Inundatiile fac ravagii in Romania. 9 judete lovite de furia apelor, inca o persoana a murit la Iasi

Ploile torentiale cazute miercuri seara in jumatatea de nord-est si de sud-est a tarii au au facut ravagii. Furtuna a facut ravagii in mai multe localitati, inclusiv in Bucuresti, mai multe strazi si spitale fiind inundate si zeci de copaci doborati. Unul dintre cele mai afectate judete este Iasi, acolo unde inca o persoana a murit, aseara, din cauza viiturii.

Noua judete sunt afectate de inundatii, in timp ce 20 de localitati sunt inundate in Galati, apa afectand si 30 de anexe gospodaresti din judetul Salaj, potrivit datelor transmise de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Judetele afectate de inundatii sunt: Alba, Arges, Bacau, Bihor, Dambovita, Galati, Iasi, Salaj si Vrancea.

Angajatii MAI, prin reprezentantii Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta, actioneaza pentru remedierea situatiilor in 28 de localitati, cele mai multe interventii realizandu-se in Salaj (11) si Iasi (9). In prezent mai este doar o localitate, in judetul Dambovita, fara energie electrica, unde se lucreaza pentru remedierea problemei.

In urma ploilor abundente au fost afectate mai multe surse de apa potabila, autoritatile intervenind cu motopompe pentru a scoate apa din fantani. Astfel de situatii sunt in Salaj (66), Alba (6) si Bacau (6).

Potrivit oficialilor MAI, inundatiile au afectat si doua drumuri judetene, in Iasi si Arges, fara insa a fi oprita circulatia, si sapte drumuri comunale, in Vrancea, Bihor si Salaj, unde traficul se desfasoara cu dificultate.

Totodata, angajatii ISU Bacau au intervenit in zona Podul Turcului, afectat de inundatii. Centrul Operational al MAI va ramane activ pentru monitorizarea tuturor situatiilor din tara, au precizat oficialii institutiei pentru agentia de presa citata.

Inca o persoana a murit in judetul Iasi

Ploaia torentiala a facut ravagii la Iasi. Intr-o comuna din judet, un barbat a pierit miercuri seara dupa ce a fost luat de ape, iar bilantul a ajuns astfel la trei morti. El a fost doborat de o viitura puternica pe o ulita din satul Raducaneni, in timp ce mergea spre casa. Potrivit Stirilor Pro TV, trupul lui fost gasit de localnicii care au iesit din case pentru a vedea ce a ramas in urma apelor care au maturat localitatea. Mai multe gospodarii au fost inundate, iar pompierii au intervenit pentru a-i ajuta pe oameni sa scoata apa din case.

Apele au facut ravagii inclusiv in municipiul Iasi. Bulevardele au fost inundate, iar soferii au fost nevoiti sa circule pe mijlocul drumului. Tot din cauza vremii, un avion, care ar fi trebuit sa aterizeze la Iasi, a fost redirectionat catre Suceava.

Si in Bucuresti au fost probleme. O strada din Sectorul 3 a Capitalei a fost inundata de vijelia de miercuri noapte, iar un copac s-a rupt si s-a prabusit la intrarea unui bloc din cartirul Titan. Nu au fost persoane ranite, insa locatarii blocului au tras o sperietura zdravana, potrivit televiziunilor de stiri.

La Vaslui au fost probleme mari, dupa ploaia torentiala de azi-noapte. Mai multe strazi au fost inundate si acoperite cu aluviuni, iar pe alocuri a sarit chiar si asfaltul de pe sosea. A fost oprita inclusiv alimentarea cu energie electrica in zona garii din oras, pentru o perioada scurta de timp. O persoana care se afla la prasit a murit luata de viitura in drum spre casa.

Si la Dambovita au fost probleme. In urma urma furtunii, pasajul rutier de la Romlux si subsolul Spitalului Judetean Targoviste au fost inundate.

La Baia Mare apele au acoperit in catevazeci de minute strazile orasului. Au fost inundate curti si scari de bloc, iar autoritatile spun ca vor evalua pagubele si vor incerca sa ii despagubeasca pe oameni.

Codul Galben, prelungit pana la miezul noptii

Ploile continua si joi. Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o noua avertizare cod galben de ploi torentiale, grindina si intensificari de vant, care a intrat in vigoare miercuri, la ora 23:00, si se va incheia joi, tot la ora 23.00.

Potrivit meteorologilor, incepand din noaptea de miercuri si pana in noaptea de joi vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferica accentuata in cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum si in sudul si estul Transilvaniei.

In aceste regiuni se vor semnala averse torentiale, descarcari electrice, intensificari ale vantului, trecator cu aspect de vijelie si caderi de grindina. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente in a doua parte a zilei de joi si la inceputul noptii. Cantitatile de apa vor depasi local 20…25 l/mp si izolat 50 l/mp.

MAI, in verificari la Bratul Borcea

Secretarul de stat Constantin Catalin Chiper a verificat,la inceputul acestei saptamani, stadiul lucrarilor de consolidare a digului de pe bratul Borcea. Alaturi de oficialul MAI, in teritoriu s-a deplasat si inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, general de brigada Ioan Bas.

Reamintim faptul ca, in judetul Ialomita, intre localitatile Stelnica si Bordusani a avut loc o eroziune a malului drept al bratului Borcea, in zona Bentu, pe o lungime de aproximativ 25 de metri.

Pentru remedierea acestei situatii, autoritatile locale intervin impreuna cu specialisti din cadrul Administratiei Nationale “Apele Romane” cu mijloace tehnice specifice pentru dublarea digului existent pe o lungime de 80 de metri.

Foto: TVR