Institutul de Cercetari in Bio-Nano-Stiinte de la UBB Cluj detine o varianta a microscopului lui Stefan Hell

Institutul de Cercetari Experimentale in Bio-Nano-Stiinte al Universitatii Babes-Bolyai (UBB) va achizitiona anul viitor toate componentele necesare pentru a face din microscopul de fluorescenta – unicat in Romania – pe care deja il detine, unul identic cu cel pentru care cercetatorul Stefan Hell a luat premiul Nobel pentru Chimie, transmit agentiile de presa.

Microscopul se afla in dotarea Institutului de Cercetari Experimentale in Bio-Nano-Stiinte si a costat 350.000 de euro, el fiind achizitionat anul trecut in cadrul unui proiect european. Directorul Institutului, profesorul Simion Simon, a declarat vineri ca se vor face toate eforturile pentru achizitionarea acelor componente care lipsesc, pentru ca instrumentul sa fie adus la nivelul cel mai inalt. Upgradarea microscopului ar urma sa coste aproximativ alte 300.000 de euro.

“Institutul a fost dotat la un nivel bun si avem acest instrument unic care are o mica istorie. A fost cumparat anul trecut printr-un proiect european, dar din cauza constrangerilor financiare nu l-am cumparat integral. insa, el este luat de la firma care a cumparat brevetul pentru inventii al lui Stefan Hell. Microscopul ni s-a oferit atunci in varianta completa, dar suma era prea mare. Asa ca l-am cumparat fara o anumita parte, cu gandul ca vom reusi sa face upgradarea. Noi ne vom mobiliza pe toate caile pentru aceasta dotare. El va contine toate elementele care au fost adaugate acestei tehnici de microscopie prin fluorescenta prin inventia lui Hell. Adica un aparat conceput si realizat de Hell”, a explicat profesorul de fizica.

Citeste si: STEFAN HELL, LAUREAT NOBEL: MA SIMT FOARTE APROPIAT DE ROMANIA. LA TIMISOARA, PENTRU PRIMA DATA, M-AM INDREPTAT SPRE FIZICA

Aparatul complet are la baza doua lasere si doua microscoape, iar Institutul ar urma sa achizitioneze si cel de-al doilea laser.

Microscopul este si va fi si in continuare folosit pentru cercetari in domeniul celular. Aparatul permite investigatii pe sisteme de interes medical si, atunci cand va fi completat, Institutul de Cercetari Experimentale de Bio-Nano-Stiinte va putea promova si alte tipuri de cercetare. Scopul acestor activitati, derulate in special impreuna cu Facultatea de Medicina din Cluj, dar si cu alti parteneri, este acela de a descoperi solutii pentru diferite tipuri de probleme care tin de stiintele Vietii.

Institutul de Cercetari Experimentale in Bio-Nano-stiinte a organizat joi si vineri un eveniment prin care s-a dorit atat prezentarea microscopului, cat si evocarea descoperirilor lui Stefan Hell.

“Pe langa faptul ca este vorba de cineva care s-a nascut in Romania si a facut scoala aici, cel putin pana la liceu, iar acest lucru este unul de mandrie, mai este un aspect care tine de specificul Institutului. Acesta este unul interdisciplinar, in domeniul bio-nano-stiinte si avem un respect deosebit pentru cei care contribuie la promovarea domeniilor pe care si noi le practicam, iar investigarea fenomenelor care au loc la nivel celular in sisteme vii este de foarte mare interes pentru toata lumea”, a spus Simion Simon.

Citeste si: PRESEDINTELE ACADEMIEI ROMANE: CERCETAREA LUI STEFAN HELL ESTE “UN PAS URIAS”, A SPART O LIMITA

Profesorul a mai precizat ca o data achizitionate toate componentele microscopului se va incerca cooptarea in echipa Institutului a unui tanar cercetator, Teodora Scheul, care a lucrat o alaturi de Stefan Hell in cadrul studiilor de doctorat.

La evenimentul organizat de Institut de Cercetari Experimentale au participat vineri si acad. Octavian Popescu, directorul Centrului de Biologie Moleculara si prof. Simion Astilean, directorul Centrului de Nanobiofotonica si Spectroscopie Laser.

Profesorul Simon a mai precizat ca exista inclusiv intentia de i se propune lui Stefan Hell sa primeasca titlul de Doctor Honoris Causa al UBB.

Stefan Hell este unul dintre cei trei cercetatori care au primit anul acesta Premiul Nobel pentru Chimie, alaturi de Eric Betzig si William E. Moerner, pentru “dezvoltarea microscopiei fluorescente”.

Pentru o lunga perioada de timp, dezvoltarea microscopiei optice a fost tinuta in loc de convingerea falsa ca nu va putea atinge o rezolutie mai buna de jumatate din lungimea de unda a luminii. Cu ajutorul moleculelor fluorescente, cei trei au reusit sa depaseasca, cu ingeniozitate, aceasta limitare. Activitatea lor in domeniu a introdus microscopia optica in universul nano.

Stefan Hell este cetatean german de origine romana, nascut la Arad si este din 2012 membru de onoare al Academiei Romane si, din 2013, Doctor Honoris Causa al Universitatii Politehnica din Bucuresti.