INUNDATII IN ROMANIA: Premierul isi va petrece noaptea la Novaci. O masina cu pasageri a fost LUATA DE VIITURA in Arges

INUNDATII IN ROMANIA: Mai multe localitati din Gorj si Valcea, afectate de viituri. COD ROSU pe mai multe rauri

INUNDATII IN ROMANIA! Hidrologii au emis o avertizare tip COD ROSU de inundatii pe rauri din judetele Gorj si Valcea, valabila marti de la 14.15 pana la 23.00, in timp ce codul portocaliu de inundatii pe rauri din noua judete a fost prelungit pana miercuri dupa-amiaza. In Valcea, Arges, Dambovita si Prahova zeci de localitati au fost afectate, drumuri nationale si judetene au fost blocate, iar gospodariile oamenilor au fost inundate.

UPDATE 23.16: Sedinta de Guvern de miercuri a fost amanata din cauza inundatiilor.

UPDATE 22.54: Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a anuntat, marti seara, ca o masina cu pasageri a fost LUATA DE VIITURA in judetul Arges, in prezent pompierii intervenind pentru salvarea acestora.

El a precizat ca viitura s-a produs in judetul Arges, la intrarea pe autostrada, in zona localitatii Cateasca, unde o masina cu pasageri a fost luata de ape.

Raed Arafat a spus ca la ora transmiterii acestei stiri pompierii de la ISU intervin in acest caz.

UPDATE 22.34: Premierul Victor Ponta este la Novaci, alaturi de sinistrati. El a anuntat ca de maine vor fi aduse material pentru a fi reparate digurile. “Cel mai important lucru, de maine ne apucam de treaba. Reparam ce avem de reparat, ii ajutam pe oameni sa-si repare casele. Am vazut de sute de mii de ori acest Gilort, am spus nu se poate, poate exagereaza presa. E intr-adevar cumplit. Cel mai important lucru e sa nu mai avem pierderi de vieti omenesti. O sa alocam sumele necesare sa reparam ce e de reparat, in special la partea de lucrari hidrografice si de reparat casele. Statul roman nu a mai investit de 40-50 de ani, in special dupa inundatiile din ’70”, a spus Ponta la Antena 3.

Premierul a mai declarat ca o problema la fel de grava sunt defrisarile.

De asemenea, Ponta a anuntat ca va ramane la Novaci peste noapte. “Sigur ca o sa raman aici, maine dimineata vedem pe lumina ce avem de reparat, digul s-a surpat pe o suprafata destul de mare. As ramane la mine acasa, dar a fost afectata si reteaua de curent electric, la una din pensiuni sau pe la oameni, am multi prieteni in zona si poate cineva m-o gazdui in seara asta”, a spus Ponta.

Ponta a mai declarat ca hartile de risc care au fost finalizate in acest an au costat foarte mult si ca a inceput strategia de reconstructie. “As minti sa spun ca putem face totul intr-un an sau doi, pentru ca e vorba de sume uriase”, a spus premierul.

UPDATE 22.33: Cei aproximativ 300 de locuitori din orasul gorjean Novaci care marti dupa-amiaza au fost evacuati din casele lor, in conditiile in care era asteptata o noua viitura pe raul Gilort, au revenit in locuinte, autoritatile considerand ca nu mai sunt in pericol.

Potrivit primarului localitatii Novaci, Dumitru Leustean, tuturor cele aproximativ 300 de persoane care fusesera evacuate din case, unele cu ajutorul mascatilor, in conditiile in care refuzau sa plece, li s-a permis sa se intoarca in locuinte, marti seara.

Primarul a precizat ca nu mai exista pricolul producerii unei noi viituri pe raul Gilort, desi debitul raului se mentine in continuare foarte ridicat.

In zona intervin in continuare echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Gorj pentru consolidarea unui mal de protectie pe raul Gilort, unde viitura a distrus, in cursul zilei, un dig de beton vechi de 50 de ani.

Conform primarului din Novaci, in urma viiturii nu au fost inundate locuinte, apa revarsandu-se pe strazi si in unele curti.

Dumitru Leustean, primarul orasului Novaci, a declarat ca “este o situatie mai delicata”, intrucat unii localnici nu vor sa-si paraseasca locuintele, astfel ca sunt evacuati cu ajutorul echipelor speciale de interventie.

UPDATE 22.32: Peste 200 de anexe gospodaresti, precum si 262 de fantani au fost afectate de inundatii in comunele Silistea-Gumesti si Tatarastii de Jos din judetul Teleorman.

Potrivit subprefectului judetului Teleorman, Alexandru Ceciu, in ambele localitati actioneaza marti seara sase detasamente de pompieri cu opt motopompe.

