Intalnire la Guvern intre premierul CIOLOS si PATRIARHUL DANIEL. Ce au discutat acestia

PREMIERUL DACIAN CIOLOS l-a asigurat pe PATRIARHUL DANIEL ca Executivul va asigura finantare pentru PROIECTE DE INVESTITII IMPORTANTE si ca exista tot sprijinul pentru a pune la dispozitie resurse, in functie de posibilitati, pentru LACASELE DE CULT aflate in CONSTRUCTIE, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului, transmis duminica Agerpres.

“Premierul DACIAN CIOLOS a avut, in dimineata zilei de 6 decembrie, o convorbire telefonica cu Preafericitul Parinte PATRIARH DANIEL, pe tema alocatiilor bugetare pe anul 2016. Discutia a scos inca o data in evidenta buna intelegere pe care Patriarhia o are in legatura cu situatia financiar bugetara prin care trece Romania. BUGETUL PENTRU CULTE in anul 2016 este in crestere fata de anul precedent atat in ceea ce priveste personalul clerical cat si cel neclerical, ca o recunoastere a rolului social important pe care reprezentantii cultelor il au in societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din aceasta perspectiva”, se arata in comunicatul Guvernului.

CITESTE SI: BUGET 2016: GUVERNUL CIOLOS A APLICAT O LOVITURA DURA BISERICILOR

Totodata, se mai arata in comunicatul citat, Patriarhul a subliniat ca biserica va sprijini activ demersurile guvernului de a imbunatati conditiile de educatie ale copiilor si tinerilor din mediul rural si ale calitatii actului medical in spitale.

”Premierul CIOLOS a multumit pentru implicarea bisericii in cele doua directii extrem de importante pentru dezvoltarea societatii romanesti”, adauga sursa citata.

In PROIECTUL DE BUGET, in anexa aferenta Secretariatului general al Guvernului, la “Sinteza politicilor si programelor bugetare”, la rubrica “lacasuri de cult” nu este prevazut niciun leu pentru anul 2016, in timp ce la executia preliminara pentru anul 2015 au fost alocati 177 milioane lei.

CITESTE SI: PREAFERICITUL DANIEL PUNE O CONDITIE IN SCHIMBUL IMPOZITARII VENITURILOR BOR

Potrivit Ministerului de Finante, proiectul de buget pentru anul viitor prevede o crestere a salariilor acordate personalului clerical si neclerical.

“In cazul personalului clerical, contributia statului la salarizarea personalului de cult creste de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei in anul 2016. In cazul personalului neclerical, contributia statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% fata de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei in anul 2016”, precizeaza sursa citata.
De asemenea, MF mentioneaza ca proiectul de buget pentru anul viitor prevede o crestere a contributiei statului, pentru sprijinirea asezamintelor religioase romanesti din afara granitelor, de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei in anul 2016″, “anul viitor pastrandu-se in buget suma de 1,3 milioane lei alocata in scopul finantarii Schitului romanesc Prodromu de la Muntele Athos”.

Sursa foto: economica