Interpol a emis o alerta de securitate la nivel mondial

interpol-amenintare-terorista

Interopol a emis o alerta de securitate le nivel mondial, ca urmare a suspiciunii implicarii al Qaida in evadarea unor prizionieri din inchisorile aflate in Orientul Mijlociu si Nordul Africii, transmite Agerpres.

Interpolul a cerut “tuturor statelor membre sa prelucreze rapid orice informatie legata de evadarile care au avut loc in ultima perioada in tari precum Irak, Pakistan sau Libia”, potrivit unui comunicat citat de agentiile de presa straine.

“Suspectam ca al Qaida a organizat aceste evadari care au pus in libertate sute de teroristi si infractori”, se precizeaza in comunicat, care mai cere ca Interpolul sa fie “imediat informat in cazul in care este identificat un terorist sau in cazul in care un stat membru detine date referitoare la un posibil atac terorist”.

Departamentul de Stat al SUA, a declarat ca in zona Orientului Mijlociu si Nordul Africii, a crescut riscul privind posibile atacuri teroriste. “Conform informatiilor pe care le detinem, al Qaida si organizatii afiliate continua sa planifice atacuri teroriste, sistemele de transport public si zonele turistice fiind cele mai vulnerabile zone”, se preciza in comunicatul oficial de vineri.

Vineri, Departamentul de Stat al SUA a emis o alerta de calatorie la nivel mondial, dupa ce a primit amenintari din partea al Qaida, potrivit BBC. Departamentul de Stat a anuntat, in cadrul unui comunicat, ca posibilele tinte ar fi in Orientul Mijlociu sau Africa de Nord. “Informatiile actuale sugereaza ca al Qaida si organizatiile afiliate continua sa planifice atacuri teoriste”, se arata in declaratia Departamentului de Stat din SUA. 

Alerta a fost emisa la putin timp dupa ce SUA au anuntat ca inchid, duminica, 21 de ambasade si consulate.

De asemenea, in contextul unor posibile amenintari teroriste, Franta, Marea Britanie si Germania au decis sa-si inchida temporar ambasadele, urmand exemplul Statelor Unite.

Franta a anuntat sambata, prin intermediul Ministerului de Externe, ca isi inchide ambasada de la Sanaa, in Yemen, in zilele de duminica si luni, ca urmare a unor informatii privind posibile amenintari teroriste. Decizia vine la putin timp dupa ce Germania si Marea Britanie au facut acelasi anunt, potrivit agentiilor de presa internationale.

Foto: interpol.int