“Niciun parau si nici un rau nu a trecut de cotele de inundatii. A ploat foarte mult, aproximativ 80 de litri pe metru patrat timp de o ora si jumatate. De aceea s-a ajuns in aceasta situatie”, a declarat subprefectului judetului Teleorman.

UPDATE 22.29: Doua echipe din cadrul Serviciului de Salvamont Gorj intervin, marti seara, pentru evacuarea a 14 persoane din zona Setea Mica din Ranca si a unei persoane din Valea Gilortului, iar premierul Victor Ponta este asteptat sa revina in zona, a declarat pentru Agerpres subprefectul Sorin Arjoca.

“Toate fortele sunt in dispozitivul din zona de nord-est a judetului, in zona Crasna, Novaci, Bengesti Ciocadia, se asteapta revenirea primului ministru in zona. Este foarte important ca acum nu mai sunt persoane in pericol, chiar in acest moment se desfasoara o actiune ampla de salvare a celor de la Salvamont, mai sunt in munte in partea stanga a statiunii Ranca, in zona Setea Mica, 14 localnici care sunt blocati, sunt toti sanatosi, asta e important, dar au plecat echipele sa-i aduca jos la baza Rancii. Apele sunt in scadere, ce a fost dramatic a trecut, acum asteptam o ultima informare de la Sistemul de Gospodarire a Apelor si de la cei de la meteo de la Craiova. Mai e o persoana jos in Valea Gilortului care va fi evacuata”, a declarat Sorin Arjoca.

Potrivit acestuia, la aceasta ora in judetul Gorj mai sunt 1.100 de consumatori fara curent, iar echipele CEZ intervin pentru remedierea situatiei.

UPDATE 21.47: Pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Valcea intervin, marti seara, pentru salvarea a opt persoane ramase izolate pe o insula formata intre apele revarsare ale raului Bistrita, distanta intre oamenii sinistrati si mal fiind de aproximativ 150 de metri.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea, Catalin Popescu, apele revarsate ale raului Bistrita au format un brat separat de cursul normal al raului, in apropierea localitatii Babeni, iar intre albia raului si bratul nou format au ramas izolate opt persoane si 65 de capre.

Pompierii intervin cu o barca pneumatica pentru salvarea oamenilor si a animalelor, interventia fiind una dificila.

UPDATE 21.39: Inca o persoana a fost data dispăruta in urma viiturilor. Este vorba despre un barbat de 38 de ani din comuna valceană Stoenesti care este cautat de cateva ore de catre autoritati. Potrivit reprezentantilor Politiei Valcea, sansele ca acesta sa mai fie in viata sunt minime. Conform surselor citate, localnicii spun ca l-au vazut pe barbat luat de apele paraului Dobritoaia, fara ca cineva sa poata sari in ajutorul acestuia.

Barbatul este a doua persoana data disparuta, marti, in judetul Valcea, dupa ce in cursul diminetii a fost dat disparut un batran de 71 de ani din localitatea Stroesti despre care autoritatile presupun ca ar fi fost luat de o viitura puternica venita pe paraul Aninoasa.

De asemenea, potrivit ultimelor informatii furnizate, marti seara, de Politia Valcea, trei sate sunt izolate in zona Pausesti, dupa ce un drum comunal a fost distrus de ape. Si drumul judetean 703, care face legatura intre localitatile Racovita si Perisani, este blocat din cauza aluviunilor.

Marti seara, pompierii din Valcea au intervenit si in zona localitatii Sutesti, unde doua persoane si 24 de animale au ramas izolate pe o insulita formata pe raul Pesceana.

Potrivit purtatorului de cuvant al ISU Valcea, Catalin Popescu, oamenii si animalele au fost salvati de pompieri, care i-au adus la mal cu ajutorul unor cordeline.

UPDATE 21.29: Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a dispus marti ca 29 de militari si cinci mijloace tehnice sa actioneze in localitatea Vaideeni, judetul Valcea, pentru a sprijini lucrarile de reabilitare la infrastructura rutiera, distrusa in urma inundatiilor.

Potrivit unui comunicat al MApN, alti 18 militari cu un autocamion actioneaza in comuna Bascov, judetul Arges, pentru evacuarea persoanelor aflate in dificultate.

Pentru aceasta misiune se vor alatura inca 37 de militari cu trei autocamioane care vor sprijini efortul autoritatilor locale.

Ca masuri suplimentare luate de catre ministrul Mircea Dusa, elicopterele Ministerului Apararii Nationale sunt pregatite sa intervina la solicitarea Comandamentului National pentru Situatii de Urgenta si a autoritatilor locale.

UPDATE 20.29: Un pod peste raul Gilort s-a rupt in localitatea Albeni din judetul Gorj.

