INTERVIU EXCLUSIV. RAMONA MANESCU este decisa sa dinamizeze politica externa a UE si sa ajute Romania in folosirea banilor europeni

RAMONA MANESCU este unul dintre EUROPARLAMENTARII ROMANI cu experienta, aflata deja la al treilea mandat in Parlamentul European. Declarata Europarlamentarul Anului  in legislatra trecuta, la categoria Educatie si Cultura, in cadrul Galei The Parliament Magazine Awards, RAMONA MANESCU este un politician respectat la nivel european, o prezenta activa in promovarea tinerilor si a drepturilor acestora la nivelul UE.

Daca adaugam experienta internationala anterioara – doi ani Ofiter International al tinerilor liberali apoi trei ani vicepresedinte al Federatiei Internationale a Tineretului Liberal, avem deja imaginea unui om politic de cariera, consecvent unei linii clare.

In aceeasi linie se inscrie si mandatul care tocmai incepe in Parlamentul European, unde RAMONA MANESCU va reprezenta ROMANIA ca membru plin in Comisia Afaceri Externe (AFET) a Parlamentului European.

Ce a determinat aceasta alegere si mai ales ce voce credeti ca ar trebui sa aiba Uniunea Europeana in domeniul politicii externe?

Prezenta mea in Comisia Afaceri Externe a Parlamentului European nu este una intamplatoare. Proiectul Uniunii Europene este evident ca a intrat intr-o noua faza. Romania, dupa integrarea euro-atlantica este si ea la inceputul unui nou drum. Contextul actual, ce a adus conflicte deschise in imediata vecinatate a granitei estice a Uniunii Europene, pune o presiune speciala pe zona politicii externe si de securitate, unde, din pacate, structurile europene s-au trezit incomplet pregatite. Mai ales in privinta relatiei cu Rusia exista variate abordari ale statelor membre, dar nu exista o politica definita la nivel european. Daca Uniunea Europeana nu a facut-o pana acum, in noile conditii este obligata sa o faca: trebuie sa definim o politica externa si de securitate comuna clara, ferma si care sa ia in considerare atat noile amenintari cat si unele mai vechi, dar inca nesolutionate precum siguranta energetica.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: Corina Cretu este respectata in Europa. Nu e bine sa actionam impotriva interesului Romaniei 

Considerati ca in contextul actual exista o amenintare asupra principalelor tinte politice ale Uniunii Europene precum crearea de locuri de munca, competitivitate, migratie sau schimbari climatice?

Bineinteles. Instabilitatea la granite reprezinta o amenintare majora. Iar daca privim intr-un context mai larg si includem Siria, Liban si Israel – toate cu iesire la Marea Mediterana, la care se adauga Irakul vecin, imaginea devine mult mai serioasa. Aceasta imagine largita, care include si conflictele din Orientul Apropiat si Orientul Mijlociu trebuie avuta in vedere de politicile europene de securitate. Din acest motiv am ales sa ma implic si in Delegatia pentru relatiile cu Peninsula Araba  precum si in Delegatia pentru relatiile cu tarile Mashrek. Intr-o lume globalizata, unde fluxurile migratorii cresc de la an la an, exportul de instabilitate poate avea loc peste noapte. Uniunea Europeana se afla in fata unor provocari cu totul noi, fata de care criza economica peste care tocmai am trecut va parea o joaca. Parlamentul European, dincolo de legitimitatea sa democratica, are deja un rol foarte important in impulsionarea politicii externe a Uniunii Europene. Acolo unde Consiliul European se blocheaza in mecanismul consensual, Parlamentul se poate misca mult mai repede si mai incisiv pe baza deciziilor majoritatii.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU a vorbit in Parlamentul European despre situatia din Irak: Doar unitatea nationala poate aduce pacea si stabilitatea 

O ultima intrebare: alaturi de Comisia Afaceri Externe a Parlamentului European ati ales sa activati si in Comisia Transport si Turism. De ce?

La finalul lunii august 2013 am preluat mandatul de Ministru al Transporturilor. Am reusit deblocarea fondurilor si intr-o perioada scurta Romania a recastigat increderea Comisiei Europene. Din pacate am avut la dispozitie doar sase luni si cred ca este foarte putin pentru acest domeniu. In mandatul anterior de europarlamentar, ca membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala, am lucrat asupra politicilor ce guverneaza fondurile europene si m-am luptat sa vad Strategia Dunarii adoptata si inarmata cu instrumentele financiare corespunzatoare. Nu pot parasi aceste proiecte atat de importante pentru Romania.

De la nivelul Comisiei Transport si Turism a Parlamentului European ma voi implica in ducerea la bun sfarsit a acestor proiecte. Celor 16 porturi dunarene pe care le are Romania li se ofera o sansa extraordinara prin Mecanismul de Conectare a Europei, in cadrul Strategiei Dunarii. De asemenea, am inceput deja demersurile pentru ca Regiunea Sud-Est, unde am candidat, sa fie prima regiune din Romania cu un birou de reprezentare directa la Bruxelles. Este o oportunitate de care toate celelalte tari europene se folosesc cu succes si la care Romania, din pacate, nu a apelat pana acum.

Sursa foto: Mondo News