INTERVIU DANIEL ZAMFIR: Legea darii in plata este doar pentru cei care au facut imprumuturi sa cumpere o locuinta sau teren pentru o casa

LEGEA DARII in PLATA a impartit societatea romaneasca in doua, fiind subiectul unor ample controverse intre bancheri si BNR, pe de o parte, si romanii cu credite ipotecare ajunsi in dificultate, de cealalta parte.

LEGEA DARII in PLATA se plimba prin Parlament, dar se spera ca la un moment dat, poate chiar luna viitoare, in sesiunea parlamentara ce sta sa inceapa, sa treaca. Pana atunci ar fi bine sa nu uitam care sunt motivele care stau la baza promovarii acestui proiect de lege si, mai ales, de ce este necesara. Pentru a lamuri mai bine aceasta problema care macina societatea romaneasca de cateva luni incoace, Mondo News a stat de vorba chiar cu initiatorul LEGII DARII in PLATA, deputatul liberal DANIEL CATALIN ZAMFIR.

Ce se intampla cu modificarile facute la proiectul initial si pe cine vizeaza acestea?

DANIEL ZAMFIR: As vrea sa lamurim de la inceput o problema. LEGEA DARII in PLATA este doar pentru cei care au facut imprumuturi sa isi cumpere o locuinta sau teren pentru o casa. Am propus ca textul sa ii excluda dintre posibilii beneficiari pe oamenii de afaceri care s-au imprumutat ca sa ridice malluri sau cartiere de locuinte. Mai mult, de noul text ar putea beneficia si cei executati silit de banci, care au ramas cu datorii si dupa vinderea casei.

In rest mi-as dori ca principiul textului pe care l-am scris sa ramana neschimbat, adica riscul sa fie impartit intre banca si client.

Noua varianta a LEGII DARII in PLATA va fi discutata incepand din 1 februarie, odata cu inceperea sesiunii parlamentare…..

DANIEL ZAMFIR: Vreau sa va asigur ca am pastrat principiul impartirii riscului si am stabilit clar ca legea priveste doar persoanele fizice consumatori nu si profesionistii,care conform noului cod civil sunt persoanele fizice care desfasoara activitati comerciale. In plus avem si propuneri de modificari de tehnica legislativa,pe care sunt convins ca le vor dezbate colegii senatori si deputati in comisiile de specialitate si vom scoate cea mai buna forma.Nu vom introduce sub nicio forma plafoane sau criterii.

Puteti fi mai precis?

DANIEL ZAMFIR: Sa va explic punctual. Asadar: 1. Legea ar fi discriminatorie in acele conditii pentru ca vorbim despre oameni indatorati. O suma mai mare contractata/datorata nu reflecta neaparat statutul social(bogat/sarac).

2. In plus am inlocuit din toate articolele sintagma „persoana fizica” cu termenul  de “consumator’. In acest fel se va face diferenta clara intre cel care ia imprumutul ca sa isi cumpere teren sau casa si cel care vrea investeasca banii pentru un viitor castig, respectiv pentru malluri sau cartiere rezidentiale.

3. Perioada de negociere, premergatoare darii in plata, a ajuns la 30 de zile, timp in care cele doua parti pot ajunge la un acord.

4. Avem referinte despre LEGEA DARII in PLATA in Spania,care a devenit total inaplicabila din cauza plafoanelor si criteriilor restrictive din lege. Mai mult,Parlamentul European a adoptat o rezolutie in 8 oct 2015 prin care critica legea spaniola si cere Comisiei Europene sa modifice Directiva si sa introduca darea in plata obligatoriu in toate tarile membre.

Mai pe romaneste, nu e bun drumul pe care a mers Spania! Legea e inaplicabila si discriminatorie! Asa spun institutiile europene.De ce vor atunci bancile si BNR-ul sa introducem criterii si plafoane? Sunt convins ca aveti raspunsul…

Ce trebuie sa inteleaga cetatenii….

DANIEL ZAMFIR (zambind cu subinteles): As vrea sa va intrerup si sa va ofer un exemplu sau mai degraba un calcul.  Avansul platit de majoritatea oamenilor la creditele ipotecare a fost de 25%. Un apartament de 3 camere in cartierul Militari, de exemplu, costa 80.000 de euro si se platea un avans de 20.000 de euro. Astazi, acelasi apartament costa 40.000 de euro. Corect? Astfel, banca va mari avansul la 40%,ceea ce inseamna 16. 000 de euro,adica mai putin ca inainte. Deci nu tine nici sperietoarea asta! Dar eu va pot asigura ca nu va tine santajul asta pentru ca oamenii pot trai si fara sa ia credite, dar bancile nu pot trai fara sa dea credite!

Parlamentul a votat in 25 noiembrie cu o larga majoritate “LEGEA DARII in PLATA”,  care a starnit numeroase controverse, bancherii spunand despre ea ca este o lege “cu dedicatie” pentru speculatorii imobiliari.

Ulterior, presedintele Klaus Iohannis a retrimis vineri 18 decembrie in Parlament Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite ipotecare. Mai simplu spus, pe motiv ca nu era destul de clara. Senatorii au termen pana la sfarsitul lui februarie sa discute textul trimis spre reexaminare, apoi va intra in atentia deputatilor.

Sursa foto: realitatea