UPDATE 20.16: Circulatia pe DN65 (E574) Pitesti-Slatina este intrerupta temporar, marti seara, in zona localitatii argesene Lunca Corbului, din cauza aluviunilor ajunse pe carosabil, in urma precipitatiilor abundente, a anuntat Centrul InfoTrafic al Politiei Romane.

In zona mentionata (kilometrul 96), traficul rutier este oprit pe ambele sensuri, mai precizeaza sursa citata.

UPDATE 20.16: Cinci linii electrice de medie tensiune au fost afectate marti, in intregime, si altele 23 doar partial, in judetele Arges, Valcea, Gorj, Olt, Dolj si Teleorman.

Purtatorul de cuvant al CEZ Distributie, Bogdan Dumitru, a declarat pentru AGERPRES ca aceasta situatie este cauzata de producerea unor fenomene meteorologice extreme.

“In zonele respective au fost afectate retelele electrice din 39 de localitati. In acestea, au fost avariate 272 de posturi de transformare, fapt care a condus la intreruperea energiei in sute de gospodarii”, a precizat Dumitru.

Potrivit sursei citate, echipele CEZ Distributie se afla in sectoarele afectate si fac eforturi pentru remedierea situatiilor deosebite inregistrate in retelele de distributie a energiei electrice.

“In contextul avertizarilor ANMH, CEZ Distributie a mobilizat in teren turele de servire operativa pentru remedierea prompta a tuturor incidentelor ce pot fi provocate de instabilitatea atmosferica”, a afirmat Bogdan Dumitru.

Reprezentantul CEZ Distributie a mai aratat ca in judetul Mehedinti, in prezent sunt inregistrate doar 23 de deranjamente individuale.

UPDATE 19.43: Primarul din Vaideeni a declarat ca paraul din comuna nu a avut niciodata un debit asa mare. “Nu a fost niciodata un astfel de debit de cand sunt locuitorii aici. Asta i-a si determinat sa-si faca locuinte aici în zona asta. Sunt în jur de 30 de gospodarii afectate puternic, dar sunt si altele în care a fost luat pamantul, si asa putem sa zicem ca sunt pana la 60 de gospodarii. Oamenii sper sa înteleaga ca este o situatie deosebita care nu ne apartine noua, care a venit asa, pe nepusa masa, si oricat ai fi de pregatit ai impresia ca nu putem raspunde tuturor solicitarilor”, a declarat primarul din Vaideeni, Daniel Baluța Achim, adaugand ca paraul are, în unele locuri, debitul marit de zece si chiar de 15 ori.

UPDATE 19.05: In comuna Vaideeni din Valcea o casa s-a prabusit sub ochii oamenilor, dupa ce malul pe care se afla aceasta a fost surpat de apa.

Mai multe case din comuna se afla in pericol de prabusire, iar localnicii nu isi mai pot recupera bunurile, singura lor solutie fiind sa se adaposteasca in locuri mai inalte.

In Gorj, in comuna Novaci, oamenii au fost evacuati din case, debitul raului Gilort crescand de aproape zece ori. Viitura care a lovit casele oamenilor a depasit si ea trei metri in inaltime.

In doar doua ore de ploaie, raul a rupt diguri si a iesit din matca de trei ori.

UPDATE 19.01: Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat, marti, la Vaideeni, in judetul Valcea, ca stie despre cazul persoanei disparute in judetul Arges dar nu poate spune daca aceasta a decedat, asteptand un raport din partea autoritatilor locale.

Secretarul de stat a spus ca principala problema in zonele afectate de inundatii o reprezinta persoanele care nu vor sa-si paraseasca locuintele amenintate de puhoaie, mentionand ca acestea ar trebui convinse sa asculte de recomandarile autoritatilor care le pot oferi temporar conditii de cazare.

Arafat s-a declarat multumit de operatiunile executate in cursul zilei de elicopterele MAI care au reusit evacuare unui numar de 45 de persoane izolate pe o insula creata in urma unei viituri pe raul Luncavat.

Raul Luncavat a iesit marti din matca schimbandu-si cursul prin catunul Afumati din comuna Vaideeni afectand 200 de gospodarii si izoland un numar de 700 de familii.

UPDATE 18.52: Un elicopter cu ajutoare a ajuns la Vaideeni, in judetul Valcea. Un numar de 15 persoane refuza sa fie evacuate, a declarat Raed Arafat. Secretarul de stat a spus ca va merge din nou pentru a convinge aceste persoane sa se lase evacuate, deoarece, daca vor fi probleme, la noapte elicopterul nu poate ajunge in zona respectivă. Alte 47 persoane au fost deja evacuate in Vaideeni cu elicopterele.

