INTERVIU EXCLUSIV RAMONA MANESCU. Registrul cu Numele Pasagerilor (PNR): ”Big Brother in aer” sau o usa trantita in nasul terorismul globalizat?

Passenger Name Record (PNR) sau Registrul cu Numele Pasagerilor tocmai a primit unda verde din partea Comisiei pentru Libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European. Aceasta la doi ani dupa ce aceeasi comisie a respins in aprilie 2013 draftul de Directiva pe aceeasi tema.

 Datele din PNR reprezinta acele informatii care au fost furnizate de catre pasageri atunci cand rezerva si cumpara un bilet de avion, cand fac procedura de check-in precum si datele colectate de catre operatorii aerieni pentru propriile nevoi comerciale. Sistemul contine o multitudine de informatii, precum datele calatoriei, itinerariul, informatiile de pe bilet, datele de contact, agentia prin care s-a facut rezervarea, metoda de plata, numarul locului si datele despre bagaje. Toate aceste date sunt deja detinute si stocate in bazele de date ale operatorilor aerieni.

 Unul dintre Europarlamentarii care au argumentat necesitatea si urgenta adoptarii EU PNR (un registru unic la nivelul Uniunii Europene) este RAMONA MANESCU, membra a PPE / PNL, principalul grup politic din Parlamentul European, si cel mai important sustinator al proiectului.

 Pentru ca acest subiect a generat multe patimi in dezbaterile de la nivel european, dar si cateva articole ingrijorate in presa romaneasca, i-am adresat cateva intrebari pe aceasta tema.

MONDO NEWS: Stimata Doamna RAMONA MANESCU, dorim sa lamurim cateva aspecte legate de necesitatea si eficacitatea acestui nou instrument ce se doreste implementat la nivel european precum si sa raspundem principalelor temeri ale celor care pana acum au reusit sa blocheze proiectul. Isi au partea lor de adevar titluri precum ” Directiva BIG BROTHER IN AER revine” sau ”Pasagerii care aterizeaza in Romania, verificati la sange”?

 RAMONA MANESCU: Exista o urma de senzational in aceste titluri si este normal. Niciodata in istorie, omenirea nu s-a confruntat cu un flagel globalizat precum cel al terorismului. Bineinteles, terorismul nu este nou. Dar niciodata nu am fost expusi unei amenintari atat de disperse, dar totusi atat de concreta. Libertatile si drepturile de care toti ne bucuram sunt luate drept vulnerabilitati de catre diferitele grupari precum Al-Qaeda, Boko Haram sau ISIS si folosite pentru a genera frica si a lua vieti nevinovate. In fata unor astfel de amenintari, trebuie create noi mijloace de lupta. Sa ne aducem aminte ca era o vreme cand nu existau restrictii cu privire la transportul lichidelor in avion. Si atunci au fost titluri ce au tintit senzationalul. Dar efectul masurii a fost ca transportul aerian a ramas cel mai sigur.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: Securitatea europeana depinde de pacea din Nordul Africii si Orientul Mijlociu

MONDO NEWS: De ce credeti ca este nevoie de aceasta noua masura? Care sunt argumentele care au convins Comisia LIBE sa-si schimbe votul de acum doi ani?

RAMONA MANESCU: Imi pare rau sa o spun, dar simt ca argumentele cele mai puternice au fost reprezentate de atacurile teroriste petrecute in ultimul an si amenintarea tot mai raspandita, reprezentata in special de ISIS. Mii de cetateni europeni au plecat spre zone de conflict, precum Siria sau Irak, atrasi, racolati si radicalizati la distanta, prin intermediul retelelor sociale. Multi au cetatenie dubla si profita de pasapoartele europene. Calatoresc pe trasee mai mult sau mai putin complicate, nu intotdeauna legal si ajung in taberele de antrenament din Siria, Libia sau Irak. Unii dintre ei se vor intoarce. Altii s-au intors deja. Este o amenintare difuza dar care atunci cand se concretizeaza insangereaza un continent intreg. Sa ne aducem aminte de ianuarie 2015 – Paris, februarie 2015 – Copenhaga, dar si de alte evenimente, mai putin mediatizate, cand exact astfel de elemente izolate, radicalizate online sau cu un istoric de calatorii in zone de conflict au aratat cat de vulnerabila este Europa. Un exemplu este atentatul din Zvornik – Bosnia, din aprilie 2015 sau cel din mai 2015, din Garland, Texas.

