Interviu cu Dr. Roxana Lungu – Ȋntre Medicina convențională şi Homeopatie: Călătoria unui Specialist în Sănătate

Explorează cum o experiență din copilărie a deschis ușa către o lume medicală personalizată, aducând lumina asupra unui viitor în care vindecarea devine o călătorie unică pentru fiecare individ.

Reporter:

Deși ați absolvit facultățile de Farmacie și Medicină generală și sunteți medic specialist medicină de familie, cum ați ajuns să vă îndreptați atenția către homeopatie?

Dr. Roxana Lungu :

Primul contact cu homeopatia l-am avut în copilărie, când în urma unor probleme de sănătate care au fost investigate și tratate în spitale de renume, eu mă simțeam din ce în ce mai rău în ciuda faptului că investigațiile medicale aveau rezultate favorabile. Practic pe hârtie eram sănătoasă, dar eu mă simțeam din ce în ce mai rău. La sugestia unui membru al familiei, am încercat homeopatia. Chiar dacă a fost dificil pentru părinții mei, ingineri pasionați de științele exacte, să accepte această abordare neconvențională, a fost o decizie câștigătoare pentru mine. A fost ca un restart, ca o renaștere – din acel moment am știut că asta e calea mea. Ulterior am decis să îmbrățișez o carieră medicală și am studiat Facultatea de Farmacie și Facultatea de Medicină Generală.

Reporter:

De ce nu ați ales direct homeopatia? De ce atâția ani de studii medicale, inclusiv în domeniul homeopatiei?

Dr. Roxana Lungu :

A fost un parcurs anevoios, dar am considerat că pentru a ajuta pacienții trebuie să fii foarte bine pregătit. Am vrut să știu unde trebuie să intervin cu remedii homeopatice și unde să aplic principiile medicinei convenționale. Spun asta deoarece principiile celor două nu doar că sunt diferite, ci în anumite situații pot spune că sunt opuse. Conform legislației, doar medicul poate face o prescripție homeopatică în urma unei consultații amănunțite. Pentru a practica homeopatia și pentru a fi avizat să prescrii un tratament homeopat, legislația din România prevede ca tu să fii medic. Și mă bucur că este așa, deoarece atunci când pacientul alege să urmeze un tratament homeopat el trebuie să știe și să fie sigur că se află în fața unui specialist în sănătate, acreditat de Ministerul Sănătății.

Reporter:

Ce se poate trata cu ajutorul homeopatiei?

Dr. Roxana Lungu :

Înainte de a discuta despre tratament cred că mai întâi ar trebui să discutăm despre prevenție medicală. Pentru a fi sănătoși pe termen lung trebuie să căutăm acele metode care ne ajută să prevenim îmbolnăvirea; și aici mă refer în special la situațiile cronice pentru că adesea, cele acute, știm cu toții, că sunt autolimitante. Prin administrarea tratamentului homeopat poți evita sau diminua utilizarea medicamentelor de sinteză chimică, scăzând riscul de interacțiuni medicamentoase și a efectelor secundare. Fiind un tratament natural, medicamentele homeopate pot fi administrate tuturor categoriilor de pacienți, inclusiv nou-născuților și gravidelor. Știm că fiecare organism este unic în reacțiile sale în același mod în care amprentele digitale sunt unice. De aceea tratamentul fiecărui individ trebuie concentrat exclusiv asupra acelui individ și nu asupra unui grup. Și domeniul geneticii a ajuns la această concluzie. Homeopatia, luând în considerare totalitatea simptomelor unui organism în expresia sa triplă – pe plan mental, emoțional și fizic – dezvăluie afecțiunea de bază într-un mod foarte precis astfel încât o asemenea afecțiune să poată fi tratată eficient. Dacă homeopatia poate vindeca o multitudine de afecțiuni cronice, cititorul nu trebuie să creadă că ea poate vindeca orice. Are și ea limitele ei.

Reporter:

Ați menționat că principiile celor două (terapia convențională și homeopatia) pot fi opuse în anumite situații. Puteți oferi mai multe detalii?

Dr. Roxana Lungu :

Într-adevăr, homeopatia se bazează pe o abordare diferită față de cea a medicinei convenționale curente, care își propune eliminarea sau eradicarea agenților patogeni folosind medicamente de sinteză puternice, cu toate efectele lor secundare bine cunoscute și alte consecințe negative, vizibile în timp. Alternativ, homeopatia încearcă să întărească sistemul imunitar, permitându-i să lupte singur în cazul tulburărilor acute sau cronice.

Reporter: Susțineți că ar trebui să alegem întotdeauna homeopatia în defavoarea medicinei convenționale?

Dr. Roxana Lungu :

Îmi este foarte greu să răspund la această întrebare. Medicina convențională folosește un tip special de terapie “în masă”, în timp ce homeopatia tratează pacienții ca indivizi, folosind un tratament personalizat care, în anumite situații, poate opri sau chiar inversa cursul degenerativ al bolii. Îmi doresc ca fiecare pacient să aibă posibilitatea să înțeleagă ce înseamnă să fii sănătos și să poată alege ce tip de terapie îl ajută, evident după o informare corectă. Înțelegerea profundă a medicului față de complexitatea individuală a fiecărui pacient poate reprezenta începutul unei călătorii unice către vindecare și echilibru. Recomand  discuția cu un specialist în sănătate, acreditat și pregătit să ofere soluții adaptate nevoilor specifice ale pacientului. Astfel poți descoperii cum homeopatia poate fi cheia către o sănătate holistică și proactivă.