INTERCEPTARI: RADU MAZARE era poreclit “FASOLE”

Primarul suspendat al Constantei, RADU MAZARE, este numit “fasole” in INTERCEPTARILE care sunt prezentate in motivarea judecatorilor care au decis arestarea sa preventiva.

Potrivit motivarii instantei, “exista suspiciunea rezonabila ca inculpatul Mazare Radu Stefan, prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat suma de 1 milion de euro de la reprezentantii societatii Tripont Invest SRL, din care a primit efectiv suma de 4.360.438,24 lei pentru a facilita emiterea documentatiilor de urbanism necesare dezvoltarii unui proiect imobiliar de tip mall pe care aceasta societate intentiona sa-l dezvolte in Constanta – mall-ul Maritimo din Constanta”.

Citeste si: STENOGRAME SOC NICUSOR CONSTANTINESCU asmutea jurnalistii impotriva DNA. Apare si un nume GREU din mass media

Astfel, sunt prezentate o serie de declaratii ale martorilor, dar si INTERCEPTARI. Una dintre convorbirile interceptate a avut loc la data de 12 iulie 2007 inte ARPAD PASZKANY si Ciorca Vasile Florin:

“CIORCA FLORIN: No, m-am intalnit cu arhitectul, si el o zis asa, ca deci o lucrare ca si ordin de marime, o zis asa, cam in jurul sumei pe care o stii tu, stii cand am fost noi, te-am dus la ultima intalnire si te-ai intalnit acolo cu omul ala la care nu te asteptai. Inainte sa plecam in concediu te-am dus. Si te-am asteptat.

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Cand m-am dus… a, da, da. Stiu. Cand am fost acolo pe deal?

CIORCA FLORIN: Exact. Deci atata ii. Rotund.

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Deci cand am fost pe deal?

CIORCA FLORIN: Exact. Stii ca ai zis ca o venit… stii ca ai zis ca o venit omul surpriza si ati ajuns la…

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: A, ala? Care m-o rugat ca sa… a, da, da. Deci ala la care am fost.

CIORCA FLORIN: Da. Si ati ajuns acolo la un consens. Ca treaba sa fie OK, cam atata…

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Stii ce rugaminte am? Trimite-mi cifra pe SMS pe asta.

CIORCA FLORIN: Bine.

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Bine?

CIORCA FLORIN: Da, dar ii simplu, ii prima cifra.

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Da-mi-l pe… deci … da-mi un SMS pe asta.

CIORCA FLORIN: Te aud foarte rau, intrerupt.

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Si eu te aud destul de rau. Da-mi un SMS pe asta.

CIORCA FLORIN: No bun, hai ca dupa asta ti-l… ti-l trimit. Deci asta si platibil acolo, la el. In oras.

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: No bun, dar cum? Cu contract?

CIORCA FLORIN: Da, da, sigur. Printre care se adauga normal TVA-ul.

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Atunci bine ca nu mai….

CIORCA FLORIN: Cum zici?

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Nu…

CIORCA FLORIN: No, nu te mai aud.

Dupa dialogul purtat, Ciorca Vasile Florin ii trimite martorului ARPAD PASZKANY un SMS cu textul “Dollar baby (filmul), dar in ce se practica”, procurorul presupunand ca se face referire la titlul filmului Million Dollar Baby, transmitand astfel ca valoarea mitei este de un milion, dar nu in dolari, ci in euro (in ce se practica), se arata in motivare.

Totodata, este redata o discutie telefonica intre martorul ARPAD PASZKANY si numitul George – imputernicitul Tripont Invest la predarea amplasamentului pentru mall-ul din Constanta, la data de 14 iulie 2007.

“GEORGE: Imi pare bine! Daca vrei sa… daca vrei sa discutam, putem maine, ca eu plec maine seara la Constanta pentru predare de amplasament. Cu astia, m-am…

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Maine-i ziua lui tata, si merem la Chidea de dimineata.

GEORGE: Bine, bine, nu-i… dar nu-i o prioritate, numai daca ai vrut tu ceva, sa stii ca-s in Cluj, daca nu, eu maine ma duc, oricum, daca ii ceva problema, mai povestim.

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Sigur, sigur.

GEORGE: Imi spune FLORIN. De fapt o spus exact ce s-o intamplat si….

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Da, da.

GEORGE: Eventual daca mai sunt noutati, luni o sa sun, bine?

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Pai cum sa spun? Am inteles cat ii ceasul, oricum este o excrocherie cu urechi…

GEORGE: Eu cred, eu is convins, dar….

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Nu intru in detaliu, stii? Deci excrocheria este pe langa faptul ca, adica cum sa spun? Nu atat cat trebuie platit, ca si ala-i mult, ci faptul ca chestia asta s-o platit deja o data. Stii?

GEORGE: Da.

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Deci cand s-o luat, cand s-o facut contractul cu drogatul asta, stii?

GEORGE: Da, da, da, pai si eu asa… si eu asa… aici asa am aflat si eu, mi-o spus taica-to sau ceva, adica tangential numa.

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Da.

GEORGE: Si no, ce sa zic? Eu nu stiu nici de… poate ca trebuia abordat direct si poate nu era discutia asta. Habar nu am, nu imi dau seama. Ma rog, nici nu sunt in…

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: La cine, la cine te referi ca abordat direct?

GEORGE: Ala, fasole (procurorul presupune ca se face referire la inculpatul Mazare Radu Stefan) Deci ala trebuia, probabil ca inainte de aia probabil sa ai tu o discutie tete-a-tete cu el. Ca nu imi dau seama cat ii din povestile, cat s-o fi ofuscat ca nu-i bagat in seama, cat ii smecherie de Dobrogea, habar nu am. Nu, nu….

