INUNDATII IN ROMANIA: Apele au ucis trei oameni, 99 locuinte au fost distruse complet de viituri – UPDATE

INUNDATII IN ROMANIA: Vestul tarii, inca amenintat de ape. MAI prezinta un nou bilant al inundatiilor

Dupa aproximativ o saptamana in care apele au facut prapad in unele zone din tara, sute de oameni fiind evacuati din casele distruse de ape, vestul tarii inca este amenintat de viituri. Hidrologii au actualizat avertizarile de inundatii, fiind asteptate scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice Mures, Bega Veche, Bega,Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiu, Olt, Vedea, Arges. Astfel, sunt in vigoare avertizari COD ROSU, COD PORTOCALIU sI COD GALBEN de inundatii pentru 14 judete.

Un nou bilant al inundatiilor va fi facut public la sediul Ministerul Afacerilor Interne (MAI) la ora 13.00. Mondo News va actualiza in timp real datele anuntate la sediul MAI.

UPDATE 20.32: CODUL ROSU de inundatii este mentinut pe raurile din bazinele hidrografice Barzava curs mijlociu si inferior, Moravita curs inferior, Caras curs inferior (judetele Caras-Severin si Timis), pana sambata la ora 16.00, alte rauri ramanand sub COD PORTOCALIU sau GALBEN.

Raurile din bazinele hidrografice Barzava curs mijlociu si inferior, Moravita curs inferior, Caras curs inferior (judetele Caras Severin si Timis) sunt sub COD ROSU pana sambata la ora 16.00, potrivit celei mai recente avertizari hidrologice.

Tot pana atunci, sunt sub COD PORTOCALIU raurile din bazinele superioare ale Barzavei, Moravitei si Carasului (judetul Caras Severin), Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Lotru (judetul Valcea) si Neajlov pe sector aval Moara din Groapa (judetul Giurgiu).

Sub COD GALBEN raman raurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timis superior si afluenti curs mijlociu si inferior, Nera (judetele Caras Severin si Timis), Drincea (judetul Mehedinti), Jiu pe sector aval Filiasi si afluentii de dreapta din judetele Gorj, Mehedinti si Dolj, Olt aval confluenta cu Lotru (judetele Valcea si Olt), afluentii mici ai raului Vedea din judetul Teleorman.

Izolat, cu probabilitate redusa, se mai pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale pe unele rauri din judetele Caras Severin, Mehedinti, Gorj si Valcea.

UPDATE ora 13.05: 1832 de persoane au fost evacuate din calea apelor, trei persoane au murit, iar 99 de locuinte au fost distruse complet de ape si sute de gospodarii au avut de suferit de pe urma viiturilor.

Romania dupa inundatii

Zeci de localitati din mai multe judete ale tarii au fost afectate de inundatii in ultimele zile, iar sute de oameni au fost evacuati din locuintele distruse de ape.

Guvernul a decis in sedinta de joi alocarea sumei de 50 de milioane de lei pentru judetele Gorj, Valcea, Arges, Olt, Teleorman si Prahova, cel mai grav afectate de inundatiile din ultimele zile. Ulterior vor fi alocate fonduri si pentru judetele Caras-Severin si Timis.

Patriarhia indeamna ierarhii si preotii de la parohii si manastiri ca incepand de vineri, pe toata durata postului Adormirii Maicii Domnului (1-14 august), pe langa rugaciunile pentru oprirea ploilor, sa organizeze colecte de alimente, apa si paturi pentru sinistratii din zonele inundate.  

Crucea Rosie Romana lanseaza un apel pentru donatii in sprijinul celor afectati de inundatii, oamenii putand dona bani online sau prin sms, precum si alimente, in mai multe retele de magazine.

Pentru sprijinirea operatiunilor si derularea programelor de asistenta a sinistratilor pe termen mediu si lung, persoanele care vor sa se alature acestei campanii pot face donatii online pe site-ul oficial al Crucii Rosii Romane www.crucearosie.ro, prin sms la nr. 8829 (2 Eur/sms) sau direct in contul deschis la BRD – Agentia Piata Romana: RO90BRDE410SV73263084100.

Ce coduri mai sunt in vigoare

Hidrologii au actualizat avertizarile de inundatii, fiind asteptate scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice Mures, Bega Veche, Bega,Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiu, Olt, Vedea, Arges. Avertizarea este valabila in intervalul 31.07.2014 ora 12:00 – 01.08.2014 ora 21:00. 

COD GALBEN: Pe afluentii Muresului din judetul Hunedoara, afluentii Oltului din judetul Sibiu, Jiu sector aval Racari (judetul Dolj), Oltet curs inferior (judetul Olt), Olt aval confluenta cu raul Lotru (judetele Valcea si Olt), Vedea sector aval Valeni, Teleorman aval Tatarastii de Sus (judetul Teleorman), Neajlov aval Vadu Lat, Arges curs mijlociu si inferior si afluentii sai de pe acest sector, Dambovita curs superior si mijlociu (judetele Arges, Teleorman, Dambovita, Ilfov si Giurgiu).

Sunt asteptate scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale se pot produce si in alte bazine hidrografice mici din judetul Arad.

COD PORTOCALIU: Pe raurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega aval Faget, Timis curs mijlociu si inferior (judetele Caras Severin si Timis), Jiu superior si mijlociu si afluentii sai din judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj, Oltet superior si mijlociu si afluentii Oltului mijlociu si inferior din judetele Valcea, Gorj, Dolj, Olt si Arges, Vedea bazin superior amonte Valeni, Teleorman amonte Tatarastii de Sus (judetele Arges, Olt si Teleorman), afluentii mici ai raului Vedea din judetul Teleorman, bazinul superior al Argesului (judetul Arges) si pe Neajlov amonte s.h. Vadu Lat (judetele Arges, Dambovita si Giurgiu). Sunt asteptate scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale se pot produce si in alte bazine hidrografice mici din judetul Hunedoara.

COD ROSU: Pe raurile din bazinele hidrografice: Bega superioara amonte Faget, Timis superior si afluentii mici ai Timisului din bazinul mijlociu si inferior, Barzava, Moravita, Caras, Nera, (judetele Caras Severin si Timis), Cerna (judetele Gorj si Caras Severin), Drincea, Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Lotru (judetul Valcea). Se asteapta scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale severe se pot produce si in alte bazine hidrografice mici din judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Valcea.

Foto: infoo.ro