Institutul Cantacuzino va fi redeschis, Antibiotice Iasi va putea sa-si reinvesteasca profitul

Institutul Cantacuzino va fi redeschis, dupa 3 ani in care statul a pierdut bani cumparand vaccinuri din import. Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a anuntat, joi, ca Guvernul Romaniei, la initiativa Ministerului Sanatatii, a redat rolul strategic celor doua embleme ale medicinii romanesti: Institutul Cantacuzino si Antibiotice Iasi.

La Cantacuzino, pentru inceput in fabricatie va intra vaccinul antigripal, care trebuie sa fie gata in toamna, cand va fi reluata vaccinarea populatiei. Iar din 2014, urmeaza anti-rabic, anti-tetanos si anti-tuberculoza. Cele similare, din import, sunt si de 20 de ori mai scumpe decat cele produse la noi.

“Doresc sa multumesc pe aceasta cale primului-ministru al Romaniei, Victor Ponta, si intregului Guvern pentru sprijinul acordat in acest demers atat de important pentru medicina romaneasca si interesul national. Unul dintre obiectivele asumate prin Programul de Guvernare a fost chiar repornirea si dezvoltarea activitatii Institutului Cantacuzino, institutul avand rol strategic national si regional”, a declarat ministrul Sanatatii.

Potrivit ministrului Sanatatii, repornirea productiei la Institutul Cantacuzino reprezinta un obiectiv major al actualului sau mandat, implicandu-se direct pentru reluarea activitatii acestui Institut.

“Institutul Cantacuzino a devenit serviciu de interes economic general. Prin Hotarare de Guvern, s-a aprobat Planul National de Interventie pentru prevenirea imbolnavirii in masa a populatiei generata de epidemii si pandemii si s-au alocat 10.000 mii de lei din Fondul de rezerva al Guvernului”, a mai precizat Eugen Nicolaescu.

Ministrul a subliniat faptul ca cei 10.000 mii lei pe care Institutul Cantacuzino i-a primit nu reprezinta ajutor de stat, ci o compensatie financiara din partea statului pentru indeplinirea obligatiei de serviciu de interes economic general.

Pentru prima data, Institutului Cantacuzino primeste statutul pe care il merita, devenind un Laborator de referinta regional pentru supravegherea gripei.

“Sistemul sanitar are nevoie de Institutul National Cantacuzino. Prin adoptarea acestui Plan National de Interventie, Romania repune bazele independentei sale in productia de vaccinuri”, a adaugat ministrul Eugen Nicolaescu.

De asemenea, ministrul Sanatatii a anuntat ca Laboratorul de Control a Calitatii din cadrul Institutului Cantacuzino, fara de care nu se poate desfasura activitatea de productie, a fost verificat si apreciat in mod pozitiv, fiind in curs de acreditare.

In ceea ce priveste SC Antibiotice SA, la initiativa Ministerului Sanatații, Guvernul a adoptat o hotarare prin care Antibiotice Iasi va varsa la bugetul de stat doar 50% din profitul ramas dupa deducerea impozitului pe profit, la incheierea exercitiului financiar al anului 2013, restul urmand sa fie reinvestit in vederea realizarii programului de dezvoltare, reabilitare si modernizare a platformei de producție.

“Prin noile reglementari initiate de Ministerul Sanatatii, mai multi bani din profitul obtinut raman efectiv la Antibiotice Iasi pentru a fi reinvestiti, pentru cresterea capacitații de productie si a performantei”, a precizat ministrul Sanatatii.

Antibiotice Iasi are un portofoliu de peste 155 de produse, pe care le livreaza tuturor spitalelor din tara si unui numar de peste 5000 de farmacii.

Antibiotice Iasi asigura locuri de munca pentru 1450 de persoane si contribuie la bugetul general consolidat al statului cu aproximativ 44 milioane de lei anual.