Interpretarea trunchiata a ISIS ar putea reforma RELIGIA ISLAMICA – ANALIZA

STATUL ISLAMIC a reusit sa readuca in mintile cetatenilor din Occident frica de ISLAM care exista, odinioara, si la inceputul anilor 2000, cand AL-QAEDA era cea mai mare amenintare. Dar sunt ISIS reprezentativi pentru religia lor sau sunt doar un grup care interpreteaza eronat invataturile ISLAMICE?   

O majoritate clara a MUSULMANILOR considera ca ISIS nu actioneaza conform valorilor si spiritului religiei lor. Dar. potrivit specialistilor, luptatorii din STATUL ISLAMIC nu sunt nimic altceva decat corespondenti contemporani autentici ai luptatorilor de la inceputul ISLAMULUI, care folosesc aceleasi norme ale razboiului  ISLAMIC.

Cartea Sfanta a MUSULMANILOR, CORANUL, are cam aceeasi lungime cu Noul Testament. Este un text complex si nuantat care contine probleme de etica morala, legala si metafizice intr-un mod subtil si multifatetat. De asemenea, mai exista HADITH, care reprezinta o inregistrare a faptelor si spuselor Profetului Mohamed, care se intinde pe sute de pagini de texte, fiecare lungi de cateva fraze. Se inspira ISIS din aceste texte? Da, doar ca acestia folosesc doar acele citate care le ofera legitimitate.

CITESTE SI: CINE ESTE si CE VREA STATUL ISLAMIC – ANALIZA

Cuvantul “ISLAM” este la randul sau o alta sursa de confuzie pentru chestiunea actuala. Acesta desemneaza in acelasi timp doua lucruri, care pentru noi ar putea sa corespunda in “crestinism – religia crestina” si “crestinatate – societatea crestina”. Astfel, ISLAM defineste atat religia cat si societatea. Cand musulmanii spun ca ISIS nu sunt reprezentativi pentru religia lor, se refera la punctul de vedere religios sau societal? Experti, precum jurnalistul Graeme Wood sau profesorul Bernard Haykel, considera ca moderatii nu se refera la faptul ca ISIS nu sunt musulmani, ci mai degraba ca acestia sunt “MUSULMANI RAI“, deci la valorile morale ale acestora. 

CITESTE SI: CUM PRODUCE STAT ISLAMIC (DAESH) MILIARDE DE DOLARI

Cu toate acestea crediniciosii musulmani se afla intr-o situatie complicata, din cauza faptului ca textele sfinte ale CORANULUI nu pot fi modificate in niciun fel, altfel s-ar comite o erezie. De-a lungul secolelor, juristii si teologii, atat cei suniti cat si siitii, au incercat metode rationale, sistematice, de a clasifica aceste hadith, care de multe ori sunt dificil de inteles si uneori chiar se contrazic, pentru a le folosi in lege si teologie. Dar ISIS nu face acest lucru. Jihadistii cauta exceptii din fiecare text pentru a-si argumenta cauza, sugereaza ca fragmentele sunt valabile indiferent si neaga orice dovada contrarie. STATUL ISLAMIC numeste aceste de interpretare ca fiind o ”metodologie profetica”.

CITESTE SI: Scurt ghid al RAZBOIULUI CIVIL din SIRIA. ACTORI. CAUZE. (Lipsa de) SOLUTII – INFOGRAFIE 

Din cauza tuturor acestor lucruri, atunci cand ISIS comit cate o atrocitate, MUSULMANII din lumea intreaga se afla intre ciocan si nicovala. Politicienii si comentatorii inevitabil se lamenteaza ca reprezentantii acestei religii trebuie sa adopte o pozitie impotriva crimelor care sunt comise in numele lor. Dar atunci cand acestia condamna aceste crime, efectul este unul contrariu, ranforsand vinovatia colectiva a MUSULMANILOR pentru crimele comise de STATUL ISLAMIC.

De asemenea, potrivit specialistilor, daca un musulman credincios ar critica ISIS ar comite dublu standard, intrucat ar presupune ca neaga anumite versete ce descriu razboiul in CORAN. Ceea ce, in opinia celor citati, pune un cetatean musulman in situatia socanta de a avea de ales intre a fi simpatizant cu ISIS sau a denunta anumite invataturi (ce-i drept, deloc potrivite pentru societatea actuala). Ceea ce ar prespune ca, pentru a se disocia complet de STATUL ISLAMIC, musulmanii ar trebui sa renunta la religia lor.

CITESTE SI: MIGRATIA INVERSA. De ce MUSULMANII din Occident ajung in ISIS si cum poate fi oprit acest fenomen – ANALIZA

Totusi, nu trebuie sa consideram ca orice persoana de religie musulmana se poate trezi intr-o dimineata si sa inceapa sa citeasca si sa ia in considerare ad literam fiecare cuvant din CORAN, astfel incat sa devina radicalizati si sa ajunga in ISIS. Mai degraba ar trebui sa consideram ca, in fata unei asemenea violente fara precedent izbucnite din cauza unei interpretari trunchiate a religiei lor, musulmanii vor reusi sa se reformeze si sa faca din religia lor o confesiune in rand cu secolul XXI. 

Sursa: The Atlantic