UPDATE 18.22: Premierul Victor Ponta a inspectat, marti dupa-amiaza, comuna gorjeana Bengesti si un baraj din zona, precum si orasul Novaci, unde o viitura de peste trei metri a afectat grav orasul, sute de oameni fiind evacuati.

“Bine ca nu s-a intamplat nimic rau. Si uite, domnul primar ii facem drumurile. E bine? Sa nu mai fiti suparati pe noi “, le-a spus Victor Ponta localnicilor din comuna Bengesti.

Dupa ce a discutat cu primarul acestei comune, premierul, insotit de catre vicepremierul Liviu Dragnea, a spus ca merge sa vada situatia barajului din zona, dupa care s-a deplasat la Novaci, unde a stat putin timp, spunand ca se va intoarce “spre seara”, urcandu-se in masina si plecand spre Polovraci.

In timp ce discuta cu oameni din comuna Polovraci, cativa locuitori l-au somat sa dea o mana de ajutor si sa vina sa vada in ce stare se afla unele case.

”Pai acum, sa venim cu utilaje, ca daca venim cu mana, ce facem? Acuma merg. Acuma venim, Haideti sa imi aratati unde sunt batranii. Luati-o inainte. Hai sa vedem ce au oamenii acolo”, s-a adresat premierul unor cetateni.

UPDATE 17.56: Un cioban din comuna Fagetelu care supraveghea o turma de oi pe o pajiste din comuna, acum inundata in urma unei viituri pe paraul Cioraca, este cautat in prezent de localnici si pompieri, fiind luata in calcul si posibilitatea ca barbatul sa fi fost surprins de o viitura si sa nu se fi putut salva, potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Olt, Dan Nedeloiu.

Acesta a precizat ca ciobanul disparut supraveghea oile pe o pajiste din Fagetelu in momentul in care paraul s-a revarsat. Viitura a luat oile si este posibil sa fi luat si ciobanul. Ati doi barbati surprinsi de viitura in Fagetelu au reusit sa se salveze.

“A fost o rupere de nori si o viitura pe paraul Cioraca. Speram ca ciobanul sa fi reusit sa se salveze dar este posibil sa fi fost luat de viitura, acum il cautam. Avem si doua case inundate”, a declarat marti primarul comunei Fagetelu, Constantin Popescu, citat de Agerpres.

Nedeloiu a precizat ca in prezent sunt inundatii in mai multe localitati, a iesit din matca si raul Vedea, iar pompierii intervin pentru evacuarea apei din gospodarii si ajutorarea persoanelor in localitatile Dobroteasa, Verguleasa, Gavanesti, Fagetelu, Poboru.

UPDATE ora 17.15: Inundatiile au facut prima victima. Un barbat in varsta de 72 de ani a fost luat de viitura si a fost gasit mort in urma cu putin timp. Barbatul  era din comuna Vedea, judetul Arges. 

UPDATE: Premierul Victor Ponta a plecat marti dupa-amiaza in judetul Gorj, insotit de vicepremierul Liviu Dragnea.

“Vreau insa sa fac un apel. In primul rand sa mobilizam toate fortele acolo unde este nevoie, dar sa oprim panicarea. Am vorbit cu prefectul de Gorj acum un minut. Este acolo cu seful ISU, cu toate fortele necesare. Nu a patit niciun om nimic. Este vorba despre un dig de 40 de ani, de care trebuie sa avem grija, sa vedem ce se intampla cu el si sa prevenim orice fel de situatie pentru populatia din zona, dar nu vreau sa bagam panica in oameni pentru ca avem nevoie in acest moment sa fim organizati si sa fim rationali”, a declarat Ponta la Comandamentul pentru Situatii de Urgenta Dolj.

Vezi aici ce s-a stabilit la Comandamentul pentru Situatii de Urgenta

UPDATE: Arges: O ambulanta cu o femeie gravida blocata de aluviuni, scoasa din zona inundata cu un tractor

O femeie insarcinata in noua luni din localitatea Ciomagesti, judetul Arges, a ramas blocata intr-o ambulanta care nu a mai putut inainta spre spital din cauza aluviunilor de pe drum, autospeciala fiind tractata de un tractor al localnicilor pentru a fi scoasa din zona inundata.

Potrivit datelor furnizate de catre reprezentantii Prefecturii Arges, marti dupa-amiaza, o autospeciala a Serviciului de ambulanta care preluase o gravida din localitatea Ciomagesti a ramas blocata pe un drum din cauza aluviunilor si nu a mai putut inainta.

Echipajul medical de la ambulanta a fost solicitat sa intervina pentru a prelua o femeie gravida in noua luni, care urmeaza sa nasca, insa ambulanta a ramas blocata pe drumul dintre localitatile Uda si Vedea. i

Autospeciala a fost trasa de un tractor al localnicilor, iar la ora transmiterii acestei stiri a reusit sa treaca de zona necirculabila si se indreapta catre Spitalul Judetean din Pitesti.