Pentru a face fata acestor provocari, sunt necesare noi instrumente de lupta. Culegerea si prelucrarea informatiilor ajuta institutiile specializate in munca de prevenire. Aceasta activitate nu este nici vizibila publicului larg si nici spectaculoasa. Dar aduce beneficii enorme. Toti vorbim ca este bine sa prevenim, nu sa reparam. PNR-ul exact asta inseamna: munca metodica si tacuta de prevenire.

MONDO NEWS:Din luarile de pozitie pe acest subiect, printre cele mai argumentate par cele ale ”European Digital Rights”, o asociatie europeana ce lupta pentru apararea drepturilor civile in societatea informationala. Romania este si ea reprezentata prin intermediul Asociatiei pentru Tehnologie si Internet. Cred ca cel mai puternic argument al lor, cu care sustin inutilitatea PNR, este cel referitor la lipsa dovezilor de eficienta ale acestui instrument. Cum vedeti aceasta problema ridicata de adversarii proiectului?

 RAMONA MANESCU: O arma, inainte de a ajunge sa intre in dotarea unei armate, trece prin nenumarate teste de laborator, dupa care este incercata in conditii reale, cu ajutorul unui grup de test. Abia apoi si doar daca si-a dovedit calitatile intra in productie si in dotarea armatei.

Prin analogie, aceeasi situatie o intalnim si in cazul PNR. Sistemul, in intregul sau, intra intr-un proces de raportare si revizuire dupa doi ani de la implementare. Atat in ceea ce priveste eficienta cu privire la scopurile pentru care este creat cat si respectarea standardelor si regulilor referitoare la protectia datelor cu caracter personal.

Este evident ca PNR, singur, nu rezolva problema terorismului global. Dar inchide niste usi larg deschise de care profita cei certati cu legea si cei care considera ca a impusca turisti pe o plaja este o misiune divina, care le va aduce nemurirea.

Sunt sigura ca, impreuna cu toate celelalte instrumente de lupta pe care structurile nationale si supranationale le dezvolta si implementeaza, si as aminti aici Reteaua de Constientizare a Radicalizarii (N.R. Radicalization Awareness Network – RAN) si a patra Directiva Europeana privitoare la prevenirea spalarii banilor, PNR isi va demonstra eficienta.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: Convertirea RETELELOR SOCIALE in ARME ale TERORII este extrem de PERICULOASA

 MONDO NEWS: As dori sa intram chiar si mai mult in detaliu cu semnele de intrebare referitoare la continutul si efectele PNR. Detractorii initiativei spun ca este inacceptabil ca toti cetatenii care folosesc serviciile companiilor aeriene sa fie tratati si analizati ca si cum ar fi potentiali criminali sau teroristi. Mai mult, sunt acuzatii referitoare la utilizarea datelor pentru a face analize pe criterii de rasa sau religie. Isi neaga Europa propriile valori?

 RAMONA MANESCU: In ultimele decenii am castigat enorm in privinta mobilitatii, libertatii si comunicarii. Din pacate, nu intotdeauna lucrurile evolueaza asa cum ne dorim. Exista indivizi care profita de aceste lucruri frumoase intr-un mod pervers, incercand sa reinvie o lume pe cale de disparitie: aceea a terorii, intolerantei, violentei si dictaturii.

Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 au adus cu ele restrictii in domeniul transporturilor aeriene si schimbari semnificative in legislatia multor tari, nu doar a Statelor Unite. A fost un raspuns necesar, acceptat si care a eliminat multe amenintari teroriste. Au trecut 14 ani de atunci si ne aflam in fata unei noi amenintari, globalizate de data aceasta, care s-a dovedit capabila sa faca victime la mii de km distanta si care isi declara deschis intentia de a-si extinde activitatile. Atunci, in 2001, teroristii au profitat de legislatia foarte liberala privind azilul politic din Germania, o parte din cei responsabili traind si colectand fonduri acolo. Efectul 9/11 a fost o modificare atat in privinta vulnerabilitatilor politicii de azil cat si a eficientei metodelor de colectare de informatii si a comunicarii intre diferitele institutii guvernamentale.

