INTALNIRE ISTORICA intre PAPA FRANCISC si Patriarhul KIRILL al Bisericii Ortodoxe Ruse. Cei doi lideri religiosi s-au imbratisat. UPDATE

Intalnirea istorica, pe aeroportul din Havana, intre Papa Francisc si Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse a inceput in jurul orei 21:20 (ora Romaniei).

UPDATE 23:16: Papa Francisc si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, s-au imbratisat vineri in deschiderea istoricei lor intalniri din Cuba, prima intre liderii acestor biserici dupa schisma crestinilor din Rasarit si Occident in urma cu aproape o mie de ani, transmite AFP, citata de Agerpres. 

Dupa ce s-au pupat pe obraz de mai multe ori, cei doi au purtat o scurta discutie, zambind in fata fotoreporterilor aflati intr-un salon al Aeroportului José Marti din Havana.

“In sfarsit, ne intalnim, suntem frati”, si-a exprimat bucuria Papa Francisc, afirmand: “Este foarte clar ca aceasta este vointa lui Dumnezeu”.

“Acum, lucrurile sunt mai clare”, a declarat la randul sau patriarhul rus cu barba alba sub camilafca, traditionalul val alb impodobit cu o cruce.

Francisc si Kirill s-au retras apoi in compania interpretilor si a responsabililor care au pregatit aceasta intalnire in cel mai mare secret: mitropolitul Ilarion, directorul relatiilor externe din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, si cardinalul elvetian Kurt Koch, presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor.

Cei doi lideri spirituali urmeaza sa discute aproximativ doua ore inainte de a semna o lunga declaratie comuna care va aminti despre persecutarea crestinilor si apararea valorilor crestine in lume.

 Stire initiala

Potrivit DW, este prima intrevedere la acest nivel intre cele doua Biserici care are loc dupa Marea Schisma din 1054, care a impartit crestinismul intre catolicism si ortodoxie. Este un mare eveniment in plan religios, care are insa si numeroase aspecte politice.

Cei doi se vor intalni in capitala Cubei, acolo unde Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii se afla intr-o vizita oficiala, iar Papa va face o escala in drumul sau catre Mexic, unde va efectua o calatorie apostolica. Locul ales nu este insa nici pe departe rodul intamplarii.

In ultimii ani, speculatiile referitoare la o asemenea intrevedere presupuneau ca aceasta ar fi urmat sa se desfasoare la Minsk, in Belarus, sau in capitala Austriei. Dar oricare punct din Europa s-ar fi ales, nu ar fi fost lipsit de vreo legatura cu divizarea crestinismului intre Occident si Orient.

De aceea, ”Havana este locul ideal”, potrivit presedintelui Societatii de Studiere a Crestinismului Oriental, istoricul Karl Pinggera. Cuba are un regim laic, cu o anumita afinitate pentru Moscova si care, totodata, s-a distantat de Occident, a explicat el.

 Intalnirea cuprinde discutii intre cei doi inalti prelati si se incheie cu semnarea unei declaratii comune.

Sursa foto: lonews