UPDATE: Cod rosu de inundatii pe raurile Gilort, Lotru, Oltet si Cerna din Gorj si Valcea

Hidrologii au emis o avertizare de cod rosu de inundatii pe raurile Gilort, Lotru, cursul superior al Oltetului si afluentul sau Cerna, din judetele Gorj si Valcea, valabila marti de la 14.15 pana la 23.00.

Potrivit avertizarii, ca urmare a precipitatiilor cu caracter torential inregistrate in ultimele ore si a celor estimate, se vor inregistra scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si cresteri rapide de debite si niveluri cu depasirea cotelor de pericol, pe Gilort amonte de statia hidrologica Tg. Carbunesti (judetul Gorj), pe raul Lotru (judetul Valcea), pe cursul superior al Oltetului si pe afluentul sau Cerna (judetele Gorj si Valcea).

UPDATE: Trei elicoptere cu salvatori, trimise in judetele Gorj si Valcea, afectate de inundatii

Trei elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost trimise, marti dupa-amiaza, in judetele Gorj si Valcea, in localitatile Novaci, Vaideeni si Brezoi, pentru salvarea persoanelor izolate din cauza viiturilor, informeaza oficiali MAI.

Potrivit surselor citate, in localitatea Novaci, judetul Gorj, a fost trimis un elicopter cu troliu, dupa ce raul Gilort a iesit din matca in jurul orei 11.00, iar peste 70 de gospodarii au ramas izolate.

Alte doua aparate de zbor ale MAI au fost directionate catre localitatile valcene Balota si Brezoi, afectate de inundatii.

Judetele Gorj si Valcea sunt sub avertizare cod portocaliu de inundatii pana miercuri dupa-amiaza.

De asemenea, meteorologii au prelungit pana marti, la ora 22.00, codul galben de ploi si vijelii in opt judete, intre care si Gorj si Valcea.

Citeste si: Premierul Ponta pleaca in judetul Gorj, grav afectat de inundatii
13:45 Gorj: Zeci de persoane din Novaci, evacuate din cauza unei viituri de peste trei metri

Zeci de persoane din orasul Novaci, judetul Gorj, sunt evacuate de catre autoritati, la ora transmiterii acestei stiri, din cauza unei viituri de pste trei metri, dupa ce raul Gilort a depasit cota de inundatie si a iesit din matca, in zona fiind instituita starea de alerta.

Prefectul judetului Gorj, Alin Vacaru, a dispus, marti, evacuarea a aproximativ 75 de gospodarii din Novaci, dupa ce debitul raului Gilort a crescut de cateva opri, apa rupand diguri si maluri de protectie si revarsandu-se pe strazi, existand riscul sa ajunga pana in casele oamenilor.

Viitura de peste trei metri s-a produs dupa ce in ultimele trei zile a plouat neincetat, debitul raului Gilort crescand de cateva ori, iar cota de inundatie fiind depasita.

Prefectul de Gorj a precizat ca in localitatea Novaci a fost instituita stare de alerta si ca in zona au fost mobilizati zeci de pompieri, politisti si jandarmi. Echipele de interventie evacueaza din zona 75 de gospodarii, localnicii urmand sa fie dusi in sala de sport si in liceul din Novaci.

Alin Vacaru a mai spus ca pana in prezent nu sunt persoane disparute si crede ca nici nu vor fi in perioada urmatoare, intrucat vor fi luate toate masurile necesare pentru a fi evitate eventuale probleme.

Prefectul a mentionat ca nu exclude ca in amonte sa se produca o noua viitura care sa provoace noi inundatii.

 

INUNDATII IN MAI MULTE JUDETE DIN TARA. Zeci de oameni au fost evacuati, marti, din localitatea Novaci (judetul Gorj), probleme sunt si in judetele Arges, Valcea, Dambovita si Prahova. Marti dupa-amiaza a fost instituit Cod Rosu de inundatii, valabil pana la ora 23.00, pe patru rauri din Gorj si Valcea (Gilort, Lotru si cursul superior al Oltetului si Cerna).

Asta dupa ce Codul Portocaliu de inundatii a fost prelungit pana miercuri dupa-amiaza, pe rauri din noua judete, unde se pot produce inundatii locale, ca urmare a scurgerilor pe versanti si a viiturilor rapide. In Valcea, Arges, Dambovita si Prahova zeci de localitati au fost afectate, drumuri nationale si judetene au fost blocate, iar gospodariile oamenilor au fost inundate.

