Basescu si Iohannis au discutat o ora la Palatul Cotroceni, pentru pregatirea preluarii functiei prezidentiale

Purtatorul de cuvant al lui Klaus Iohannis, Tatiana Niculescu Bran, a declarat, miercuri seara, pentru agentia Mediafax, ca intalnirea dintre presedintele ales si presedintele in exercitiu, Traian Basescu, de la Palatul Cotroceni, pentru pregatirea preluarii functiei prezidentiale, a durat o ora.

Este singura intalnire dintre cei doi presedinti, unul inca in exercitiu si celalalt ales, inainte de preluarea mandatului prezidential de catre Klaus Iohannis, dumunica, 21 decembrie.

“In aceasta seara, presedintele ales, Klaus Iohannis, s-a intalnit la Palatul Cotroceni cu presedintele in exercitiu, Traian Basescu, pentru un schimb de informatii legate de preluarea functiei prezidentiale, care va avea loc duminica”, a precizat purtatorul de cuvint desemnat al lui Klaus Iohannis, Tatiana Niculescu Bran.

Aceasta a aratat ca intalnirea dintre cei doi a durat o ora.

Si presedintele ales, Klaus Iohannis, a scris pe pagina oficiala de Facebook ca s-a intalnit la Palatul Cotroceni cu presedintele in exercitiu, Traian Basescu, pentru un schimb de informatii legate de functia prezidentiala pe care o va prelua dupa investirea de catre Parlament.

“Ma voi reintalni cu Presedintele Basescu duminica, tot la Cotroceni, cu prilejul ceremoniei festive prin care se va face transferul de putere”, a mai scris Klaus Iohannis.

Presedintele ales va depune, dumunica, juramantul de investitura intr-o sedinta solemna a Parlamentului in ziua de duminica, 21 decembrie, la ora 12.00.

Dupa juramantul din Parlament, presedintele va merge la Palatul Cotroceni, pentru ceremonia de predare-primire a mandatului. Klaus Iohannis va fi primit cu garda de onoare, la intrarea in Palatul Cotroceni.

Dupa intonarea imnului de stat si primirea de catre Traian Basescu si consilierii prezidentiali si de stat, Klaus Iohannis va fi primit in biroul Presedintelui.

Aici, Traian Basescu ii va inmana lui Klaus Iohannis Sigiliul de stat, in baza caruia presedintele confera decoratiile si Ordinul Steaua Romaniei in grad de Colan care, prin lege, revine automat pe perioada mandatului presedintelui Romaniei.

Dupa o scurta discutie privata, presedintele Klaus Iohannis il va insoti pe Traian Basescu la iesirea din Palatul Cotroceni, unde acesta va primi pentru ultima data onorurile militare, inainte de a parasi functia cea mai inalta in stat.

STIRE INITIALA: Presedintele in functie, Traian Basescu, si presedintele ales, Klaus Iohannis, se intalnesc, la aceasta ora, la Palatul Cotroceni, discutiile axandu-se pe tema predarii-preluarii mandatului.

Tatiana Niculescu Bran, purtatorul de cuvant desemnat al lui Klaus Iohannis, a precizat ca cei vor discuta institutionale ale predarii-preluarii mandatului. “Presedintele ales, Klaus Iohannis, si presedintele Traian Basescu vor avea in aceasta seara, la ora 17.00, o intalnire la Palatul Cotroceni. Cei doi presedinti vor discuta detaliile institutionale ale predarii-preluarii mandatului de presedinte al Romaniei”, a declarat Tatiana Niculescu Bran.

Citeste si: George Scutaru va fi consilier prezidential pe probleme de securitate. Biografie

Ea a mentionat totodata ca duminica, dupa investirea presedintelui Iohannis in Parlament, va avea loc, la Palatul Cotroceni, o scurta ceremonie festiva care va marca transferul de putere intre cei doi presedinti.

Intrevederea are loc cu cateva zile inainte de incheierea mandatului presedintelui Basescu si investirea in functie a lui Klaus Iohannis. Klaus Iohannis va depune juramantul de investitura in functia de presedinte al Romanei, duminica, intr-o sedinta solemna a Parlamentului.