Interviu RARES MANESCU: Am dezvoltat impreuna cu partenerii americani un pachet de servicii integrate de ASISTENTA SOCIALA si PROTECTIA COPILULUI

PRIMARIA SECTORULUI 6 a dezvoltat impreuna cu o delegatie formata din specialisti americani o serie de servicii integrate de ASISTENTA SOCIALA si PROTECTIA COPILULUI  care fac parte dintr-un pachet de programe destinate persoanelor cu dizabilitati. Totodata s-a realizat crearea unui Complex de Servicii de Recuperare ce se adreseaza copiilor de pana la 18 ani, cu diferite tipuri de dizabilitati, precum si familiilor acestora.

PRIMARUL SECTORULUI 6, RARES MANESCU, a acceptat sa stea de vorba cu Mondo News si sa dezvaluie cateva dintre lucrurile mai putin stiute despre aceste noi si inovatoare proiecte de ASISTENTA SOCIALA si PROTECTIA COPILULUI. Din cadrul discutiei nu a lipsit nici proiectul SOCIALXCHANGE, unul dintre cele mai de succes proiecte de ASISTENTA SOCIALA din Romania in ultimii ani.

Mondonews: Domnule primar, PROIECTELE de ASISTENTA SOCIALA din SECTORUL 6 au primit o suita de recunoasteri internationale in ultima vreme, la Maastricht, Luxembourg si Sibiu. Care este explicatia acestui succes?

RARES MANESCU: Programele pe care le derulam in domeniul ASISTENTEI SOCIALE sunt, intr-adevar, foarte apreciate la nivel international, dar si in plan intern. Succesul este lesne de explicat: avem o activitate sustinuta – tocmai ce am participat la un seminar pe probleme specifice ale copiilor din SECTORUL 6 aflati in asistenta, unde au fost invitati experti americani in terapie ocupationala si ASISTENTA SOCIALA. De asemenea, avem o strategie solida si o echipa formata din oameni foarte bine pregatiti, care considera profesia lor o adevarata chemare. La aceasta echipa s-au alaturat specialisti ce beneficiaza de o vasta experienta internationala si care cred in obiectivele pe care ni le-am asumat.

In domeniul asistentei acordate copiilor cu autism, doamna RENEE MCDANNEL a contribuit, alaturi de o delegatie a Asociatiei de Terapie Ocupationala din Romania, la formarea unui grup de lucru ce a sustinut 2 sedinte de evaluare si consiliere cu 2 dintre familiile beneficiare ale proiectului. De asemenea, grupul de lucru a prezentat modele de buna practica in interventia adresata copilului cu autism. Pornind de la metodologia de lucru initiala, inca din anul 2013 am demarat colaborarea cu doamna McDannel pentru infiintarea Complexului de Servicii de Recuperare, complex care sa ofere interventii centrate pe nevoi personale. Experienta doamnei McDannel a fost un element esential in succesul proiectului, tinand cont de caracterul inovator al acestuia pentru Romania.

CITESTE SI: EDILUL RARES MANESCU A ALOCAT FONDURI PENTRU APROAPE 700 DE BURSE SPECIALE IN SECTORUL 6

De altfel, Statele Unite sunt, in acest moment, cea mai dezvoltata tara din lume in ceea ce priveste terapiile si programele pentru persoanele cu dizabilitati. Experienta partenerilor nostri sta marturie pentru aceasta afirmatie. Doamna JULIE MILLER, expert in terapia pentru autism si dezvoltare socio-emotionala, este coordonatoarea echipei Asociatiei de Dezvoltare Profesionala din Pasadena, California. Doamna DAWN HOFFMAN, de 15 ani expert in tratarea copiilor cu deficiente senzitive, a oferit serivicii de terapie ocupationala la spitale specializate, la clinici, dar si la domiciliul persoanelor cu dizabilitati sau la scoala, pentru a observa modul in care simturile afecteaza procesul de invatare. Doamna ELIZABETH SHAFFER este specializata in integrarea sociala a persoanelor care sufera de deficiente senzitive. Domnia sa a participat la seminarii si conferinte in Statele Unite, Argentina, Italia, Macedonia si Romania inca din 2006, pentru a ajuta copiii sa-si dezvolte cat mai bine aptitudinile.

Mondonews: Care este noutatea programelor de ASISTENTA SOCIALA ale PRIMARIEI SECTORULUI 6?

RARES MANESCU:  Noutatea o reprezinta crearea unui Complex de Servicii de Recuperare ce se adreseaza copiilor de pana la 18 ani, cu diferite tipuri de dizabilitati, precum si familiilor acestora. S-a demonstrat clar, de specialisti romani si straini, ca acesti copii au nevoie de ingrijire permanenta si un sistem dedicat si conceput pentru ei pentru a surmonta obstacolele vietii. Noi am gandit acest complex pentru un numar mediu de 150 de copii, care vor beneficia anual de activitati individuale si de grup, de socializare, care ii vor ajuta in cresterea gradului de integrare sociala, a stimei de sine si a valorizarii personale. Dupa cum am spus, dintru inceput proiectul a beneficiat de sustinerea si expertiza doamnei RENEE MCDANNEL, doctor in terapie ocupationala in SUA si presedinte al Asociatiei Beit Issie Shapiro, cu sediul in Israel.