INUNDATII Gorj: Zeci de persoane din Novaci, evacuate din cauza unei viituri de peste trei metri

Zeci de persoane din orasul Novaci, judetul Gorj, sunt evacuate de catre autoritati, la ora transmiterii acestei stiri, din cauza unei viituri de pste trei metri, dupa ce raul Gilort a depasit cota de inundatie si a iesit din matca, in zona fiind instituita starea de alerta.

Prefectul judetului Gorj, Alin Vacaru, a dispus, marti, evacuarea a aproximativ 75 de gospodarii din Novaci, dupa ce debitul raului Gilort a crescut de cateva opri, apa rupand diguri si maluri de protectie si revarsandu-se pe strazi, existand riscul sa ajunga pana in casele oamenilor.

Viitura de peste trei metri s-a produs dupa ce in ultimele trei zile a plouat neincetat, debitul raului Gilort crescand de cateva ori, iar cota de inundatie fiind depasita.

Prefectul de Gorj a precizat ca in localitatea Novaci a fost instituita stare de alerta si ca in zona au fost mobilizati zeci de pompieri, politisti si jandarmi. Echipele de interventie evacueaza din zona 75 de gospodarii, localnicii urmand sa fie dusi in sala de sport si in liceul din Novaci.

Alin Vacaru a mai spus ca pana in prezent nu sunt persoane disparute si crede ca nici nu vor fi in perioada urmatoare, intrucat vor fi luate toate masurile necesare pentru a fi evitate eventuale probleme.

Prefectul a mentionat ca nu exclude ca in amonte sa se produca o noua viitura care sa provoace noi inundatii.

La ora transmiterii acestei stiri, fortele de interventie evacueaza mai multe persoane din Novaci.

Codul portocaliu de inundatii, prelungit pana miercuri, pe rauri din noua judete

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis o noua avertizare cod portocaliu si cod galben, valabila de marti, ora 13.00, pana miercuri, la ora 14.00, pentru rauri din bazinele hidrogafice Desnatui, Jiu, Olt, Vedea, Arges si Ialomita.

Potrivit noii avertizari, vor fi sub cod portocaliu raurile din bazinele hidrografice Jiul de Est si afluentii de stanga ai Jiului, Jiu pe sectorul aval de confluenta Gilort cu amonte Podari, rauri aferente judetelor Hunedoara, Gorj si Dolj, afluentii Oltului mijlociu si inferior din judetele Gorj, Valcea, Olt si Arges, bazinul superior al Vedei (Vedea amonte S.H. Valeni si Teleorman amonte S.H. Tatarastii de Sus) – judetele Olt, Arges si Teleorman si ceilalti afluenti ai raului Vedea din judetul Teleorman, bazinele superioare ale Argesului si Dambovitei (judetele Arges si Dambovita), Ialomita in sectorul afalt in aval de confluenta Cricovul Dulce – acumularea Dridu (judetele Dambovita si Ilfov).

Citeste si: ANM a prelungit codul galben de ploi si descarcari electrice

De asemenea, pana miercuri, la ora 14.00, vor fi sub avertizare cod galben de inundatii raurile din bazinele hidrografice Desnatui (judetul Dolj), Jiu in amonte de confluenta cu Gilort, Jiu sector aval Racari, afluentii de dreapta ai Jiului (judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj), afluentii Oltului din judetul Sibiu, Vedea in sectorul aval Valeni (judetul Teleorman), Teleorman in aval de Tatarastii de Sus (judetul Teleorman), Dambovita, pe cursul mijlociu (judetul Dambovita), Neajlov, Sabar si alte rauri mici din bazinul Argesului (judetele Arges, Dambovita, Giurgiu si Ilfov), Ialomita amonte confluenta cu Cricovul Dulce si afluentii mici din judetele Dambovita si Prahova.

Scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale se pot produce si in alte bazine hidrografice din judetele Cluj, Alba, Sibiu si Prahova.

Meteorologii au prelungit pana marti, la ora 22.00, codul galben de ploi si vijelii in judetele Dambovita, Teleorman, Arges, Olt, Valcea, Sibiu, Alba si Cluj.

In cele opt judete avertizate cu cod galben vor fi averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice si intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie. Cantitatile de apa vor depasi local 20-25 de litri pe metru patrat si izolat 30-40 de litri pe metru patrat. 

INUNDATII Valcea: Doua drumuri nationale si un drum judetean, blocate marti dupa-amiaza din cauza aluviunilor

Doua drumuri nationale si un drum judetean sunt complet inchise traficului rutier, marti dupa-amiaza, din cauza aluviunilor stranse pe carosabil care fac imposibila circulatia in siguranta a autovehiculelor, ploile torentiale continuand sa produca inundatii in mai multe localitati din judet.