Registrul cu Numele Pasagerilor este parte a raspunsului necesar pentru a combate noile amenintari de securitate. PNR nici macar nu solicita date suplimentare. Toate aceste date deja exista in sistem, colectate de catre agentiile de booking sau de catre companiile aeriene. Diferenta este ca pe viitor aceste date vor fi puse cap la cap, corelate si analizate intr-un sistem centralizat. Rezultatul este simplu de inteles: securitate. Acei indivizi care reprezinta un risc real, ajung sa fie opriti inainte sa vedem la televizor declaratii de solidaritate cu familiile victimelor.

 In privinta colectarii si analizei de date pe criterii de rasa sau religie, este evident ca astfel de situatii pot aparea. Tocmai de aceea au fost introduse mecanisme de control. Dincolo de interzicerea unor astfel de practici, sistemul, in intregul sau, este monitorizat. Orice utilizare sau prelucrare de date ramane inregistrata si poate fi urmarita inapoi, pana la calculatorul si persoana responsabila. Nu cred ca isi risca nimeni locul de munca pentru asa ceva.

 MONDO NEWS: In acest context, ce pozitie credeti ca ar trebui sa adopte Romania? Este necesara o lege la nivel national sau ar trebui sa astepte adoptarea directivei la nivel european si apoi sa demareze un proces de transpunere in legislatia nationala?

 RAMONA MANESCU: Din fericire, Romania se mentine in randul statelor aflate in prima linie in lupta impotriva terorismului. Profesionalismul institutiilor cu atributii in acest domeniu isi spune cuvantul si, din fericire, Romania nu a fost nevoita sa treaca prin experientele traumatizante ale altor state.

Exact in ziua in care comisia LIBE acorda votul favorabil demararii fazei urmatoare in vederea adoptarii PNR, cea a negocierilor la nivel de Comisie si Consiliu, in Monitorul Oficial se publica Ordonanţa nr. 13/2015, care se refera exact la implementarea PNR la nivel national (N.R. Ordonanţa nr. 13/2015 privind utilizarea unor date din registrele cu numele pasagerilor in cadrul cooperarii transfrontaliere pentru prevenirea şi combaterea actelor de terorism, a infracţiunilor conexe acestora şi a infracţiunilor contra securitaţii naţionale, precum şi pentru prevenirea şi inlaturarea ameninţarilor la adresa securitaţii naţionale). Romania se alatura astfel Marii Britanii si Danemarcei, tarile europene care deja au adoptat un PNR la nivel national. Sistemul va intra in implementare in 30 de zile de la publicarea Ordonantei, iar in 90 de zile va deveni functional.

Pana la adoptarea sistemului la nivelul tuturor celor 28 de tari membre ale Uniunii, experienta acumulata de Romania va fi una utila pentru calibrarea si corijarea sistemului in vederea obtinerii de maximum de eficienta.

Este evident o masura utila, benefica si care va da roade atat in privinta securitatii cetatenilor romani cat si in privinta pozitionarii Romaniei ca tara in randul celor care conduc lupta impotriva terorismului.

 MONDO NEWS: Va multumim pentru amabilitate si timpul acordat doamna Europarlamentar. In incheiere, o ultima intrebare: ati votat pentru aceasta directiva?

 RAMONA MANESCU: Nu fac parte din Comisia LIBE. Dar comisia AFET unde sunt membra, deja si-a exprimat opinia cu privire la PNR, in martie 2015. Bineinteles, opinia emisa de catre AFET a fost una complet favorabila propunerii de Directiva, membrii comisiei recunoscand importanta ei si contributia substantiala pe care o poate aduce la securitatea globala si la reducerea amenintarii teroriste pe teritoriul Uniunii Europene. Am sustinut in intregime, alaturi de colegii mei din comisia AFET, aceasta opinie favorabila introducerii PNR.

 Comisa AFET chiar a venit cu propuneri de amendamente, cel mai important fiind cel de introducere pe lista surselor de unde PNR colecteaza date si a operatorilor economici care nu detin avioane, precum agentiile de turism si tur-operatorii, dar care folosesc curse charter. Am identificat aceasta lacuna in textul PNR, in sensul ca operatorii aerieni, de cele mai multe ori, nu au acces la datele din rezervarile facute pentru astfel de zboruri charter. Ar ramane astfel o zona alba, de unde sistemul nu primeste informatii, care s-ar traduce intr-o eficacitate redusa.

Sursa foto europeanul