INUNDATII IN ROMANIA: Peste PATRU SUTE de persoane din orasul Gataia au fost EVACUATE

INUNDATIILE FAC RAVAGII IN MAI MULTE JUDETE DIN ROMANIA. Hidrologii au emis un cod rosu de inundatii valabil astazi si maine pe mai multe rauri din opt judete: Caras-Severin, Dolj, Mehedinti, Olt, Teleorman, Arges, Valcea si Timis. Avertizarea este valabila pana vineri la ora 14. Tot pana atunci se afla in vigoare si un cod portocaliu pentru judetele Gorj, Dambovita si Giurgiu, in timp ce raurile din judetul Timis raman sub avertizare pana diseara.

Cosmarul se muta, asadar, in judetul Timis, acolo unde se afla in vigoare doua coduri rosii de inundatii. Hidrologii atentioneaza ca intreg bazinul Timis se afla sub avertizare cod rosu.

Meteorologii au anuntat ploi torentiale pentru astazi, chiar si de peste 70 l/mp, descarcari electrice si intensificari ale vantului cu aspect de vijelie, in special in Banat si Oltenia. Grav este ca va ploua si in zonele deja afectate de viituri. Un exemplu este Dolj, unde este cod portocaliu de precipitatii.

UPDATE 22.15: Peste PATRU SUTE de persoane din orasul Gataia, judetul Timis, au fost EVACUATE, pana joi seara, din locuinte, in urma inundatiilor, in unele zone din Gataia si Semlacul Mic nivelul apei atingand chiar si un metru si jumatate.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ”Banat” din judetul Timis, orasul Gataia si localitatea Semlacu Mic sunt grav afectate de inundatii, in unele zone apa venita de pe camp in urma ploilor abundente, dar si provenita din revarsarea Fizesului, un afluent al raului Barzava care trece prin Gataia, depasind un metru si jumatate, scrie Mediafax.

Conform sursei citate, pana joi seara 465 de persoane au fost EVACUATE din 150 de locuinte inundate, fiind transportate la Caminul Cultural si la liceul din oras. De asemenea, 150 de animale din curtile oamenilor au fost EVACUATE.

Totodata, o casa din Gataia s-a prabusit, fiind complet distrusa de ape.

”Pe o suprafata de aproximativ patru kilometri, pompierii militari intervin cu motopompe pentru evacuarea apei. In paralel, pompierii si jandarmii actioneaza pentru protejarea cu saci de nisip a locuintelor neafectate. Politistii de frontiera asigura paza imobilelor evacuate, iar politistii de la sectiile din zona asigura ordinea publica. Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Gataia actioneaza cu 25 voluntari, un tractor cu remorca pentru EVACUAREA cetatenilor, o vola si un buldoexcavator”, se arata in comunicat.

Localitatea Semlacul Mic a fost EVACUATA, dupa ce nivelul apei a determinat izolarea completa a zonei si prabusirea unei case. Nu au fost inregistrate victime, insa, in pofida pericolului, exista persoane varstnice care refuza sa isi paraseasca locuintele.

Si comuna Jamu Mare, cu satele apartinatoare Ferendia, Latunasi si Clopodia, este afectata de inundatii, pompierii militari si jandarmii actionand pentru evacuarea apei din gospodarii. In aceasta zona nu a fost necesara EVACUAREA populatiei.

In localitatea Gherman, paraul Semita a iesit din albie, inundand 15 gospodarii.

In judetul Timis, in zonele afectate de inundatii actioneaza 89 pompieri profesionisti cu 32 utilaje de interventie: autospeciale, barci de salvare, motopompe si electropompe, 45 jandarmi, 23 politisti de frontiera, patru echipaje de Politie Rutiera si politisti din zonele afectate, sprijiniti de catre comitetele locale pentru situatii de urgenta ale localitatilor afectate.

In zonele afectate de inundatii din Timis a ajuns, joi dupa-amiaza, si ministrul Apararii, Mircea Dusa, care a survolat zona cu un elicopter al MAI.

Judetul Timis se afla joi, sub cod rosu de inundatii, potrivit unei avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

UPDATE 20.08: Codul rosu de inundatii de pe raul Cernovat din Caras-Severin a fost prelungit pana vineri la ora 07.00. Se prognozeaza ca in aproximativ o ora se va produce o viitura pe raul Cernovat la statia Comoriste, cota de pericol fiind depasita cu un metru, iar debitul maxim estimat va ajunge la 50 de metri cubi pe secunda. Cota de pericol va depasi 1,5 metri.

UPDATE 19.40: Codul rosu de inundatii pentru orasul Novaci, din judetul Gorj, a fost emis de catre autoritati dupa producerea viiturii pe raul Gilort, digul de protectie fiind rupt, iar mai multe case si gospodarii din oras fiind inundate, a declarat, joi, primarul Dumitru Leustean.

Acesta a afirmat ca avertizarea de cod rosu a fost primita la Primaria Novaci dupa ce apele rupsesera digul de protectie si inundasera mai multe case si gospodarii, precum si strazi din oras, informatia fiind confirmata si de purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Gorj, Mihai Avramescu, potrivit Mediafax.