Conform datelor furnizate de catre reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Valcea, marti dupa-amiaza au fost inchise circulatiei rutiere drumul national 7 A care face legatura intre statiunea Voineasa si localitatea Brezoi, drumul national 65 C care leaga localitatea Maldaresti de Horezu si drumul judetean 676.

Decizia de a inchide cele trei drumuri a fost luata din cauza aluviunilor stranse pe carosabil, care fac imposibila circulatia in siguranta a autovehiculelor. De altfel, pe DN 7 A Voineasa – Brezoi traficul rutier era partial restrictionat, inca de duminica, dupa ce de pe versanti au cazut pietre, un sens de mers fiind blocat.

De asemenea, este pentru a doua oara in ultimele 24 de ore cand DN 65 C este inchis circulatiei, acest tronson fiind blocat pentru o perioada si in cursul zilei de duminica, pe raza localitatii Maldaresti, iar traficul fiind redirectionat pe un drum comunal.

Ploile torentiale continua sa provoace inundatii, marti dupa-amiaza, in mai multe zone din judetul Valcea, fiind afectate localitatile Dragasani, Dragoesti, Rosiile, Vaideeni, Lapusata si Copaceni. 

INUNDATII Arges: 13 localitati afectate de ploile torentiale, subsolul Centrului de transfuzii Pitesti inundat

Un numar de 13 localitati ale judetului Arges au fost inundate in urma precipitatiilor abundente din ultimele doua zile, bilantul prezentat de Prefectura Arges aratand ca printre obiectivele afectate se numara Centrul de transfuzii din Pitesti, dar si o magistrala de gaze apartinand Transgaz.

Potrivit datelor prezentate, marti, intr-o conferinta de presa de catre prefectul judetului Arges, Mihail Oprescu, un numar de 13 localitati au fost afectate in urma precipitatiilor abundente din ultimele doua zile.

Astfel, au fost inundate noua case si 30 de curti si anexe gospodaresti din Pitesti, stefanesti, Calinesti, Topoloveni, Stolnici, Leordeni, Mihaiesti, Corbeni, Bascov, Bradu, Cateasca, Arefu si Dragoslavele.

Printre obiectivele afectate se numara Centrul de transfuzii din Pitesti, al carui subsol a fost inundat, dar si o magistrala a companiei Transgaz, care a fost avariata in comuna Valea Danului, alimentarea pe acest gazoduct fiind oprita.

Viiturile au avariat, de asemenea, un drum comunal si doua gabioane, unul la Mihaiesti si altul pe un drum forestier la Corbeni. in cele doua zile in care judetul Arges s-a aflat sub avertizari meteorologice si hidrologice, peste 2.000 de familii au ramas fara alimentare cu electricitate din cauza avariilor produse pe reteaua de alimentare, marti nefiind alimentati peste 600 de consumatori si localitatile Arefu, Cotmeana, Oarja, Nucsoara si Sapata, unde sapte echipe ale furnizorului de energie electrica se afla pe teren, lucrand la remedierea avariilor.

In ultimele ore, echipajele de interventie ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arges au intervenit la Campulung si Topoloveni pentru degajarea a doi copaci dezradacinati, pomii fiind taiati intrucat exista riscul ca acestia sa se prabuseasca. De asemenea, pompierii au intervenit in mai multe localitati pentru evacuarea apei din curti si case inundate. 

INUNDATII Dambovita: Restrictii pe mai multe drumuri din cauza aluviunilor si a caderilor de copaci si pietre

Mai multe tronsoane de drumuri din judetul Dambovita au fost afectate din cauza furtunilor din noaptea de luni spre marti in urma carora pe carosabil au cazut pietre si copaci, o alunecare de teren modificand cursul unui parau.

Conform datelor facute publice de Prefectura Dambovita, in urma fenomenelor meteorologice din noaptea de luni spre marti circulatia pe drumul national 71 intre Targoviste si statiunea Sinaia a fost partial restrictionata, dupa ce aluviunile cazute de pe versanti au ingreunat traficul rutier pe o distanta de aproximativ 30 de metri.

Si alte tronsoane de drumuri au fost afectate ca urmare a ploilor si a caderilor de copaci. Astfel, traficul rutier a fost restrictionat pe drumurile comunale 6 si 124 din comuna Visinesti, unde mai multi copaci au cazut pe carosabil, iar tronsoane de drum au fost acoperite de aluviuni. Tot in Visinesti, drumul judetean 710B este partial blocat, circulandu-se pe un singur sens pe mai multe tronsoane, dupa ce paraul Cricovul Dulce s-a revarsat ca urmare a debitului foarte are al precipitatiilor.