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Am inteles.

GEORGE: Probabil ca o presat, in sensul in care o zis ba, la astia le trebe si o facut pe niznaiul, no.

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Ihi.

GEORGE: Deci o data cand asta o sa… eu nu am avut nici o… de asta mi s-o parut (?) speriat de toata turnura, dar nu stiu cat e de bun actor. Ca mie mi s-o parut ca s-o speriat. Stii? Si ca nu, nu el si-o dorit chestiunea asta. Deci probabil ca nu el o generat-o. Stii?

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Ihi.

GEORGE: Da, no.

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: No, asta este! Cum sa spun? Eu am vorbit cu cine a trebuit….

GEORGE: Da, da, da, OK.

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Se face. P…. lelea!

GEORGE: Stiu. Stiu, ca…

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Asta este!

GEORGE: Am asistat si eu…adica nu am asistat la discutie, ca m-am retras, no, si am vazut si… eu maine in principiu… adica luni is acolo, daca vad un pic, sa vad care mai e atmosfera si eventual ne mai auzim daca-i cazul, daca nu, nu te mai frec eu la cap ca nu are nici un rost.

PASZKANY ARPAD ZOLTAN: Dar atuncia predarea amplasamentului se face, nu?

GEORGE: Da, se face, da. Pai ea trebuia facuta saptamana trecuta, numai ca FELIX n-o venit pregatit.”

Totodata, magistratii ICCJ au constatat si infractiunea de luare de mita de la societatea Property Development Two S.R.L.

“Referitor la aceasta infractiune si complicitatea la infractiunea de luare de mita retinuta in sarcina inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, Inalta Curte retine ca din probele administrate rezulta suspiciunea rezonabila ca in perioada 2007-2009, inculpatul Mazare Radu Stefan, prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat reprezentantilor Property Development Two S.R.L. suma de 1 milion de euro din care a primit efectiv suma de 2.472.303,8 lei pentru a emite in cel mai scurt termen documentatiile de urbanism necesare proiectului imobiliar de tip mall dezvoltat de aceasta societate”, se arata in motivare.

Citeste si: RADU MAZARE, AUDIAT la DNA

“In ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit se constata ca, desi judecatorul de drepturi si libertati a apreciat ca nu exista probe din care sa rezulte suspiciunea rezonabila ca inculpatul Mazare Radu Stefan a savarsit aceasta fapta, din examinarea actelor si lucrarilor dosarului rezulta contrariul. In legatura cu infractiunile de luare de mita de catre inculpatul Mazare Radu Stefan de la societatea Polaris M Holding si complicitate la infractiunea de luare de mita de catre inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, (…) judecatorii de drepturi si libertati constata ca, din probatoriul administrat in cauza pana la acest moment procesual rezulta probe care sustin aprecierea rezonabila ca, in perioada 2008-2014 inculpatul Mazare Radu Stefan a primit pentru sine si pentru altul, de la SC Polaris M Holding suma de 7 milioane euro, disimulata in contracte fictive de publicitate incheiate in perioada 2008-2014 intre Polaris M Holding si firma Soti Cable Neptun, administrata de inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel si controlata de inculpatul Mazare, pentru ca acesta din urma, in exercitarea atributiilor de serviciu ce ii reveneau in functia de primar al mun. Constanta sa asigure castigarea licitatiei organizata la nivelul primariei pentru delegarea serviciului se salubrizare a orasului si incheierea contractului nr. 70717/09.052008 cu societatea Polaris M Holding avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pe o perioada de 25 de ani.”, se mai arata in motivare.

“Referitor la infractiunile de conflict de interese, din actele dosarului rezulta ca, in perioada noiembrie 2006-2013, inculpatul Mazare Radu Stefan a participat la incheierea a 12 contracte intre Primaria municipiului Constanta si societatea Soti Cable Neptun SRL in valoare totala de peste 6 milioane de lei, obtinandu-se un folos pentru sine prin societatea pe care o controleaza si cu care s-a aflat in raporturi comerciale in ultimii 5 ani inainte de comiterea faptei, cat si pentru Strutinsky Sorin Gabriel, asociat si administrator al Soti Cable Neptun SRL, persoana de care inculpatul Mazare Radu Stefan s-a aflat in raporturi comerciale in perioada incheierii contractelor.”, se precizeaza in document.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis, la data de 2 aprilie, contestatia procurorilor impotriva deciziei de cercetare in libertate a primarului suspendat al Constantei.

Astfel, magistratii au emis un mandat de arestare preventiva de 30 de zile pe numele lui RADU MAZARE si al omului de afaceri SORIN STRUTINSKY.

In 18 martie, judecatorul de drepturi si libertati de la instanta suprema a decis ca primarul suspendat al Constantei sa fie cercetat in libertate, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii si respectiv castigarea unei licitatii, cu ajutorul omului de afaceri SORIN STRUTINSKY.

Tot atunci, judecatorul a respins si propunerea de arestare preventiva a omului de afaceri SORIN STRUTINSKY.

Primarul suspendat al municipiului Constanta a fost retinut pentru 24 de ore, in 16 martie, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, pentru trei fapte de luare de mita, abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, si conflict de interese (doua infractiuni), potrivit unui comunicat. De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de omul de afaceri SORIN STRUTINSKY, arestat preventiv in alta cauza, cu privire la savarsirea a trei infractiuni de complicitate la luare de mita.

Sursa foto: adevarul.ro