Interviu RARES MANESCU: SMART-PARKINGURILE pot contribui decisiv la imbunatatirea calitatii vietii in SECTORUL 6

Problema LOCURILOR de PARCARE este una stringenta la nivelul intregului Bucuresti. In aceste conditii, locuitorii din SECTORUL 6 intampina acelasi gen de probleme cu care se confrunta si ceilalti cetateni ai Capitalei cand vine vorba de locurile unde isi pot lasa, in siguranta, masinile personale. 

Pentru a lamuri aceasta problema spinoasa, jurnalistii Mondo News au purtat o discutie ampla cu edilul SECTORULUI 6 RARES MANESCU, deoarece SECTORUL 6 este singura comunitate din Romania care a implementat sistemele SMART – PARKING, parcarile inteligente verticale fiind una dintre cele mai bune solutii pentru a rezolva situatia LOCURILOR de PARCARE.

MondoNews: Buna ziua, domnule primar. In aceasta perioada a dezbaterilor despre bugetul administratiei publice locale in anul 2016, cum va propuneti sa rezolvati problema stringenta a LOCURILOR de PARCARE, cata vreme ea trebuie tratata fara a afecta spatiul verde?

RARES MANESCU: De la inceputul mandatului, in 2012, una dintre cele mai grave probleme cu care ne-am confruntat este situatia LOCURILOR de PARCARE. Nu este o situatie specifica doar SECTORULUI 6, ea regasindu-se la nivelul intregii Capitale. Cele trei cartiere mari pe care le avem (n.r. – Crangasi, Militari, Drumul Taberei) nu au fost concepute pentru a adaposti un numar atat de mare de autovehicule. De la inceputul proiectarii acestor cartiere, in perioada regimului comunist, spatiile verzi au acoperit o suprafata foarte mica, in comparatie cu necesitatile comunitatilor. Si acelea erau vremuri in care masina era considerata un bun de lux, vremuri in care circulatia se facea alternativ, in functie de numarul de inmatriculare. Inca din 2012, am inregistrat multe petitii de la soferii din zonele cele mai aglomerate ale sectorului, care ne-au cerut sa amenajam mai multe parcari in vecinatatea blocurilor. Pe de alta parte, membrii comunitatii care nu detin masini ne-au solicitat sa amenajam in spatiile existente locuri de joaca, spatii de relaxare, spatii pentru caini etc.

CITESTE SI: RARES MANESCU: Suntem parteneri in mai multe proiecte de calificare a fortei de munca si de reconversie profesionala

Folosirea spatiului public va fi intotdeauna o tema de dezbatere cetateneasca: soferii vor LOCURI de PARCARE, parintii vor trotuare, deoarece nu pot merge cu carucioarele printre masini, biciclistii vor piste amenajate. Fiecare cetatean solicita utilizarea domeniului public potrivit propriilor nevoi. Una dintre conditionarile de care nu putem face, insa, abstractie, este aceea de a proteja spatiul verde. In acest sens, ne-am orientat catre instalarea de SMART-PARKINGURI – mai multe locuri de parcare intr-un spatiu mai restrans. O baterie SMART-PARKING creeaza 6 LOCURI de PARCARE pe amprenta la sol a unui singur loc.

Astfel, SECTORUL 6 este singura comunitate din Romania care a implementat sistemele SMART – PARKING. Pana anul trecut, am construit 70 de baterii SMART-PARKING, totalizand aproximativ 500 de locuri noi de parcare. Pentru ca in continuare inregistram o cerere foarte ridicata pentru locuri de parcare, am initiat in decembrie 2015 o hotarare a Consiliului Local care vizeaza aprobarea programului multi-anual de investitii pentru „Implementarea a 100 de sisteme de PARCARI INTELIGENTE VERTICALE”.

MondoNews: Cate LOCURI de PARCARE vor fi realizate pe baza acestei hotarari?

