INUNDATII BALCANI: Ultimul BILANT al celor mai grave intemperii din ultimii 100 de ani

MII DE PERSOANE din Bosnia, Serbia si Croatia au fost evacuate luni seara si marti dimineata in conditiile in care INUNDATIILE au inghitit numeroase locuinte si terenuri arabile pe fondul precipitatiilor-record produse saptamana trecuta, transmite DPA. Pana acum, INUNDATIILE au facut zeci de MORTI si au afectat peste 1,6 milioane de persoane in Serbia si Bosnia.

Croatia a semnalat un al doilea DECES survenit ca urmare a INUNDATIILOR, ridicand bilantul total al MORTILOR la cel putin 47, in contextul in care raul Sava a scufundat mai multe sate si a crescut amenintator langa orasul estic Slavonski Brod.

Citeste si: INUNDATII BALCANI: BILANT DRAMATIC AL CELOR MAI DEVASTATOARE INTEMPERII DIN ULTIMUL SECOL

Peste granita, in nordul Bosniei, peste 11.000 de persoane si-au parasit locuintele in zonele Orasje si Bijeljina, in contextul in care aproximativ un sfert din populatia de 3,8 milioane a Bosniei a fost afectata de INUNDATII. Trei cincimi din Orasje a ajuns sub ape, iar orasul se chinuie sa isi cazeze toti locuitorii deplasati, a afirmat primarul Djuro Topic pentru cotidianul Dnevni Avaz.

Cel putin 20 de PERSOANE s-au inecat in Bosnia, iar alte PERSOANE sunt date disparute. Alte 20 de decese au fost inregistrate in Serbia, informeaza Agerpres.

Sute de alunecari de teren s-au produs in muntii din Bosnia, distrugand case si drumuri si existand totodata riscul de deplasare al unor mine lasate in urma de razboiul din anii ’90 ce a urmat destramarii fostei Iugoslavii.

Citeste si: INUNDATII BOSNIA SI SERBIA: PRINCIPALA CENTRALA ELECTRICA SI ZONELE MINATE AMENINTATE

In Serbia, serviciile de interventie si voluntarii depuneau eforturi pentru a consolida malurile raului Sava, in conditiile in care se asteapta ca acesta sa atinga niveluri ridicate marti sau miercuri la Belgrad.

Apele au inceput sa se retraga sambata, dar acum Sava este in crestere, iar autoritatile se tem ca s-ar putea confrunta cu un nou val de apa inalta.

Sursa foto: stirileprotv.ro