Activitatea noastra este recompensata, dupa cum ati remarcat. Am primit chiar saptamana trecuta doua distinctii la conferinta internationala “Inovatie si calitate in sectorul public” de la Sibiu, organizata de Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP), proiectul “Complex de Servicii de Recuperare” fiind recompensat cu locul 1 la categoria „Cooperare internationala pentru modernizarea serviciilor publice”. In urma cu doua saptamani, magazinul SOCIALXCHANGE a fost premiat in cadrul competiei ”Sectorul Public ca Partener pentru o Societate mai Buna”, ce a avut loc la Maastricht.

CITESTE SI: RARES MANESCU: DERULAM MULTE PROIECTE PRIN CARE SPRIJINIM EDUCATIA TINERILOR DIN SECTORUL 6

Mondonews: Cetatenii nu sunt intotodeauna multumiti de programele de ASISTENTA SOCIALA. Era o vreme in care chiar termenul “asistat social” dobandise o valenta negativa. Cum au reactionat locuitorii SECTORULUI 6 la aceste initiative?

RARES MANESCU: Chiar daca va voi surprinde, una dintre distinctiile primite la conferinta ANFP a fost obtinuta de magazinul SOCIALXCHANGE la categoria „Metode si practici de stimulare a participarii cetatenilor la viata publica”. Modul in care locuitorii SECTORULUI 6 au primit aceasta initiativa inovatoare a fost unul pozitiv, ceea ce nu poate decat sa ne bucure si sa confirme ca astfel vom reusi sa consolidam relatia comunitate – autoritate publica locala. Principiul solidaritatii in comunitate, care este temelia magazinului SOCIALXCHANGE, face parte din valorile europene, acest proiect fiind de altfel recompensat cu premii si la conferintele internationale din Luxembourg si din Olanda.

As vrea sa subliniez ca toate domeniile de activitate ale Primariei sunt la fel de importante. Dar ASISTENTA SOCIALA si protectia copilului reprezinta o componenta speciala. Avem un numar relativ ridicat de copii cu dizabilitati in sectorul nostru, aproximativ 950. Este imperios necesar sa oferim servicii complexe, care sa stimuleze recuperarea si reintegrarea sociala a acestora. Si, pentru a atinge acest scop, am dezvoltat impreuna cu partenerii americani un pachet de servicii integrate, pe care le vom desfasura intr-un spatiu special conceput si dedicat acestei activitati: un complex de servicii de recuperare.

Participarea noastra de la inceputul noiembrie la sesiunea dedicata ASISTENTEI SOCIALE de la Complexul Mazicon, unde am asistat la dezbateri si expuneri ale specialistilor americani cu o bogata experienta in abordarea problemelor copiilor cu dizabilitati, a demonstrat ca problematica este extrem de complexa si delicata. E nevoie de cunostinte temeinice si multa dedicare pentru a-i ajuta cu adevarat pe acesti membri ai comunitatii. Trebuie sa tinem cont de faptul ca starea materiala a multor familii care au copii cu dizbilitati este precara, de unde rezulta nevoia de a investi in servicii dedicate lor. Strategia 2020 a Uniunii Europene mentioneaza, cu referire explicita la tara noastra, ca “exista in continuare un mare numar de persoane cu dizabilitati aflate in institutii de tip rezidential, in vreme ce servciile la nivel comunitar destinate acestor persoane nu sunt suficient dezvoltate”. Aceasta este o parte a explicatiei ce vizeza atentia deosebita pe care o acordam, la nivelul administratiei locale, segmentului de ASISTENTA SOCIALA.

Mondonews: Domnule primar, aceste PROIECTE SOCIALE contribuie la dezvoltarea durabila a SECTORULUI 6?

RARES MANESCU: Bineinteles, acesta a fost unul dintre obiectivele principale. Atat prin SOCIALXCHANGE, cat si prin Complexul de Servicii de Recuperare, eforturile noastre de schimbare a mentalitatilor si-au gasit ecouri in randul opiniei publice si al specialistilor de peste ocean. Magazinul SOCIALXCHANGE le-a oferit cetatenilor oportunitatea de a prelua initiativa si de a se mobiliza pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta si pe care ei le cunosc cel mai bine. De asemenea, actionand proactiv, vom oferi mai multe sanse la o viata normala copiilor cu dizabilitati, tratand afectiunile lor cat mai devreme cu putinta. E adevarat, este un cost mai mare la inceput, insa aceasta investitie initiala in tratamentele necesare va produce rezultate pentru beneficiari si pentru comunitate, in ansamblul sau, prin reintegrarea sociala a persoanelor cu dizabilitati.

Pentru foarte multa vreme, persoanelor cu dizabilitati li s-a spus ce nu pot sa faca. Un element inovator este acela ca terapiile pe care le aplicam permit identificarea capacitatilor pe care le au aceste persoane si dezvoltarea lor. De aceea, cultivarea acestor aptitudini va constitui un castig pentru SECTORUL 6. Aceste proiecte au o sustinere larga din partea membrii comunitatii, este practic o lectie invatata. Am considerat, inca de la inceput, ca avem datoria de a lasa copiilor nostri o comunitate unita, solidara si toleranta, o comunitate care, prin politici publice proactive, se poate dezvolta sustenabil.

Sursa foto: primarie6