Ploile torentiale au provocat, de asemenea, inundatii in mai multe localitati. La Visinesti, patru gospodarii din satul Sultani au fost inundate in cursul noptii, iar spre dimineata apele s-au retras, urmand ca autoritatile locale sa faca o evaluare a pagubelor.

In comuna Iedera, 15 gospodarii au fost inundate de torentele formate pe versanti in urma ploii abundente, iar in orasul Pucioasa o locuinta si doua gospodarii au fost inundate dupa ce paraul Bizdidel a iesit din matca si s-au produs scurgeri de pe versati.

Conform Prefecturii Dambovita, paraul Ruda si-a modificat cursul in ultimele ore din cauza unei alunecari de teren produse in comuna Iedera.

Comitetele locale pentru situatii de urgenta, echipajele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dambovita si drumarii au actionat in zonele afectate pentru limitarea efectelor inundatiilor.

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat atentionarea meteorologica cod galben, valabila si pentru judetul Dambovita, pentru intervalul 29 iulie (ora 10.00) – 29 iulie (ora 22.00), fenomenele vizate fiind instabilitate atmosferica accentuata. 

INUNDATII Prahova: Sapte localitati din judetul Prahova, afectate de ploile torentiale din ultimele ore

Trei orase si patru comune ale judetului Prahova au fost afectate de ploile torentiale din ultimele ore, cea mai afectata fiind comuna Provita de Jos, unde mai multe tronsoane de drum, poduri si masini au fost avariate, cateva podete au fost luate de viituri, iar mai multe animale au murit inecate.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Prahova, ploaia torentiala din noaptea de luni spre marti a provocat pagube materiale in orasele Sinaia, Breaza si Comarnic si in patru comune ale judetului.

La Breaza au fost inundate trei curti si doua case, la Comarnic apa a intrat intr-o locuinta, un beci si doua curti, iar la Sinaia o gospodarie a fost inundata.

Cea mai afectata dintre localitatile in care s-au produs inundatii ca urmare a precipitatiilor abundente este comuna Provita de Jos. Conform bilantului facut public de ISU Prahova, in aceasta comuna un beci si trei curti au fost inundate, patru animale au murit luate de viitura, iar sase autoturisme au fost avariate, fara a se inregistra victime omenesti.

De asemenea, la Provita de Jos infrastructura a fost grav afectata de viituri, cinci podete fiind fie avariate, fie complet distruse, mai multe drumuri comunale si satesti fiind avariate sau acoperite de aluviuni, iar sapte poduri fiind colmatate de aluviuni si arbori rupti de viitura, dintre care un pod din satul Draganeasa este avariat in proportie de 80 la suta.

Viitura puternica ce a lovit aceasta localitate a afectat partial doua constructii si a inundat zece hectare de teren agricol.

In comuna Provita de Sus, doua autoturisme au fost avariate, iar un copac doborat de vant a cazut pe o punte pietonala, in timp ce in comuna Poiana Campina doua locuinte au fost inundate si trei autoturisme au fost luate de viitura, unul fiind avariat.

Vantul puternic a doborat doi stalpi de medie tensiune care au cazut in albia raului Provita si a produs mai multe avarii pe reteaua de alimentare cu energie electrica, in urma carora peste 420 de familii din comuna Magureni au ramas fara alimentare cu electricitate. 

INUNDATII Valcea: Un batran care ar fi fost luat de o viitura este cautat de autoritati si voluntari

Un batran in varsta de 71 de ani, din localitatea valceana Stroesti, a fost dat disparut si este cautat de pompieri, jandarmi si voluntari, autoritatile presupunand ca barbatul a fost luat de o viitura puternica venita pe paraul Aninoasa, care a distrus mai multe podete peste acest curs de apa.

Potrivit datelor furnizate de catre reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea, autoritatile din acest judet au fost anuntate despre disparitia unui batran de 71 de ani, din localitatea Stroesti, despre care localnicii banuiesc ca ar fi fost luat de viitura.

Batranul a disparut in cursul zilei de luni si, desi nimeni nu l-a vazut pe acesta cazand in apa, localnicii presupun ca a fost luat de apele umflate ale paraului Aninoasa, ape care au distrus mai multe podete amplasate peste acest parau.

Voluntarii din localitate l-au cautat, luni, pana la lasarea intunericului, iar marti au inceput actiunea de cautare a barbatului si militari de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Valcea dar si jandarmi.

Tot in judetul Valcea, in localitatea Babeni, mai multe gospodarii si terenuri agricole au fost inundate dupa ce apele paraului Stancalau s-ar revarsat si au rupt un dig.

Potrivit autoritatilor locale, cel mai afectat este satul Valea Mare, unde apa a intrat in zece curti, afectand gradinile si unde peste o suta de hectare de teren agricol au fost inundate.