INTERVIU. Andrian Candu, ministrul Economiei din Rep. Moldova, a explicat cand se vor face primele livrari de gaze peste Prut prin conducta Iasi-Ungheni

INTERVIU. Andrian Candu, ministrul Economiei din Rep. Moldova, a dezvaluit cand se vor face primele livrari de gaze peste Prut prin conducta Iasi-Ungheni

Viceprim-ministru si ministrul Economiei din Republica Moldova, Andrian Candu, a explicat, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru MONDO NEWS, cand se vor face primele livrari de gaze romanesti peste Prut, prin gazoductul Iasi – Ungheni, a vorbit despre riscurile dependentei Republicii Moldova de gazul rusesc, care este transportat in prezent prin conductele companiei moldo-ruse Moldovatransgaz la care Gazprom detine controlul, dar si despre constructia unei conducte Ungheni-Chisinau, care va asigura furnizarea de gaze naturale in municipiul Chisinau prin gazoductul Iasi-Ungheni. Asta in conditiile in care capitala Republicii Moldova este cel mai mare consumator de gaze naturale din tara, cu aproximativ 50% din volumul total.

Totodata, ministrul Andrian Candu a facut referire si la situatia sanctiunilor economice impuse de Rusia pentru Republica Moldova, dar si la discutiile purtate saptamana trecuta, la Moscova, cu vicepremierul rus, Dmitri Rogozin.

Redam mai jos interviul integral acordat MONDO NEWS de ministrul Economiei din Rep. Moldova, Andrian Candu. 

MONDO NEWS: Gazoductul care conecteaza Republica Moldova la gazele din Romania a fost inaugurat in 26 august de sefii guvernelor de la Bucuresti si Chisinau. Inaugurarea ar fi trebuit sa coincida cu inceperea livrarilor de gaze din Romania catre Republica Moldova, insa deocamdata nu s-a intamplat asta. Care este situatia in acest moment si cand va ajunge efectiv metanul romanesc peste Prut? 

ANDRIAN CANDU: 
Gazoductul Ungheni – Iasi este un proiect-cheie in domeniul gazelor naturale si reprezinta prima etapa a unui proiect extins, care va contribui la diversificarea surselor de gaze si va asigura reducerea dependentei energetice a Republicii Moldova.

Primele livrari de gaze naturale catre Republica Moldova prin conducta Ungheni-Iasi, exclusiv pentru consumatorii raionului Ungheni, vor fi posibile in cel mai apropiat timp. Volumul total al livrarilor va constitui aproximativ 1-3% din consumul total de gaze al tarii noastre. Actualmente, la Statia de Masurare Gaze „Ungheni” se efectueaza lucrari de finalizare privind verificarea si reglarea utilajului in vederea asigurarii securitatii si sigurantei livrarilor.

Totodata, in faza finala se afla procedurile legale privind transmiterea la balanta iS „Vestmoltransgaz” a gazoductului si a Statiei de Masurare Gaze „Ungheni”. Astfel, livrarile de gaze catre consumatori vor demara dupa incheierea tuturor procedurilor respective, imediat ce va fi obtinuta licenta si vor fi stabilite tarifele pentru transportare.

MONDO NEWS: Republica Moldova este dependenta 100% de gazul rusesc care este transportat in prezent prin conductele companiei moldo-ruse Moldovatransgaz, la care Gazprom detine controlul. In actualul context tensionat din regiune si tinand cont de decizia Gazprom de a reduce livrarea de gaze catre mai multe tari, inclusiv Romania, care vor fi consecintele pentru Republica Moldova? Va avea de suferit si ce solutii sunt avute in vedere?

