INUNDATII IN ROMANIA: 8.000 de oameni izolati, zeci de locuinte si sute de hectare afectate de ape

INUNDATII IN ROMANIA! Ploile cazute in ultimele zile au facut ravagii in mai multe judete. Bilantul intocmit de autoritati arata ca peste 8.000 de oameni au fost izolati de revarsarea apelor si aproape 2.000 de hectare de terenuri au fost inundate. 125 de localitati au fost afectate de inundatii intr-o singura zi. 

Torentii formati in urma precipitatiilor abundente au afectat zeci de locuinte si anexe gospodaresti, curti si sute de hectare de terenuri agricole. 

Aproape 600 de curti si gospodarii, dar si drumuri judetene si 380 de hectare de teren au fost inundate, joi, in judetul Olt, in timp ce in Dolj au fost inundate aproape 80 de gospodarii, printre localitatile afectate fiind si Craiova. Mai multe poduri si drumuri au fost distruse de viituri in Valcea.

In Moldova, codul rosu de inundatii – care a vizat joi noapte judetele Buzau si Vrancea – nu mai este in vigoare, insa a fost instituit cod portocaliu. In judetele Suceava si Botosani, cantitatile de apa au depasit local 15-20 l/mp si izolat 30 l/mp, iar in unele zone a cazut grindina.

Citeste si: Linii telefonice pentru semnalarea eventualelor pagube cauzate de vremea rea

Zece judete din sudul, centrul si estul tarii se afla in continuare sub incidenta codului galben de inundatii pana vineri seara, ceea ce insemna ca autoritatile trebuie sa fie vigilente daca debitele raurilor depasesc cota de atentie. De asemenea, specialistii mentin un cod portocaliu pentru raurile care, joi, au produs revarsari masive de apa peste mai multe localitati.

Raman sunt incidenta codului portocaliu si 17 judete din est, sud vest, centru si sud:Mehedinti, Hunedoara, Gorj, Olt, Valcea, Dolj, Arges, Teleorman, Dambovita, Prahova, Ialomita, Giurgiu, Ilfov, Buzau, Vrancea, Bacau si Neamt. 

CUM VA FI VREMEA

Vineri, vom avea vreme in general instabila, dar intensitatea fenomenelor meteorologice nu va mai fi la fel de mare ca pana acum. Vor fi averse pe suprafete importante in Muntenia, in Transilvania, in Maramures, Moldova si in cam toate regiunile montane. Izolat, cantitatile de apa mai pot depasi 15 – 20 de litri pe metru patrat si, tot izolat, vor fi conditii de grindina. Pe crestele montane ploile se pot transforma in lapovita si ninsoare, iar vantul va fi activ in Banat, in est, in sud-est si la munte si va incepe sa scada in intensitate la lasarea noptii.

Citeste si: OPRESCU: Nici CONDUCTELE INTERPLANETARE nu faceau fata la ploile care au fost

Temperaturile maxime se vor incadra in intervalul 15 – 25 de grade Celsius. In nordul Munteniei si in Moldova cerul va fi mai mult noros, vor fi cateva reprize de ploaie, iar temperaturile maxime vor fi de 22 – 23 grade Celsius.

In nordul Transilvaniei si in Maramures se anunta instabilitate pe parcursul zilei, iar maximele ajung la 20 – 21 de grade Celsius. In vestul tarii norii va continua sa ploua, iar cantitatile de apa ar mai putea depasi 15 – 20 de litri pe metru patrat, iar la pranz temperaturile vor ajunge la 18 – 19 grade Celsius.
Instabilitatea persista si in tinuturile centrale, unde vor fi averse, cu fulgere si intensificari de vant. La pranz se vor inregistra cel mult 20 de grade pe partea vestica.