INTERVIU EXCLUSIV. MARCEL NICOLAESCU: Pretul gigacaloriei va putea fi ieftinit

MARCEL NICOLAESCU, viceprimarul Capitalei, si-a anuntat DEMISIA din functie, joi, in cadrul sedintei Consiliului General. NICOLAESCU a acceptat sa vorbeasca, in exclusivitate pentru Mondo News, despre reusitele si nereusitele sale in cei doi ani si doua luni cat a ocupat aceasta functie. Totodata, viceprimarul Capitalei a atins si un subiect sensibil, si anume cel legat de pretul gigacaloriei.

“4 septembrie 2014 va ramane o zi importanta din cariera mea, deoarece mi-am depus demisia din functia de viceprimar pe care am ocupat-o timp de doi ani si doua luni. As vrea sa-i multumesc primarului general ca m-a acceptat si m-a ajutat sa ma integrez in aceasta echipa manageriala si executiva a Primariei Capitalei. Fara falsa modestie consider ca m-am ridicat, in toata aceasta perioada, la nivelul exigentelor cerute de aceasta functie” – Marcel Nicolaescu.

MONDO NEWS: Dupa doi ani in echipa de conducere a Capitalei care considerati ca este cea mai mare realizare a dumneavoastra ?

MARCEL NICOLAESCU: Principala mea reusita consider ca este aceea legata de realizarea unui proiect care vizeaza calitatea vietii bucurestenilor si anume punerea la punct a unui sistem integrat de alimentare centralizata cu energie termica pentru Capitala. Un proiect care a fost initiat din mandatul anterior, un proiect care, din pacate, nu s-a finalizat atunci. A fost reluat in acest mandat cand am beneficiat de sprijinul consilierilor, dar si de cel al Guvernului USL care a avut o contributie esentiala, cu o mentiune speciala pentru ministrul Economiei din acea vreme, Daniel Chitoiu, cel care a fost primul care a inteles oportunitatea si importanta realizarii acestui sistem integrat de alimentare cu energie termica destinat locuitorilor Capitalei. La memorandum am inceput sa lucram din iarna lui 2012 pana in februarie 2013, iar in sedinta din 27 martie am reusit sa fie aprobat in sedinta de Guvern. In acest memorandum erau stipulati termenii privind implementarea tuturor pasilor pentru realizarea acestui proiect care nu au fost deloc putini. Au fost negocieri foarte dure pentru ca erau doua grupuri de lucru, cel al ministerului Energiei si cel al Primariei. Au fost numeroase discutii care s-au derulat foarte bine, apoi s-a ajuns la acest moment cand putem spune ca suntem in faza finala a implementarii acestui proiect, ceea ce presupune ca in zilele urmatoare acest proiect de divizare va fi analizat de Tribunalul Bucuresti, dupa decizia magistratilor urmand a fi inregistrat la Registrul Comertului, undeva in data de 15 septembrie, apoi anexarea la hotararea de Guvern care va avea loc in ultima decada a acestei luni. Practic atunci se va hotari transferul actiunilor, cu titlu gratuit, din domeniul privat al Guvernului in domeniul privat al Primariei Capitalei. Din acel moment cele patru Cet-uri se vor transfera sub Consiliul General urmand si ultima etapa, care este si cea mai importanta, si anume realizarea la finele acestei ierni procesul de fuziune intre aceste patru Cet-uri si RADET.

Important este ca Primaria, pentru prima data, va reusi sa aiba un control asupra modului cum se produce energia termica. Pana cum erau doua entitati diferite, una care producea si una care transporta, insa de acum va fi o singura entitate care va produce, va transporta si va distribui sub atenta supraveghere a unui management care va fi in cadrul Primariei Capitalei. Din punctul meu de vedere sunt multe lucruri care trebuie indreptate vizavi de modul de calcul al pretului gigacaloriei in Bucuresti. In momentul in care Primaria va controla acest pret de cost al gigacaloriei vom incerca sa stabilim o strategie de eficientizare a energiei termice pentru intreg lantul tehnologic. Cel mai important proiect, care se afla in faza studiului de fezabilitate, este legat de conectarea directa a celor patru Cet-uri la magistrala Transgazului, in acest fel reusindu-se economisirea, in fiecare iarna, a cel putin 100 de milioane de dolari, prin evitarea acestui tarif suplimentar de distributie. Primul pas va fi reducerea cu aceste 100 de milioane din pretul gigacaloriei.

