INUNDATII IN ROMANIA. CODUL ROSU a fost ridicat, bilantul indica 4 morti si zeci de oameni evacuati. UPDATE

CODUL ROSU DE INUNDATII A FOST RIDICAT, INSA SE AFLA INCA IN VIGOARE UN COD PORTOCALIU PE RAUL CIOCHINA DIN IALOMITA SI PE NAJLOV, JUDETUL GIURGIU. DE ASEMENEA, CODUL GALBEN RAMANE IN VIGOARE PENTRU ALTE CATEVA RAURI DIN TELEORMAN, IALOMITA SI BRAILA. 

INUNDATII ROMANIA: Desi ieri apele au inceput sa se retraga, meteorologii avertizeaza ca ploile vor reveni. Din pacate, bilantul inundatiilor din ultimele zile este tragic: patru persoane au murit incercand sa traverseze cursurile de apa fara a tine cont de avertizarile autoritatilor, in timp ce 35 de localitati sunt inundate.

De precizat ca 168 de case din Teleorman sunt inundate, 250 de persoane fiind evacuate, mai mult de jumatate din judetul Teleorman. Hidrologii avertizeaza ca paraul Cainelui si raul Vedea pot iesi din nou din matca si provoca in continuare pagube insemnate. 

Cod portocaliu in Giurgiu si galben in trei judete

Potrivit hidrologilor, avertizarea Cod Rosu de INUNDATII din Teleorman a fost ridicata, iar pana marti, la ora 18.00, raman sub avertizare Cod Portocaliu raul Neajlov, in judetul Giurgiu, raurile Calmatui, Vedea, Teleorman, Sabar, Ialomita si Paraul Cainelului, pe sectoarele din judetele Teleorman, Giurgiu si Ialomita.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a actualizat avertizarea emisa luni, codul rosu de inundatii de pe raul Vedea, aval confluenta cu raul Teleorman (judetul Teleorman) si Raul Cainelui sectorul amonte S.H. Vartoapele – confluenta cu raul Vedea (judetul Teleorman) fiind ridicat marti dimineata.

Afla aici detalii despre INUNDATIILE care au afectat Romania in ultimele zile

Potrivit noii avertizarii hidrologice, pana marti, la ora 18.00, sunt posibile cresteri de debite si niveluri, din cauza propagarii viiturilor formate anterior, care ar putea sa duca la depasiri ale cotelor de atentie si de inundatie.

Astfel, marti, de la ora 09.00 pana la ora 18.00, raul Neajlov sector aval S.H. Vadu Lat (judetul Giurgiu) va fi sub cod portocaliu. 

INUNDATII ROMANIA: Apa a distrus cel putin 100 de case si a acoperit peste 1.300 de hectare de teren. Multi dintre ei au ramas si fara apa potabila, dupa ce viiturile le-au distrus fantanile.

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost luat la rost chiar in judetul Teleorman, al carui presedinte de Consiliu Judetean a fost, timp de trei mandate. Oamenii s-au plans ca nimeni nu s-a interesat de soarta lor de cand au inceput ploile. 

Reprosurile l-au iritat pe vicepremierul Liviu Dragnea, sosit in mijlocul oamenilor care l-au votat si la alegerile locale, si la cele pentru Parlament: „Eu il ajut, il ajut sa isi faca casa. Ii ajut pe toti sa isi faca casa, dar mai usor cu vorba, cu gura. Daca vorbim tare, sa si facem.” „Bine, bre. Sa vad!”, a replicat barbatul. 

La Bucuresti, premierul Victor Ponta s-a dus la ministerul de Interne sa le multumeasca celor care au actionat in zonele inundate. seful Guvernului vrea insa ca Centrul de comanda sa functioneze si in absenta sa: „Imi doresc ca sistemul pe care l-am tot intarit sa functioneze automat in situatii de acest gen, fara sa fie nevoie de prim-ministru, de vice prim-ministru.”

Vicepremierul Gabriel Oprea a tinut sa ii raporteze premierului ca autoritatile nu au nimic sa isi reproseze in privinta victimelor: “Nu am avut pierderi de vieti omenesti imputabile modului in care a decurs interventia fortelor noastre. Este regretabil ca au fost vieti pierdute ca urmare a unor actiuni voluntare, uneori inconstiente ale unor persoane.”

Primele atentionari ale hidrologilor, de cod galben de inundatii, au fost emise pe 16 aprilie, la pranz. Initial, au fost vizate raurile din sud vestul tarii. Doua zile mai tarziu, avertizarile au fost extinse pentru cursurile de apa din Oltenia si Muntenia.

Autoritatile platesc 1,5 milioane de euro pe an pentru despagubirile cauzate de inundatii, desi exista un program pentru protectia impotriva intemperiilor

Autoritatile romane au la dispozitie un program de protectie impotriva inundatilor, planificat pana in 2039, insa intemperiile au costat autoritatile aproximativ 1,5 milioane de euro pe an, transmite Digi 24.

Romania are nevoie de aproximativ 12,5 miliarde de euro pentru a construi noi diguri si a le consolida pe cele existente, insa Statul roman plateste cu 50% mai mult pentru despagubiri decat pentru lucrari.

Daca banii care sunt alocati despagubirilor ar fi folositi pentru construirea digurilor, programul de protectie impotriva inundatiilor s-ar termina in 2029.