Citeste si: ALEXEI MILLER, seful GAZPROM, a explicat pentru Mondo News de ce s-au redus livrarile de gaze catre Romania

ANDRIAN CANDU: Intr-adevar, Republica Moldova este dependenta practic integral de importul de resurse energetice, acest fapt in ultima perioada transformandu-se intr-o provocare care necesita dezvoltarea unor mecanisme si parghii strategice pentru asigurarea securitatii energetice. Politicile respective se situeaza pe linia intai de prioritati in agenda Guvernului si, in speta, a Ministerului Economiei. In acest sens, suntem in plin proces de negociere cu partenerii de dezvoltare privind oferirea suportului pentru constructia interconectarilor retelelor nationale de transport al energiei electrice cu retelele statelor vecine, care va conduce la cresterea posibilitatii de integrare a pietelor de energie din Republica Moldova in pietele regionale si respectiv in cele comunitare. Cu referire la livrarile de gaze naturale, pot afirma ca in prezent Republica Moldova este in proces de negocieri cu SAD „Gazprom” cu privire la prelungirea pana la 31.12.2015 a termenului de actiune a contractului de furnizare a gazelor naturale. Din acest considerent, mizam pe un dialog constructiv si eficient cu partea rusa si nu avem temei pentru a presupune sistarea sau reducerea livrarilor de gaze.

MONDO NEWS: In conditiile in care gazoductul Ungheni – Iasi se opreste la Ungheni, atat Romania, cat si Republica Moldova, ar trebui ca in urmatorii doi-trei ani sa faca noi investitii intr-o conducta care sa duca pana la Chisinau, zona cu cel mai mare consum de gaze. Ce va face Republica Moldova in acest sens?

ANDRIAN CANDU: Dupa cum am mentionat anterior, gazoductul Iasi-Ungheni ne ofera o oportunitate unica de diversificare a sursele de gaze naturale. Pentru a satisface nevoile de gaz natural din toate raioanele tarii, Ministerul Economiei a initiat activitatile aferente celei de-a doua etape a proiectului si anume constructia conductei Ungheni-Chisinau, care va asigura furnizarea de gaze naturale in municipiul. Chisinau – cel mai mare consumator de gaze naturale din tara, care consuma aproape 50% din volumul total.

Pana la sfarsitul anului 2014, cu sprijinul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, va fi elaborat studiul de fezabilitate pentru conducta de gaze Ungheni-Chisinau, proiectul tehnic va fi realizat in 2015, iar lucrarile de constructie vor demara in 2016. Bugetul total al proiectului este de aproximativ 70 milioane Euro. in prezent, suntem la etapa identificarii surselor de finantare pentru constructia conductei Ungheni-Chisinau, fiind purtate discutii inclusiv cu donatorii si institutiile financiare internationale. Uniunea Europeana deja si-a exprimat disponibilitatea de a aloca 10 milioane Euro pentru realizarea proiectului respectiv.

Citeste si: REPUBLICA MOLDOVA intentioneaza sa depuna o CERERE DE ADERARE la UE in 2015

MONDO NEWS: Daca un investitor roman doreste sa dezvolte o afacere in Republica Moldova, in ce sector ar putea investi cu prioritate, astfel incat afacerea sa poata fi rentabila?

ANDRIAN CANDU: Din start voi mentiona ca in conformitate cu legislatia Republicii Moldova toti investitorii straini se bucura de aceleasi drepturi si obligatii ca si cei autohtoni. Fiecare dintre ei isi poate plasa investitiile pe intreg teritoriul Republicii Moldova in toate domeniile, in conditiile legislatiei in vigoare, daca respecta interesele securitatii nationale, prevederile legislatiei antimonopol, normele de protectie a mediului inconjurator, de ocrotire a sanatatii populatiei si ordinea publica. Totodata, in Republica Moldova investitiile nu pot fi supuse discriminarii in functie de cetatenie, domiciliu, resedinta, loc de inregistrare sau de activitate, stat de origine al investitorului sau al investitiei, sau din oricare alt motiv.

Republica Moldova asigura, in conformitate cu legislatia in vigoare, cu tratatele internationale privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor la care Republica Moldova este parte, un regim de securitate si protectie deplina si permanenta a tuturor investitiilor, indiferent de forma lor. Investitorilor li se acorda conditii echitabile si egale de activitate, care exclud aplicarea de masuri discriminatorii ce ar putea impiedica dirijarea, operarea, intretinerea, folosirea, fructificarea, achizitionarea, extinderea sau dispunerea investitiilor.

