INTERVIU RARES MANESCU: Suntem parteneri in mai multe proiecte de calificare a fortei de munca si de reconversie profesionala

Mondo News a stat de vorba cu PRIMARUL SECTORULUI 6, RARES MANESCU, despre strategia de creare a unor locuri de munca pentru cetatenii din sector, unul dintre punctele forte ale programului cu care edilul a abordat campania electorala din 2012. Pentru a afla care este situatia reala am purtat o discutie cu RARES MANESCU pentru a ne lamuri asupra tuturor necunoscutelor legate de acest subiect.

PRIMARUL SECTORULUI 6 ne-a declarat ca institutia pe care o conduce este partenera in mai multe proiecte de calificare a fortei de munca si de reconversie profesionala, mai precis sapte la numar. 

Mondonews: Domnule primar, in 2012 vorbeati despre o strategie de creare a unor locuri de munca pentru locuitorii SECTORULUI 6. Care sunt masurile pe care le-ati luat in mandatul dumneavoastra pentru a aplica aceasta strategie ?

RARES MANESCU:  Trebuie spus, inca de la inceput, ca administratia publica locala are un rol insuficient de clar conturat pentru acest tip de activitati in prerogativele sale legale. De aceea, ne-am implicat in parteneriate cu institutii publice europene si nationale, organizatii ale societatii civile si cu angajatori din SECTORUL 6. Suntem parteneri in mai multe proiecte de calificare a fortei de munca si de reconversie profesionala, desfasurate la nivel local si national, iar strategia a inceput sa dea rezultate.

Mondonews: Ati vorbit, referindu-va la cele sase Cluburi ale Seniorilor din SECTORUL 6, despre modalitatile de prevenire a excluziunii sociale. Exista solutii la nivelul administratiei locale pentru a scoate persoanele apte de munca, dar asistate social din aceasta situatie si a le imbunatati oportunitatile de viitor?

RARES MANESCU: Ma refeream la Cluburile Seniorilor pentru ca mereu insist sa spun despre acele proiecte ca sunt parte a unui program de socializare, nu a unui program social. Pe de alta parte, programele sociale sunt si ele foarte importante. Incepand cu anul 2012, am participat la implementarea a 7 proiecte care vizeaza integrarea in societate si pe piata muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile. De pilda, prin proiectul „EUROPA INCLUSIVA – Initiative regionale sustenabile”, derulat intre aprilie 2014 si decembrie 2015, 1.017 persoane vulnerabile s-au calificat in meserii cautate pe piata muncii, iar 366 angajati din administratia publica si din mai multe organizatii care activeaza in domeniul social s-au perfectionat printr-un proiect cu fonduri europene al Ministerului Muncii.

Proiectul a fost cofinantat din fonduri europene prin POSDRU 2007 – 2013 si a avut ca obiectiv principal cresterea oportunitatilor de integrare pe piata muncii a 400 persoane de etnie roma, 250 persoane cu dizabilitati, 50 tineri peste 18 ani care parasesc sistemul de protectie al statului si alte 300 persoane aflate in detentie – in total 1.000 persoane vulnerabile cu nivel redus de studii.

De asemenea, prin proiectul „SANSA – Sprijin pentru autocunoastere si autodepasire a situatiei de vulnerabilitate”, ne-am adresat persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile: familii cu peste 2 copii, familii monoparentale, femei, persoane cu dizabilitati, persoane de etnie roma si tineri peste 18 ani care parasesc sistemul institutionalizat de protectie a copilului. Proiectul SANSA a contribuit la instruirea a peste 840 de persoane vulnerabile care au fost calificate in domenii precum: lucrator in comert, ingrijitor batrani la domiciliu, confectioner asamblor articole textile, tehnician maseur, florar–decorator, lucrator in cultura plantelor (agricultor), ospatar (chelner), lucrator instalator pentru constructii, frizer etc. Persoanele formate au beneficiat de consultanta de specialitate, sporindu-si astfel sansele de a accesa un loc de munca mai bine remunerat si de a avansa in cariera.

