INUNDATII IN ROMANIA. Avertizarea Cod Portocaliu, prelungita pana luni seara. UPDATE

INUNDATII IN ROMANIA: Hidrologii au prelungit pana luni, la ora 18.00, avertizarea COD PORTOCALIU de inundatii pe rauri din judetele Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Gorj, Hunedoara, Olt, Arges si Prahova, iar rauri din 14 judete vor fi sub COD GALBEN.

UPDATE: ANM a emis COD GALBEN de precipitatii insemnate cantitativ, descarcari electrice si grindina, avertizarea fiind valabila pentru Bucuresti, Constanta si Calarasi. AFLA AICI DETALII

UPDATE: Peste 100 de case au fost luate de ape, iar zeci de oameni din Mehedinti au fost nevoiti sa-si lase agoniseala de-o viata pentru a se salva. In locuintele oamenilor evacuati, apa revarsata dintr-un rau iesit din matca a ajuns la un metru in case. In continuare, localnicii din zonele vizate de CODUL PORTOCALIU sunt sub amenintarea inundatiilor. Asta pentru ca ploile vor continua si luni.

Reamintim ca o avertizare COD ROSU de inundatii a fost emisa, duminica, pentru raurile din bazinul hidrografic Drincea, din acelasi judet. Aceasta avertizare a fost valabila duminica, 4 mai, intre orele 14:00 si 18:00. Purtatorul de cuvant al ANAR a precizat ca avertizarea COD ROSU inseamna ca in zona cuprinsa in atentionare exista un risc major de inundatii, intrucat se pot produce cresteri de niveluri si debite, care ar putea sa duca la depasirea cotelor de pericol.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a actualizat avertizarile cod portocaliu si cod galben emise anterior, pentru rauri din bazinele hidrografice Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiu, afluenti ai Oltului mijlociu si inferior, unii afluenti ai Muresului inferior, Vedea, Arges superior, Ialomita, Buzau, unde se pot produce cresteri de debite si niveluri, cu depasirea cotelor de atentie si de inundatie, precum si scurgeri pe versanti, torenti si paraie, care ar putea provoca inundatii locale.

Vezi aici avertizarea de inundatii (harta) emisa de hidrologi pentru aceste zile

Noua avertizare a aintrat in vigoare duminica, la ora 16.00 si este valabila pana luni, la ora 18.00. Avertizarea COD PORTOCALIU DE INUNDATII in judetele Caras-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinti si Timis si cod galben pe rauri din judetele Mehedinti Olt, Gorj, Dolj, Caras-Severin, Sibiu, Timis, Hunedoara si Valcea, transmisa vineri, era valabila pana luni, la ora 14.00.

COD PORTOCALIU DE INUNDATII a fost prelungit pana luni, la ora 18.00, pe raurile din bazinele hidrografice Barzava si Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), Jiu superior si mijlociu si unii afluenti ai sai (judetele Hunedoara, Gorj, Dolj si Mehedinti).

De asemenea, avertizarea COD PORTOCALIU a fost emisa pentru versanti, torenti, paraie si raurile mici din zonele de deal si de munte din judetele Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau si Vrancea. Avertizarea intra in vigoare duminica, la ora 17.00 si este valabila pana luni, la ora 09.00.

incepand de luni, ora 02.00, vor fi sub cod portocaliu si raurile din bazinele hidrografice Vedea amonte S.H. Buzesti si Teleorman amonte S.H. Tatarastii de Sus (judetele Olt si Arges), precum si Teleajen (judetul Prahova).

De asemenea, a fost prelungita avertizarea cod galben, pana luni, la ora 18.00, pe raurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera (judetele Timis si Caras-Severin), pe Jiu aval Racari (judetul Dolj), pe unii afluenti ai Oltului mijlociu si inferior (judetele Gorj, Olt, Valcea, Dolj si Sibiu), pe unii afluenti ai Muresului (judetul Hunedoara), pe Vedea (judetul Teleorman), Arges superior si afluenti (judetele Arges si Dambovita), Ialomita (judetele Dambovita si Prahova), Buzau superior (judetele Covasna si Buzau) si afluentii sai din judetul Buzau.

Potrivit INHGA, aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri si pe cursurile de apa necadastrate.

Cresteri importante de debite, care ar putea duce la atingerea cotelor de atentie, se pot produce si pe alte rauri mici din centrul si estul tarii, au precizat hidrologii.

Codul rosu emis pentru raurile din bazinul Drincea, in judetul Mehedinti, se mentine pana duminica, la ora 18.00.

Avertizarile cod rosu pentru bazinul Motru amonte de S.H. Brosteni si cod portocaliu de pe celelalte bazine hidrografice avertizate anterior au fost ridicate duminica, la ora 15.00, a precizat INHGA.

Judetele Mehedinti, Gorj, Caras-Severin, Dolj, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Sibiu, Hunedoara, Timis, Alba si, partial, Arad, Bihor, Cluj, Salaj, Maramures, Bistrita-Nasaud, Suceava, Brasov si Vrancea sunt, pana luni la ora 09.00, sub avertizare cod galben de ploi si vijelii.

VREMEA PANA MARTI

In Europa, ploile vor uda la inceput zone vaste din centru, sud si sud-est, apoi aria precipitatiilor se va restrange treptat catre estul si nord-estul Europei. La finalul intervalului un nou val de precipitatii isi va face aparitia in nord-vest, potrivit rubricii Meteo a stirilor Pro TV.

Aerul rece, prezent in nord si in vest se va extinde deasupra tinuturilor centrale si mai apoi va cuprinde aproape toata jumatatea estica. In acelasi timp prin sud-vest va patrunde o masa de aer cald.

In Romania, ziua de sambata aduce vreme in general instabila. Norii se inmultesc si, mai ales dupa pranz, va ploua in zonele de deal, de munte, in Moldova si pe suprafete restranse in celelalte regiuni. Vor cadea averse, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului si izolat se pot strange 20 de litri de apa pe metru patrat. Dimineata este ceata in sud-est si in depresiuni. Avem si un cod galben de ceata valabil pana la ora 8 pentru judetele Sibiu, Covasna si Brasov, pe unde vizibilitatea este redusa sub 200 de metri si izolat sub 50 de metri.

Sambata, aversele apar mai ales dupa pranz in zonele de deal, de munte, in Moldova si pe suprafete mai mici in rest. Maximele termice ajung in intervalul 15…24 de grade, iar peste noapte instabilitatea cuprinde toata tara.

Sambata noaptea instabilitatea se accentueaza indeosebi in Banat, Oltenia, in dealurile Munteniei si la munte, pe unde sunt anuntate averse torentiale, caderi de grindina si rafale de vant.

Duminica, ploile si instabilitatea cuprind toata tara, iar la deal, la munte si in Moldova se vor strange cantitati mai insemnate de apa.

Luni asteptam vreme racoroasa, sunt anuntate ploi slabe in sud si in centru, iar pe crestele montane sunt posibile lapovite si ninsori.

Marti e posibil sa cada cativa stropi in sud-vest si la munte, dar in ansamblu vom avea timp frumos peste tot. 

Foto: Romania Libera