INUNDATII BALCANI: Bilant DRAMATIC al celor mai devastatoare intemperii din ultimul secol

Bilant dramatic al celor mai devastatoare intemperii produse in ultimul secol in Balcani. Numarul victimelor in urma inundatiilor din Balcani a depasit duminica 40, iar autoritatile din Serbia se tem de o noua crestere a nivelului apelor raului Sava, situatie care ar pune in pericol noi localitati si mai ales o importanta centrala termica, transmit agentiile de presa internationale.

In apropiere de Obrenovac, oras sinistrat situat in apropiere de Belgrad, raul ameninta o centrala termica care acopera 50 % din consumul national de electricitate. Premierul sarb Aleksandar Vucic a subliniat ca centrala este “obiectivul cel mai important al tarii” si ca trebuie protejat cu orice pret, transmite Agerpres, care citeaza AFP.

Centrala termica este izolata de ape aproape integral, iar angajatii institutiei au ridicat in graba ziduri de aparare din saci cu nisip pentru a evita ca apele sa inunde centrala.

Citeste si: Inundatiile au facut ravagii in Bosnia, Croatia si Serbia

In amonte pe raul Sava, mii de voluntari din Sremska Mitrovica si alte orase au intarit in timpul noptii digurile cu cel putin un milion de saci de nisip. Deocamdata, raul mocirlos este impiedicat sa se reverse de aceasta fortificatie ridicata in regim de urgenta.

La Obrenovac, oras acoperit de ape in procent de 90 %, majoritatea celor 20.000 de locuitori au fost deja evacuati. Televiziunea de stat a difuzat imagini cu sase vaci care reusisera sa se urce pe acoperisul unui hambar si carora elicoptere le furnizau fan.

Cel putin 44 de persoane au pierit in Balcani, in special in Bosnia si Serbia, unde intemperiile au facut zeci de mii de sinistrati. Din pacate, se estimeaza ca numarul mortilor va fi mai mare.

“Din nefericire, se estimeaza ca numarul mortilor va fi inca si mai important”, a spus Vucic, citat de AFP. “Ceea ce ni s-a intamplat se produce o data la o mie de ani, nu la 100 de ani. Am reusit sa evitam o catastrofa inca si mai grava datorita unei bune organizari”, a asigurat el.

Citeste si: INUNDATII BOSNIA SI SERBIA: Principala centrala electrica si zonele minate amenintate

Aproximativ 10.000 de oameni au fost evacuati in Bosnia si asta doar in regiunile Samac si Bijeljina. Autoritatile privesc neputincioase la furia naturii. “Intram in oras cu anxietate din teama de ce am putea descoperi”, a spus primarul Samacului, Samo Minic.

Din cauza alunecarilor de teren, autoritatile au avertizat impotriva unor posibile deplasari ale campurilor de mine antipersonal datand din razboiul intercomunitar (1992-1995), al caror numar este estimat la 120.000.

Mai multe tari din Uniunea Europeana, din Balcani si Rusia au trimis in cele doua tari zeci de ajutoare, precum si medicamente si alimente.

Si in Croatia, mii de persoane au fost evacuate in estul tarii, in special din localitatea Gunja, invadata de ape, potrivit presei locale.

Foto: AFP