CITESTE SI: LA INITIATIVA PRIMARULUI RARES MANESCU, ADMINISTRATIA PUBLICA A SECTORULUI 6 A ANULAT 50% DIN DATORIILE PERSOANELOR FIZICE SI JURIDICE

Subliniez ca nu ne-am rezumat doar la pregatirea profesionala a beneficiarilor acestor proiecte, ci am incercat sa le facilitam accesul pe piata muncii. Astfel, am organizat in sala de consiliu a PRIMARIEI SECTORULUI 6 intalniri intre angajatori si persoanele interesate sa-si gaseasca un loc de munca in calificarea pe care au obtinut-o. Atelierul interactiv „Angajator model, Angajat fidel!” este un exemplu in acest sens.

Participantii la atelier au fost beneficiari ai tuturor celor 7 proiecte de formare si reconversie profesionala din care autoritatea publica a Sectorului 6 a facut parte, proiecte derulate prin fonduri europene care au asigurat calificari pe piata muncii pentru 1.688 de membri ai comunitatii. In cadrul atelierului, angajatorii au prezentat ofertele de locuri de munca si au informat posibilii angajati despre conditiile de lucru.

Totodata, angajatorii si-au exprimat disponibilitatea de a sustine si a incuraja persoanele care apartin grupurilor vulnerabile, subliniind beneficiul adus de administratia publica a SECTORULUI 6 prin consilierea persoanelor care au absolvit cursurile de calificare si insistand pe necesitatea continuitatii acestui program.

Mondonews : Chiar daca situatia nu mai este atat de grava ca la momentul crizei economice mondiale, problema somajului exista inca. Aveti solutii pentru tinerii din sector?

RARES MANESCU: Derulam multe proiecte prin care sprijinim educatia tinerilor din comunitate, pregatindu-i pentru provocarile mai concrete ale vietii de adult. Unul dintre cele mai creative astfel de proiecte este targul firmelor de exercitiu, realizat impreuna cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti la Colegiul Economic « Costin C. Kiritescu ». Targul International al Firmelor de Exercitiu, aflat in acest an deja la a doua editie, reprezinta o serie de competitii intre diferite modele de societati comerciale. De asemenea, am sustinut si Targul National al Firmelor de Exercitiu, o competitie organizata la Romexpo de catre Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu”, in cadrul careia tineri intreprinzatori din 5 judete si-au testat abilitatile de organizare, negociere si prezentare a serviciilor.

Firma de exercitiu este un concept didactic, bazat pe invatarea prin practica. Este o simulare a unei firme reale, care poate fi realizata prin implicarea directa a unui profesor coordonator. O firma de exercitiu oglindeste operatiunile lumii afacerilor in mediul virtual. Scopul este stimularea spiritului antreprenorial, in conditiile in care peste 80% dintre tinerii din Bucuresti doresc sa-si deschida propria firma si nu sa lucreze pentru altcineva, conform unui sondaj recent.

Elevii invata sa initieze o afacere, sa faca tranzactii, sa negocieze, sa realizeze materiale publicitare si oferte, sa tina evidenta contabila a activitatii. Este un proiect extraordiar dedicat copiilor. Si nu este singurul.

Avand acelasi obiectiv, anume adecvarea pregatirii profesionale la cerintele pietei economice, am colaborat cu Ambasada Austriei – Sectia Comerciala si sapte companii de renume, alaturi de care am demarat in luna septembrie 2015 proiectul educational o’SCAR – Scoala Comerciala Austriaca din Romania, la Colegiul Economic “Costin C. Kiritescu” din SECTORUL 6. Prin acest program, elevii se pot forma ca profesionisti in meseria de comerciant-vanzator si pot face practica la una dintre cele sapte companii: Billa, C&A, Deichmann, dm drogerie markt, Hervis, Humanic si Kika, tinerii fiind remunerati pentru activitatea lor. Suntem mandri ca acest proiect se desfasoara in SECTORUL 6, intr-o scoala cu rezultate foarte bune, care acum beneficiaza de noi oportunitati in dezvoltarea si calificarea elevilor.

Formarea profesionala este foarte importanta pentru dezvoltarea unei economii sanatoase, iar sistemul educational trebuie sa vina in intampinarea nevoilor companiilor private. Astfel, tot mai multi absolventi ai cursurilor, fie ele liceale, post-liceale sau universitare, isi vor imbunatati sansele de a fi angajati.

Sursa foto: primarie6