RARES MANESCU: Programul va fi demarat in primavara anului 2016. Aceasta investitie va duce la construirea a inca 600 de LOCURI de PARCARE care vor fi finantate din bugetul local al SECTORULUI 6 si din alte surse de finantare, programul multi-anual de investitii urmand sa fie adaptat anual, in perioada 2016-2019.

MondoNews: Ce masuri concrete ati luat deja pentru imbunatatirea situatiei locurilor de parcare existente?

RARES MANESCU: Situatia s-a schimbat anul trecut. In 2015, am suspendat ridicarea masinilor parcate neregulamentar pe raza SECTORULUI 6. Pentru ca lipsa LOCURILOR de PARCARE a fost accentuata, am dispus ca Politia Locala Sector 6 si ADPDU 6 (n.r. – Administratia Domeniului Public si Dezvoltare Urbana Sector 6) sa intervina pentru inlaturarea autovehiculelor abandonate, lasate in paragina pe domeniul public. Am eliberat astfel spatiile publice si vom putea repartiza cetatenilor mai multe LOCURI de PARCARE de resedinta. Am purtat multe discutii in acest sens cu membrii comunitatii, de aceea vreau inca o data sa clarific lucrurile.

Procedura e indelungata si complexa pentru ca vizeaza dreptul la proprietate, garantat de Constitutia Romaniei. Legea 421/2002 necesita ca proprietarul sa fie somat, in prima instanta, cu privire la starea deplorabila a autovehiculului. Apoi, dupa un an, se face o a doua somatie, de aceasta data de inlaturare a autovehiculului. Daca in termen de 5 de zile de la primirea celei de-a doua somatii proprietarul nu se conformeaza, DGPL Sector 6 (n.r. – Directia Generala de Politie Locala) ii poate ridica autovehiculul.

O alta masura, adoptata la nivelul SECTORULUI 6 printr-o hotarare a Consiliului Local, este aceea de a elibera trotuarele si LOCURILE de PARCARE de masinile care sunt scoase la vanzare si stau cu lunile pe colturile strazilor. Atata timp cat exista internet si spatii speciale dedicate vanzarii de masini, targurile de la coltul strazii sunt inacceptabile. Din cauza faptului ca locurile de parcare sunt ocupate, soferii care circula zilnic au probleme, pietonii au probleme, oamenii sunt nemultumiti.

CITESTE SI:  LA INITIATIVA PRIMARULUI RARES MANESCU, O SUTA DE SISTEME DE PARCARI INTELIGENTE VERTICALE VOR FI REALIZATE IN SECTORUL 6

De asemenea, pentru a evita plasarea masinilor foarte vechi, care nu sunt folosite, pe domeniul public, am dispus ca soferii care solicita ADPDU 6 LOCURI de PARCARE de resedinta trebuie sa faca dovada faptului ca ca masina are inspectia tehnica periodica (n.r. – ITP) valabila, asa incat favorizam cetatenii care respecta legea si ne luam o masura suplimentara ca nu ne vom mai trezi cu masini abandonate care sa ocupe spatii ce pot fi folosite zilnic.

MondoNews: Sunt aceste masuri suficiente pentru rezolvarea acestei situatii?

RARES MANESCU: Este impropriu sa vorbim despre rezolvarea in totalitate a unei situatii de asemenea amploare. Din moment ce numarul de locuitori al Capitalei creste anual, problemele escaladeaza si se inmultesc. Este nevoie, dupa cum ati vazut, de planuri de actiune care sa se desfasoare pe parcursul mai multor ani, care necesita investitii mari, bani care nu pot fi alocati intr-un sigur an bugetar. Daca proiectele pe care acum le-am inceput vor continua si odata ce tot mai multe baterii SMART-PARKING vor fi instalate, am incredere ca o situatia LOCURILOR de PARCARE se va imbunatati considerabil. Noua ne revine sarcina de a ameliora problemele generate de proiectarea defectuoasa a cartierelor din vestul Capitalei si sunt increzator ca solutiile de tip SMART-PARKING pot contribui decisiv la imbunatatirea calitatii vietii in SECTORUL 6.

Sursa foto: primarie6