INTERVIU Klaus Iohannis: Imi doresc sa fiu presedintele care da tonul spre mai multa seriozitate in politica

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a vorbit, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Mondo News, despre noua tentativa de suspendare a presedintelui Traian Basescu, despre proiectul privind obligativitatea prezentei la vot, despre planurile sale pentru Romania si despre profilul viitorului premier. Totodata, liderul PNL a facut referire si la proiectul UDMR privind autonomia, dar si la semnificatia alegerilor prezidentiale din toamna, in contextul relatiilor Est-Vest.

Mondo News: A trecut o luna de la desemnarea d-vs drept candidat al ACL la Presedintie. In toata aceasta perioada, ati mers foarte mult prin tara, ati stat de vorba cu oamenii, le stiti problemele. Prin ce va fi diferita Romania condusa de Klaus Iohannis fata de Romania condusa de Traian Basescu?

KLAUS IOHANNIS: Romania ultimilor ani nu stiu daca este doar Romania lui Traian Basescu. Dupa cum nici Romania viitorului, daca voi fi ales presedinte, nu va fi doar Romania lui Klaus Iohannis. Dar aveti dreptate intr-o anumita privinta. Presedintele unei tari este, cum se spune, cel care da tonul. Eu imi doresc sa fiu cel care da tonul spre mai multa seriozitate in politica, mai multa competenta, mai mult profesionalism. Dupa mandatul meu, mi-ar placea ca romanii sa-si recapete increderea ca pot construi tara in care sa le placa sa traiasca.

Mondo News: Cum ati contura profilul viitorului prim-ministru? 

KLAUS IOHANNIS: Romania are nevoie urgent de o guvernare competenta, acest lucru este evident. Economia este in recesiune, investitiile scad, in aceste conditii nivelul de trai nu are cum sa creasca. Asadar, votul romanilor din noiembrie ne va legitima pe noi, ACL, sa utilizam parghiile democratice pentru a inlatura Guvernul PSD. Profilul premierului care mi-ar placea sa aiba sustinerea unei noi majoritati parlamentare este profilul domnului Catalin Predoiu si are drept coordonate seriozitatea, buna credinta, competenta si determinarea de a face ceea ce este corect pentru oameni, nu pentru grupuri de interese netransparente.

Mondo News: D-le Klaus Iohannis, credeti ca este justificata noua tentativa de suspendare a presedintelui Traian Basescu?

KLAUS IOHANNIS: In ce logica ar putea fi justificata suspendarea unui presedinte care oricum isi incheie mandatul? Si sa nu ni se spuna ca ar fi o sanctiune simbolica. Traian Basescu a fost sanctionat deja moral in vara anului 2012.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: Primarii sa aiba un pic de RABDARE si se vor GASI in partidul care guverneaza

Mondo News: Pe cine ar avantaja suspendarea presedintelui Basescu?

KLAUS IOHANNIS: In niciun caz pe romani. Aici este principala problema a intregii actiuni. Este gandita exclusiv din perspectiva electorala. Nici domnul Ponta, nici PSD, nici domnul Tariceanu nu-si pun problema care este agenda reala a romanilor.

Mondo News: Ce veti face daca Traian Basescu va apela la sustinerea ACL pe problema suspendarii?

KLAUS IOHANNIS: Daca va referiti la ipoteza ca domnul Basescu sa ne solicite sprijinul in privinta demersurilor legate de suspendare si demitere, va raspund ca nu ar avea de ce sa o faca. Noi ne-am exprimat clar pozitia ca aceste actiuni sunt fumigene politice. Agenda reala a cetateanului este cu totul alta. Societatea ar progresa daca partidul de guvernamant nu ar mai avea ca prioritate legislativa legea amnistiei si gratierii, daca s-ar aplica o depolitizare reala a institutiilor publice, daca s-ar renunta la practica legiferarii in scopuri strict electorale. Tocmai de aceea, eu le-am propus tuturor candidatilor la presedintie si fortelor politice un Pact National pentru Stabilitate si Democratie, prin care sa ne asumam cu totii ca mentinem dezbaterea intr-un cadru sobru si concentrata pe agenda cetateanului.

Mondo News: Sunteti de acord ca prezenta la vot sa devina obligatorie? De ce?

KLAUS IOHANNIS: 
Exercitarea votului este un drept, nu o obligatie. Daca vor sa creasca prezenta la urne, politicienii romani ar trebui sa faca eforturi sa devina ei insisi mai credibili, mai competenti si mai sinceri in efortul de a-i reprezenta pe cei care le dau votul. Oamenii nu vin la vot din obligatie, ci din convingere! Am auzit de o idee a PSD, sa-i amendam cu 1.000 de lei pe cei care nu voteaza. Cum sa acceptam asa ceva? Noi, oamenii politici, suntem cei obligati sa imbunatatim oferta pentru oameni, nu sa facem legi sa-i amendam pe ei ca nu vin la vot.

Mondo News: Cum comentati proiectul UDMR privind autonomia?

KLAUS IOHANNIS: Orice proiect de act normativ trebuie in primul rand sa fie conform cu prevederile constitutionale si forma de organizare a statului roman. Doar dupa ce sunt respectate aceste principii de baza ale legii fundamentale putem sa purtam orice fel de discutie. Pana atunci, nu. Noi, cei din ACL, suntem total de acord ca este nevoie de o regionalizare, dar aceasta nu poate fi in niciun fel facuta pe criterii etnice.

Mondo News: In calitate de candidat al principalei forte politice de dreapta, care este (sau ar trebui sa fie) semnificatia acestor alegeri, in contextul relatiilor Est-Vest si a scenei politice romanesti?

KLAUS IOHANNIS: Semnificatia acestor alegeri cred ca trebuie sa fie legata de reorientarea temeinica a Romaniei pe traseul sau occidental. Mai ales in contextul instabilitatii din zona, generata de situatia Ucrainei, cred ca este obligatia oamenilor politici sa demonstreze ca Romania este un partener serios si stabil pe scena politica internationala. Romania trebuie sa fie guvernata dupa reguli legate de eficienta, nu de calcul electoral, pentru a fi pe deplin credibila in ochii partenerilor externi. Sper ca alegerile din noiembrie vor aduce schimbarea necesara atat la Presedintie, cat si la Guvern pentru a putea reporni motoarele acestei tari.