INUNDATII IN ROMANIA. Trei judete sunt sub Cod Portocaliu, un om a murit in Mehedinti, doua persoane sunt disparute si 900 de gospodarii inundate

UPDATE: Mai multe rauri din Timis, Caras-Severin si Mehedinti sunt sub cod portocaliu de inundatii, in timp ce altele din Arad, Timis, Mehedinti si Dolj sunt sub cod galben, pana marti, la ora 14.00, potrivit unei avertizari a Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

In Mehedinti, o persoana a murit dupa ce a fost surprinsa in masina de o alunecare de teren,  alte doua sunt date disparute in urma viiturilor si 900 de gospodarii au fost inundate.

Un barbat de 54 de ani si o femeie de 70 de ani din comuna Eselnita, judetul Mehedinti, sunt dati disparuti, luni, in urma viiturilor, iar cele 900 de gospodarii din localitate au fost afectate de inundatii, pompierii neputand interveni din cauza ploii puternice, relateaza Mediafax.

Primarul comunei mehedintene Eselnita, Ioan Ciuru, a declarat, luni dupa-amiaza, pentru Mediafax ca doi localnici – un barbat de 54 de ani si o femeie de 70 de ani – sunt dati disparuti dupa ce au fost luati de ape. El a precizat ca barbatul a fost luat de viitura din fata rudelor.

De asemenea, cele 900 de gospodarii din Eselnita au fost afectate de inundatii, insa pompierii si jandarmii nu pot interveni deocamdata din cauza ploii torentiale.

“Comuna este sub apa. Am incercat sa actionam cu doua utilaje in punctele critice la inceput, dar situatia in intreaga comuna a devenit critica. Ploua torential, oamenii sunt disperati, ne rugam la Dumnezeu, ca e singurul nostru ajutor. Am solicitat ajutor de la ISU, de la pompieri, dar intreaga comuna este sub apa. Avem 900 de gospodarii in comuna. Toata comuna a fost prinsa de o furtuna puternica”, a declarat Ion Ciuru.

Si municipiul Orsova este afectat de inundatii. Un barbat a murit, luni, dupa ce autoturismul in care se afla a fost surprins de o alunecare de teren, fiind acoperit cu pamant, la iesirea din Orsova, in zona Gratca, pe malul Dunarii, interventia pompierilor desfasurandu-se cu dificultate din cauza terenului malos.

Totodata, doua ambarcatiuni ale Politiei de Fontiera Mehedinti care supravegheaza de pe Dunare zona Gratca, unde s-a produs alunecarea de teren, au salvat 20 de localnici si turisti, printre care copii si femei insarcinate. Si sediul Finantelor Publice Orsova a fost inundat, la inceperea programului angajatii constatand ca apa a intrat in garajul si in incaperea in care se afla tezaurul si arhiva institutiei.

UPDATE ora 12.50: Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat o videoconferinta cu prefectii, luni, la ora 15.00, pe fondul inundatiilor produse in ultimele ore in tara. Se va vorbi despre ce masuri imediate se vor putea lua, avand in vedere ca sunt deja inundatii in judetul Mehedinti, unde o persoana si-a pierdut deja viata in urma unei alunecari de teren care a inghitit masina in care se afla. MONDO NEWS VA ACTUALIZA PRINCIPALELE DECLARATII CARE VOR FI FACUTE DE MINISTRUL OPREA.

Amintim ca mai multe rauri din Timis, Caras-Severin si Mehedinti sunt sub cod portocaliu de inundatii, in timp ce altele din Arad, Timis, Mehedinti si Dolj sunt sub cod galben, pana marti, la ora 14.00, potrivit unei avertizari a Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Citeste si: COD GALBEN DE PLOI EXTINS DE ANM IN CINCI JUDETE

In intervalul mentionat se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri importante de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de inundatie (cod portocaliu) pe raurile din bazinele hidrografice: Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), afluentii mici ai Dunarii din judetele Caras-Severin si Mehedinti, Blahnita, Drincea (judetul Mehedinti) si unii afluenti din bazinul superior al Timisului (judetul Caras-Severin).

Citeste si: CUM VA FI VREMEA LUNI SI MARTI: TEMPERATURI MAI SCAZUTE DECAT NORMALUL PERIOADEI

 Totodata, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale pe unele rauri mici din judetele: Arad, Timis, Caras-Severin, Mehedinti si Dolj si cresteri importante de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie (cod galben) pe raurile din bazinele hidrografice: afluentii Muresului si Crisului Alb din judetul Arad, Bega Veche, Bega, Timis (judetul Timis), Desnatui si pe afluentii Motrului si Jiului inferior (judetele Mehedinti si Dolj).

In Caras-Severin, mai multe rauri din bazinul hidrografic Cerna, din bazinele superioare si mijlocii ale Nerei, Carasului, Barzavei si din bazinul superior al Timisului sunt sub avertizare de cod portocaliu de luni dimineata.