INUNDATII in Arges si Teleorman, zeci de locuinte inundate in urma ploilor torentiale din ultima perioada

Zeci de gospodarii si mai multe hectare de terenuri agricole au fost inundate in urma ploilor torentiale din ultima perioada in cinci localitati din judetul Arges, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din curtile oamenilor. Si in judetul Teleorman un numar de 195 de gospodarii si peste 560 de hectare de teren arabil, pasuni, fanete si padure au fost inundate, dupa ce apele mai multor rauri au iesit din matca, zeci de persoane fiind salvate de ofiterii ISU care actioneaza cu barci pneunatice.

In urma precipitatiilor abundente din ultima perioada, zeci de gospodarii din mai multe localitati ale judetului Arges, dar si mai multe hectare de terenuri agricole au fost inundate.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arges, pompierii intervin, sambata seara, pentru evacuarea apei care a intrat in curti din localitatile Barla, Cateasca, Stolnici, Costesti si Budeasa.

Conform datelor primite din teren pana la ora transmiterii acestei stiri, sunt afectate de inundatii doar curti si terenuri agricole, nu si locuinte si nu exista localitati sau persoane izolate din cauza inundatiilor.

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Arges sunt sprijiniti in actiunile lor de cei de la Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta ale localitatilor. Se actioneaza pentru evaluarea apei, dar si pentru curatarea santurilor si canalelor de scurgere, intrucat faptul ca aceste canale nu au fost curatate este unul dintre motivele pentru care s-au produs inundatii in unele dintre zonele afectate.

HIDROLOGII AU EMIS COD PORTOCALIU DE INUNDATII IN MAI MULTE JUDETE

Pana in prezent, nu exista un bilant privind numarul de gospodarii si suprafetele de terenuri afectate de inundatii in judetul Arges.

Teleorman: 195 de gospodarii si peste 500 de hectare de terenuri inundate

Un numar de 195 de gospodarii si peste 560 de hectare de teren arabil, pasuni, fanete si padure au fost inundate si in judetul Teleorman, dupa ce apele mai multor rauri au iesit din matca, zeci de persoane fiind salvate de ofiterii ISU care actioneaza cu barci pneunatice.

Inundatii s-au produs, sambata, in 12 ,localitati din judetul Teleorman, dupa ce apele raurilor Teleorman, Cainelui, Burdea si Tecuci s-au revarsat in urma ploilor torentiale din ultima perioada, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit unui bilant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Teleorman, au fost inundate localitatile Tatarastii de Sus,Tatarastii de Jos, Udupu, Necsesti, Gardesti, Belciug, Ciolanestii din Deal, Ciolanestii din Vale, Beuca, insuratei,Satul Nou si Didesti.

In aceste localitati, sambata seara, sunt inundate 195 de gospodarii, 267 de hectare de teren arabil, 245 de hectare de pasuni si fanete, 61 de hectare de paduri. De asemenea, viiturile au afectat noua podete si peste patru kilometri de drumuri comunale si judetene.

Cele mai afectate sunt localitatile Tatarastii de Jos, unde au fost inundate 30 de hectare de teren arabil, 85 de hectare de pasune si 29 de hectare de padure, si Ciolanestii din Deal, unde inundatiile au afectat 135 de gospodarii, 30 de hectare de teren arabil, un kilometru si jumatate de drumuri si trei podete.

Zeci de ofiteri de la ISU Teleorman actioneaza cu barci cu motor in zonele inundate pentru salvarea persoanelor aflate in pericol. La Ciolanesti, ofiterii ISU au salvat un batran, iar in localitatea Beuca 39 de persoane au fost evacuate din calea apelor.

Ofiterii si subofiterii din cadrul ISU Teleorman sunt ajutati la interventii de jandarmi si politisti.

Angajatii de la Serviciul de Gospodarire a Apelor Videle actioneaza la subtraversarile digurilor din Tatarastii de Sus, unde au amplasat 130 de saci de pamant.

Judetul Teleorman se afla sub avertizare hidrologica cod portocaliu, valabila pentru raurile Teleorman, Vedea si Cainelui.