Cat despre rentabilitatea proiectului, tin sa precizez ca aceasta depinde de un sir de factori, precum gradul de inovatie al proiectului, parametrii acestuia si nu in ultimul rand de echipa manageriala, dar si de alti factori subiectivi care pot interveni in procesul de implementare a proiectului. Exista un lucru indubitabil, demonstrat in economia mondiala – nu este posibila o rentabilitate identica a proiectelor investitionale, chiar daca acestea se realizeaza in domenii similare.

MONDO NEWS: Ce ati stabilit la intrevederea pe care ati avut-o cu vicepremierul rus, Dmitri Rogozin?

ANDRIAN CANDU: In prezent relatiile cu Rusia se afla la etapa, cand este necesar de a gasi un compromis avantajos pentru ambele parti, atat din punct de vedere economic, cat si sub aspect politic. Dupa cum stiti, la finele lunii august curent, la Chisinau, am avut o intrevedere cu viceprim-ministrul Federatiei Ruse, Dmitri Rogozin. in cadrul discutiilor am abordat o gama larga de subiecte ce vizeaza cele mai recente evolutii in relatiile comerciale si economice, accentul fiind pus pe actiunile recente ale Federatiei Ruse cu privire la embargourile introduse pentru un sir de marfuri si produse moldovenesti, inclusiv introducerea de taxe vamale. In acest sens, am concluzionat necesitatea si importanta mentinerii unui dialog constructiv intre Republica Moldova si Federatia Rusa cu identificarea solutiilor acceptabile pentru ambele parti, care ar lua in consideratie interesul cetatenilor din Republica Moldova si Federatia Rusa. Astazi putem constata ca dialogul cu partea rusa este in plina desfasurare si rezultatele acestuia vor fi comunicate ulterior.

De asemenea, ne-am revazut la Moscova, saptamana trecuta. De aceasta data ne-am referit la problema transnistreana. Ambii ne-am exprimat pozitiile pe marginea subiectului de securitate regionala. si in acest caz am reiterat beneficiul si avantajele pe care le vor avea locuitorii din partea stanga a Nistrului in procesul de implimentare a Acordului de Asociere, cuprinzand crearea Zonei Economice Libere cu Uniunea Europeana, de care vor beneficia toti cetatenii Republicii Moldova, fara exceptii. De asemenea, am stabilit impreuna continuarea dialogului la aceasta tema, iar eu voi fi disponibil sa prezint argumente si raspunsuri pentru intrebarile eventuale ce ar putea aparea din partea colegilor rusi.

MONDO NEWS: Care este situatia sanctiunilor economice impuse de Rusia Republicii Moldova?

ANDRIAN CANDU: Din 1 septembrie Federatia Rusa a impus masuri tarifare pentru 19 categorii de produse agroalimentare autohtone. Acestea au generat o reducere semnificativa a exporturilor moldovenesti in aceasta tara. Astfel, volumul exporturilor in Federatia Rusa in perioada ianuarie-iunie 2014 a scazut cu circa 23,6%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Ca urmare, ponderea exporturilor in Rusia a scazut de la 28,3% in prima jumatate a anului 2013 la 21% in prima jumatate a anului 2014. Restrictiile asupra importurilor de vinuri moldovenesti au afectat in mod negativ industria alimentara, si anume, productia de bauturi, care a scazut cu 22,2%.

In conditiile respective cele mai grave consecinte le suporta, in special, producatorii autohtoni, care pana in prezent s-au orientat doar spre piata Rusiei. Astfel, pentru multi agenti economici situatia creata a constituit o provocare si o oportunitate ca sa identifice noi destinatii pentru exportul marfurilor si noi parteneri comerciali. Deja statisticele ne demonstreaza o crestere a exporturilor spre alte piete (in special UE, inclusiv Romania), ceea ce, per ansamblu, a dus la o crestere totala a exporturilor tarii noastre. In prezent, Guvernul, organismele internationale, precum si mediul de afaceri intreprind masuri, avand ca scop diminuarea consecintelor negative a restrictiilor impuse la exportul marfurilor moldovenesti. In consecinta, au fost majorate cotele de export la unele produse alimentare in tarile UE si a fost elaborat un mecanism de compensare a pierderilor producatorilor agricoli care au avut de suferit in urma acestor masuri.

Foto: Europa Libera