sensul ca nu spune de obicei …deloc.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Da.

Tudor Chiuariu: Si de asta este.

Viorel Gheorghe Ghelasa: Cred ca … (n.n. – nu se intelege)… are un rol important … eu nu sunt o piesa atat de importanta, sunt membru al comisiei. Cat priveste partea de punere in posesie …legea spune ca de competenta Comisiei Judetene, eu va asigur ca din punctul meu de vedere, cat lucrurile sunt reale, n-am nicio problema, daca sunt reale.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Va referiti la schitele topografice.

Viorel Gheorghe Ghelasa: La problema in ansamblu.

Domn: Ce ne propunem de la Comisiile Locale.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Mai avem ceva de discutat, daca nu, noi plecam acasa.

Tudor Chiuariu:  Mergeti ca si asa e tarziu, mesajul pe care am vrut sa vi-l transmitem este ca suntem aici si ne ocupam de ce trebuie sa facem aici.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  OK.

Tudor Chiuariu:  Nimeni nu e rau intentionat.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Ha, ha, putem sa plecam linistiti.” VEZI STENOGRAME COMPLETE AICI.

stire initiala

Astfel, de la ora 13.30, la Sediul Curtii Militare de Apel, vor fi verificate MASURILE PREVENTIVE. Ulterior, tot in cadrul Camerei Preliminare, judecatorii vor verifica rechizitoriul si actele din dosar, vor da copii ale actului de inculpare celor judecati si vor emite citatiile. 

CITESTE SI: DOSARUL RETROCEDARILOR: Inculpatii foloseau un LIMBAJ CODIFICAT; Hrebenciuc era “Spitalul”, dosarele – “placinte”, iar aranjamentele – “internari” 

Dupa ce aceste proceduri vor fi incheiate, magistratii vor stabili un prim termen de fond al procesului. Fostul deputat VIOREL HREBENCIUC, fiul acestuia, ANDREI HREBENCIUC, deputatul IOAN ADAM, senatorul TUDOR CHIUARIU si alte 13 persoane au fost trimisi in judecata, joi, de catre procurorii anticoruptie, in DOSARUL RETROCEDARILOR ILEGALE de PADURI.

CITESTE SI: VIOREL HREBENCIUC, IOAN ADAM si TUDOR CHIUARIU, trimisi in JUDECATA 

ANDREI HREBENCIUC a recunoscut o parte din faptele comise in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri. Din interceptarile facute de DNA, a reiesit ca se folosea un limbaj codat, VIOREL HREBENCIUC era “omul cu parul alb” iar “Clinica” era instanta suprema. 

Sursa foto: jurnalul.ro