INUNDATII IN GORJ, IN LOCALITATEA NOVACI: Zeci de oameni, evacuati dupa ce raul Gilort a iesit din matca

INUNDATII IN NOVACI, JUDETUL GORJ: Zeci de oameni, evacuati dupa ce raul Gilort a iesit din matca

Alerta de inundatii in localitatea Novaci din judetul Gorj, dupa ce apele raului Gilort au iesit din matca si s-a revarsat peste casele oamenilor. Zeci de oameni sunt evacuati, marti dupa-amiaza, din calea apelor, al caror nivel a depasit trei metri.

UPDATE ora 14.00: Prefectul judetului Gorj, Alin Vacaru, a dispus, marti, evacuarea a aproximativ 75 de gospodarii din Novaci, dupa ce debitul raului Gilort a crescut de cateva opri, apa rupand diguri si maluri de protectie si revarsandu-se pe strazi, existand riscul sa ajunga pana in casele oamenilor.

Viitura de peste trei metri s-a produs dupa ce in ultimele trei zile a plouat neincetat, debitul raului Gilort crescand de cateva ori, iar cota de inundatie fiind depasita.

Prefectul de Gorj a precizat ca in localitatea Novaci a fost instituita stare de alerta si ca in zona au fost mobilizati zeci de pompieri, politisti si jandarmi. Echipele de interventie evacueaza din zona 75 de gospodarii, localnicii urmand sa fie dusi in sala de sport si in liceul din Novaci.

Alin Vacaru a mai spus ca pana in prezent nu sunt persoane disparute si crede ca nici nu vor fi in perioada urmatoare, intrucat vor fi luate toate masurile necesare pentru a fi evitate eventuale probleme.

UPDATE ora 13.25: Zeci de oameni din Novaci asteapta sa fie evacuati, iar doua elicoptere se indreapta catre aceasta zona. Persoanele evacuate vor fi gazduite la liceul din Novaci. Raul Gilort se afla sub Cod Portocaliu pana miercuri.  

Mai multe case au fost inundate, iar oamenii surprinsi de ape asteapta interventia echipelor Salvamont. De asemenea, un elicpoter a plecat catre localitatea Novaci pentru a-i salva pe localnici.

Citeste si: ANM a prelungit codul galben de ploi si descarcari electrice

Autoritatile din Novaci sustin ca nivelul apelor a fost depasit cu 3-4 metri.

“Pe drumurile nationale din judetul Gorj se circula. Se stia ca vine viitura, autoritatile nu au fost luate prin surprindere. A fost emisa avertizare mai ales in zonele celor doua poduri peste raul Gilort”, a declarat Ion Tudor, director in cadrul Directiei Drumuri Nationale Gorj.