INTERVIU RAZVAN MIRONESCU: Legea “DAREA in PLATA” reprezinta o SOLUTIE ECHITABILA a impartirii riscurilor aferente incheierii unui CREDIT IPOTECAR

Plenul CAMEREI DEPUTATILOR a adoptat, miercuri 25 octombrie, cu 233 de voturi “PENTRU”, un vot “IMPOTRIVA” si o abtinere, proiectul de lege privind DAREA IN PLATA A UNOR BUNURI IMOBILE in vederea stingerii OBLIGATIILOR ASUMATE PRIN CREDIT. Proiectul de lege prevede ca debitorul are dreptul sa stinga creditul ipotecar prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, fara a mai plati altceva.

Pentru a intelege cat mai bine semnificatiile acestui proiect de lege, Mondo News a stat de vorba cu deputatul liberal RAZVAN MIRONESCU, unul dintre initiatorii si promotorii legii “DAREA in PLATA”. In opinia politicianului, legea “DAREA in PLATA” reprezinta o solutie drastica dar corecta din punct de vedere al impartirii echitabile a riscurilor aferente incheierii unui contract de credit ipotecar.

CITESTE SI:  RAZVAN MIRONESCU: LEGEA PRIVIND DAREA IN PLATA A IMOBILELOR CONSTITUITE SUB FORMA DE GARANTIE IPOTECARA, DISCUTATA MARTI

MONDO NEWS: Domnule deputat RAZVAN MIRONESCU sunteti, alaturi de colegul dvs. deputatul  PNL Daniel Zamfir si de alti peste 150 de parlamentari de la toate partidele parlamentare unul dintre initiatorii si promotorii proiectului de  Lege privind “DAREA in PLATA” a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. De unde a plecat ideea acestui proiect de lege?

RAZVAN MIRONESCU: Ideea acestui proiect de lege a apartinut colegului meu deputatul Daniel Zamfir care , in urma unor discutii cu avocatul  Gheorghe Piperea, a ajuns la concluzia ca ne aflam in fata unui fenomen foarte periculos din punct de vedere social, si anume situatia in care se gasesc circa 800.000 de romani care din diverse motive obiective nu-si mai pot achita ratele la creditele ipotecare si  vor fi executati silit .

Executarea silita in sine este o procedura legala si reglementata corespunzator de codul civil problema principala este ca bancile nu sunt fair play si nu valorifica imobilele la valoarea reala de piata, ci vand creantele cu 10-12% din valoarea reala unor societati comerciale care apoi urmaresc toata viata debitorul pentru valoarea ramasa neacoperita intre aceasta suma infima la care banca valorifica imobilul si pana la valoarea ramasa in sold a creditului plus penalizarile aferente.

Acest tratament abuziv deja se situeaza dupa opinia noastra in afara eticii profesionale si a legilor civile si de aceea am simtit nevoia reglementarii acestor situatii .

MONDO NEWS: Concret, pe scurt, care este esenta acestui proiect de lege ?

RAZVAN MIRONESCU: Proiectul de lege prevede ca in cazul in care debitorul se afla in imposibilitatea de a mai “duce creditul” adica sa achite ratele, dobanzile si comisioanele bancare aferente, acesta notifica banca si incheie cu aceasta o tranzactie notariala prin care cedeaza bunul imobil  adus in garantie catre banca,  renunta bineinteles de buna voie la avansul si toate sumele platite anterior si cu asta contractul de credit se incheie, debitorul pierde bunul imobil cu care a garantat creditul si toate sumele platite, iar banca prin preluarea imobilului accepta ca datoria este stinsa si contractul de credit s-a  incheiat prin acordul partilor, fara alte pretentii ulterioare . Aici ma simt dator sa precizez ca solutia este evident una drastica dar corecta din punct de vedere al impartirii echitabile a riscurilor aferente incheierii unui contract de credit ipotecar care este, pana la urma, o tranzactie comerciala intre doi parteneri.  Banca isi propune sa faca un profit pe seama sumei imprumutate prin perceperea unor dobanzi si comisioane, iar imprumutatul isi satisface nevoia achizitionarii unei locuinte sau a unui teren ( bunul imobil).

MONDO NEWS:  Criticii acestui proiect de lege aduc ca si argumente faptul ca aplicarea acestei legi este retroactiva si din acest  motiv ar fi neconstitutionala . Ce parere aveti ?

RAZVAN MIRONESCU: Aceasta abordare gresita si abuziva a fost promovata doar de banci, prin reprezentantii lor si prin ARB ( Asociatia Romana a Bancilor). Legea ar fi retroactiva daca s-ar aplica si executarilor silite incheiate sau aflate in curs , ceea ce nu este cazul.  Legea este aplicabila intr-adevar si contraxtelor de credit in derulare dar numai situatiilor cand imprumutatul isi asuma ca nu mai poate achita ratele ,  si notifica banca in acest sens, notificare care este in mod evident ulterioara intrarii legii in vigoare pentru ca este procedura prevazuta de aceasta lege. Repet, este o lege care reglementeaza o situatie care poate apare oricand in timpul derularii unui contract de credit, incepand cu data intrarii legii in vigoare, contractelor de credit existente si viitoare.

CITESTE SI: RAZVAN MIRONESCU A FACUT O SERIE DE PRECIZARI LEGATE DE PRETUL DE VANZARE AL LOCUINTELOR DIN ANL BRANCUSI

Bineinteles, Presedintele  Romaniei este singurul in masura sa dispuna acum asupra parcursului legislativ al proiectului de lege. Parlamentul a legiferat, asteptam decizia  Presedintelui  Romaniei.

MONDO NEWS: Cum apreciati ” amenintarile” venite tot din zona bancara , referitor la inasprirea drastica a conditiilor de creditare ?

RAZVAN MIRONESCU: Bancile vor incerca probabil acest lucru, le sta in caracter sa faca abuzuri pe seama cetatenilor insa va asigur ca noi , Parlamentul nu vom sta cu mainile in san. Imi propun ca imediat dupa  intrarea in vigoare a legii sa initiez o dezbatere larga cu toti cei interesati si cu sprijinul ANPC si al  Consiliului Concurentei privind inlaturarea tuturor clauzelor abuzive care abunda actualmente in contractele de credit ipotecar si nu numai si voi adresa o scrisoare Consiliului Concurentei in care voi solicita monitorizarea stricta a comportamentului comercial al bancilor vizavi de conditiile de acordare a creditelor ipotecare pentru a nu exista intelegeri subterane ale acestora , carteluri  constituite in detrimentul celor care doresc sa acceseze credite ipotecare.

Sper totodata sa asistam la o “democratizare” a pietei bancare, in sensul aparitiei unor banci comerciale puternice , cu practici transparente si politici de creditare orientate catre consumator, in sensul obtinerii unor profituri prin sistemul “win-win ” nu cum este in momentul de fata, adica doar bancile castiga iar debitorii executati raman si datori  pe viata si fara locuinta.

Sursa foto: facebook/ RAZVAN MIRONESCU