Purtatorul de cuvant a declarat ca era deja prezent, alaturi de colegii sai, in zona producerii viiturii pe Valea Gilortului, pentru limitarea efectelor acesteia, in momentul in care a aflat de la jurnalisti ca fusese emis codul rosu de inundatii.

“Avertizarea a fost emisa mai tarziu, viitura era deja in desfasurare cand eu am fost intrebat de unii jurnalisti daca stiu ca a fost instituit cod rosu de inundatii. Eram la fata locului, viitura trecuse de zona de nord a orasului si de-abia apoi a fost emisa avertizarea de cod rosu. Nu as avea niste repere orare pentru ca in acele momente nu se mai uita nimeni la ceas ca sa vada cat e ora”, a afirmat Avramescu.

Acesta a mai mentionat ca orasul Novaci era insa sub cod portocaliu de inundatii instituit de hidrologi cu o seara inainte de a se produce viitura.

Orasul Novaci a fost lovit, marti la pranz, de o viitura puternica de cativa metri, care a rupt diguri si maluri de protectie, inundand strazi, gospodarii si case, astfel ca autoritatile din zona au luat decizia evacuarii a oamenilor din peste 70 de gospodarii.

Raul Gilort a depasit cota de inundatie si a iesit din matca in urma precipitatiilor abundente din ultimele trei zile, in zona fiind instituita starea de alerta.

Hidrologii au emis o avertizare de cod rosu de inundatii pe raurile Gilort, Lotru, cursul superior al Oltetului si afluentul sau Cerna, din judetele Gorj si Valcea, valabila marti, de la 14.15, pana la 23.00.

UPDATE 18.55: Aproape o suta de curti si gradini au fost inundate, joi, in judetul Caras-Severin din cauza precipitatiilor cazute sau a scurgerilor de pe versanti.

Totodata, au fost semnalate probleme si la 11 locuinte, zece beciuri si cateva fantani.

Pana in prezent, s-au inregistrat depasiri ale mai multor cote: cea de pericol, cu 92 cm, pe Ciornovat, la Comoraste, iar cotele de inundatie au fost depasite pe Fizes, la Tirol, cu 50 cm, pe Garliste, apoi pe paraul Dognecea, la Secaseni, cu 70 cm, si pe Jitin, cu 14 cm.

“Precipitatiile cazute, de 35-40 litri pe metru patrat ne-au creat probleme, in special in satul Fizes, unde s-au format viituri. Pe drumul judetean, tot aici, s-au format ochiuri mari de apa, din cauza lipsei santurilor, a rigolelor. In comuna Berzovia am fost nevoiti sa intervenim cu reprezentantii Serviciului pentru situatii de urgenta, pentru ca toate canalele sunt pline, iar Barzava nu mai poate prelua apa si doua case sunt inundate. De asemenea, in satul Ghertenis, o casa a fost inundata, pentru ca tubul de sub soseaua nationala nu mai preia apa”, a declarat primarul comunei Berzovia, Aurel Luca, citat de Agerpres.

Tot la Berzovia, se actioneaza, preventiv, pentru suprainaltarea unui mal, cu saci de nisip.

Multe dintre problemele inregistrate au fost rezolvate de catre Serviciile locale pentru situatii de urgenta, in unele cazuri fiind sprijiniti si de catre pompierii militari.

“Pompierii militari au actionat in toate localitatile in care li s-a solicitat ajutorul. De asemenea, in sprijinul pompierilor caraseni au fost dislocate forte si mijloace de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Arad, care actioneaza ori de cate ori este nevoie. Situatia este in continuare alarmanta, pentru ca avertizarea de tip Cod rosu este inca in vigoare. Daca este cazul, primarii vor trece la evacuarea persoanelor aflate in pericol”, a afirmat Anca Balint, purtator de cuvant al ISU “Semenic” al judetului Caras-Severin.

Situatia este monitorizata, in continuare, atat de Comitetele locale pentru Situatii de urgenta, cat si de Comitetul judetean. Judetul Caras-Severin se afla sub incidenta unui Cod hidrologic rosu, valabil pana vineri dimineata la ora 6.00.

UPDATE 18.17: Hidrologii au emis o avertizare de COD PORTOCALIU de inundatii, valabila de la ora 17.00 la ora 21.00, pentru unele rauri mici din bazinul Izei, in judetul Maramures, si bazinul superior al Somesului Mare, in judetul Bistrita Nasaud.

Ca urmare a precipitatiilor cu caracter torential inregistrate in ultimele ore si a precipitatiilor prognozate pentru urmatoarele ore, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri rapide de niveluri si debite cu posibile depasiri ale cotelor de inundatie (cod portocaliu) pe unele rauri mici din bazinul Izei, judetul Maramures, si bazinul superior al Somesului Mare, judetul Bistrita Nasaud, se arata in avertizare.