Eu vreau sa merg la ANR pentru a vedea cum sunt repartizate costurile intre cele doua produse, energia electrica vanduta pe piata si energia termica legata ombilical de locuitori. Gurile rele din ANR spun ca a fost o repartitie in defavoarea energiei termice si favorabila pentru cea electrica. Se vor face verificari in momentul in care cele patru Cet-uri vor ajunge la Primarie si fuziunea cu RADET-UL se va produce atunci se va reusi realizarea unei firme care va fi degrevata de o multime de costuri inutile (n.n. din care vreau sa amintesc o serie de penalitati fata de ELCEN care ajung la 200 de milioane de euro), si care, gratie investitiilor si prin accesarea de fonduri europene va reusi sa eficientizeze aceasta activitate. Se vor elimina numeroasele pierderi din transport si distributie, mai ales din cauza vechimii retelei de distributie care dateaza de cateva zeci de ani. Primaria a obtinut deja 150 de milioane de euro care vor fi folosite, exclusiv, la inlocuirea unei parti importante a conductelor vechi, cele mai erodate. In plus vom continua, pana la jumatatea anului viitor, sa accesam fonduri europene pana la 400-500 de milioane de euro pentru a continua modernizarea acestora.

Astfel, din punctul meu de vedere pretul la gigacaloria se va produce la un tarif suportabil de catre populatie si, in prima parte, vor fi si subventii pentru ca nu putem sa lasam bucurestenii sa plateasca mai mult decat o fac acum. Mai mult cred ca imediat dupa racordarea directa la magistrala Transgazului pretul gigacaloriei va putea fi ieftinit, incepand chiar din iarna viitoare, acesta urmand a fi sub cel curent.

CITESTE SI: Marcel Nicolaescu a demisionat din functia de viceprimar al Capitalei – EXCLUSIV 

MONDO NEWS: Dar cea mai mare deziluzie?

M.N.: In primavara am primit un telefon, la ora 7.30 dimineata, de la Eugen Nicolaescu care mi-a spus, fara nicio justificare, ca trebuie sa imi dau demisia din functie, moment in care l-am intrebat care este motivul. O cerere pe care nu am inteles-o in conditiile in care activitatea mea de pana atunci a fost una buna. I-am spus ca nu imi voi da demisia pentru ca la timpul respectiv aveam si delegarea de functie de primar general, Sorin Oprescu fiind plecat din tara. Ulterior l-am informat si pe primarul general care mi-a spus sa nu renunt. Imediat mi s-a comunicat, tot de catre domnul Eugen Nicolaescu, ca imi va fi retras sprijinul politic. Avand in vedere situatia creata si, nedorind sa ii dezamagesc pe alegatorii care m-au votat pe listele USL-ului, am trecut in grupul de lucru al PSD-ului care si-a insusit si proiectul legat de sistemul centralizat. Din punctul meu de vedere faptul ca am plecat din PNL reprezinta un pas inainte.

Care este situatia proiectelor aflate in lucru in Bucuresti?

Sunt ceva probleme din cauza blocajului care a avut loc in Consiliul General determinat de ruperea USL-ului pentru ca erau proiecte insusite de Alianta, proiecte la care se lucra. De exemplu la sedinta de azi (n.red. 4 septembrie 2014), avem pe ordinea de lucru peste 100 de proiecte, unele care dateaza inca din luna aprilie, asa cum este cel referitor la pistele pentru biciclisti. Sper ca astazi sa le aprobam si sa le putem relua cat mai rapid.

MONDO NEWS: Cum va asteptati sa fie campania electorala pentru alegerile prezidentiale din aceasta toamna?

M.N.: Eu sper ca vom avea o campanie electorala desfasurata pe proiecte si, din punctul meu de vedere, premierul Victor Ponta are o deschidere foarte mare, mai ales dupa obtinerea postului de comisar European pentru Dezvoltare Regionala care este numarul unu. Practic, spui Dezvoltare Regionala, tragi linia, si apoi urmeaza si celelalte. Faptul ca a obtinut acest portofoliu pentru Romania reprezinta un mare atu in batalia electorala.

MONDO NEWS: Care este mesajul lui Marcel Nicolaescu pentru cetatenii bucuresteni?

M.N.: Bucurestenilor le pot spune doar ca am fost, sunt si voi fi alaturi de ei. Faptul ca m-au ales pe listele USL gratie proiectelor pe care ni le-am asumat in acel moment ma face sa lupt in continuare din postura de consilier general. Voi incerca pe cat posibil sa reusim sa organizam de asa maniera aceasta alimentare cu energie termica incat ei sa fie afectati, din punct de vedere financiar, cat mai putin.

Sursa foto: jurnalul.ro