UPDATE ora 16.42: Situatie dramatica in judetul Timis. Peste 400 de oameni din localitatea Gataia au fost evacuati din cauza apelor care vin peste gospodarii de pe campuri si dealuri. Prefectul de Timis a precizat ca ministrul Mircea Dusa se afla la fata locului pentru a evalua situatia. De asemenea, calea ferata spre Timisoara este blocata de ape.

Eugen Dogariu, prefect de Timis, a declarat: “Ne confruntam cu apele puternice din ultimele ore care s-au strans intr-o parte a orasului Gataia, am evacuat aproape 400 de persoane. Oamenii sunt ajutati sa-si evacueze animalele. Ministrul Mircea Dusa se afla la fata locului. In acest moment nu avem probleme cu cursul de apa, nu a iesit, problema este ce s-a strans de pe campuri si dealuri. Asta se datoreaza cantitatii foarte mari de apa cazute incepand de ieri seara. A plouat in continuu. Au mai fost probleme in 2005, insa cu cursul de apa. Acum nu ne facem probleme din aceasta privinta”.

UPDATE: Mai multe rauri din Timis, sub Cod Rosu pana diseara la ora 21.00. De asemenea, Caras Severin, Mehedinti si Dolj se afla sub Cod Portocaliu de ploi pana vineri dimineata la ora 10.00. Hidrologii se asteapta la o viitura puternica pe raul Ciornovat, care ar putea depasi cu 1,5 metri cota de pericol. DN 57 este blocat de ape in Timis. 40 de oameni au fost evacuati in urma cu putin timp in localitatea Gataia.

UPDATE: Doi barbati din judetul Valcea (Stroesti si Stroeni) au fost gasiti morti, joi, dupa viituri. Ei au fost luati de ape marti. Este asteptata o viitura puternica pe raul Ciornovat din Caras-Severin.

UPDATE: Barbatul disparut in localitatea Stroesti a fost gasit mort. Barbatul fusese luat marti de ape. 

Sute de oameni au fost evacuati in ultimele zile

Peste 1.100 de persoane au fost evacuate in urma inundatiilor din aceste zile. Peste 260 de case au fost distruse sau avariate, iar alte peste 2.000 inundate si 83 de drumuri afectate.

Citeste si: Liviu Dragnea cere o ancheta la Apele Romane

Bilantul inundatiilor:

185 localitati afectate

o persoana decedata

4 persoane disparute

1.184 persoane evacuate

726 persoane salvate

99 locuinte distruse

168 locuinte avariate

2003 locuinte inundate

2.475 fantani colmatate

1,5 km DN-uri afectate

88,7 km DJ-uri afectate

9 poduri distruse

17.015 ha terenuri inundate

17,3 km diguri distruse

68,72 km diguri afectate

Citeste si: Comandament de urgenta la Guvern. ANM: Nu vor fi prelungite codurile de vreme rea

14 localitati din judetul Telorman au fost afectate de inundatii. Zeci de persoane au fost evacuate in localitatea Rosiorii de Vede. Judetul este la aceasta ora sub cod rosu.

Sute de localnici din judetul Arges au fost evacuati, iar o parte din ei si-au petrecut noaptea in scoli si camine culturale. Altii s-au intors la casele lor sau au dormit la vecini. Vorbim despre oameni din comunele Barla, Bascov, Harsesti, Stolnici si Poiana Lacului. Cea mai grav afectata de inundatii este comuna Bascov. Localnicii de aici au primit aseara ajutoare din partea autoritatilor, potrivit Digi 24.

400 de oameni ramasi izolati au fost salvati in ultima clipa. La unii dintre ei doar elicopterul a putut ajunge pentru ca apa a atins acoperisurile caselor. Militarii au intervenit si ei pentru a scoapte oamenii din casele inundate. Armata are mobilizati 3.000 de militari si peste 200 de utilaje tehnice.

La Vaideeni, Valcea, 10 case au fost naruite de viitura care a lovit cu putere localitatea. Oamenii au avut noroc ca au putut sa fuga inainte ca locuintele sa cada peste ei. Le-a mai ramas doar viata. 72 de oameni din Vaideeni, Valcea, care nu mai au case, au dormit la caminul cultural. De acum inainte nu stiu ce vor face.

Apele au facut prapad si in Arges: aproape 400 de case au fost inundate si 470 de oameni evacuati. Pericolul cel mai mare a fost la Bascov, langa Pitesti. Apa a ajuns acolo pana aproape de acoperisul caselor si oamenii au tremurat pentru viata lor. Cei de la Situatii de Urgenta au avut misiune periculoasa. Au inotat prin torentii repezi ca sa salveze sinistratii. Ar fi fost si ei doborati de puterea viiturii daca nu se legau cu centuri de siguranta.

Si la Vladesti pierderile sunt de ordinul sutelor de mii de euro. Proprietarii asteapta acum sa fie despagubiti de firmele de asigurari.

Intre timp, autoritatile incearca sa consolideze malul raului Olanesti cu tone de piatra. In fata unui debit istoric de 380 de metri cubi pe secunde spun ca era normal ca digul sa cedeze.

Sursa foto: dezechilibre naturale.blogspot.com