INVATAMANTUL OBLIGATORIU ar putea incepe de la varsta de DOI ANI

Extinderea sistemului educational obligatoriu, prin includerea copiilor care au intre doi si cinci ani in pregatirea prescolara, este una dintre preocuparile Ministerului Educatiei din Romania, dar si a altor tari din Europa, mai ales in cazul copiilor din familii defavroizate, a declarat ministrul Remus Pricopie.

Potrivit lui Pricopie, Ministerul Educatiei Nationale (MEN) doreste ca din 2015 sa extinda INVATAMANTUL OBLIGATORIU la varsta de cinci ani, iar apoi, gradual, spre trei ani.

Tot mai multe tari din Europa Centrala si de Sud-Est apreciaza ca educatia timpurie a copiilor reprezinta un pas determinant in stabilirea parcursului scolar si doresc sa extinda sistemul educational obligatoriu, prin includerea copiilor intre doi si ani in pregatirea prescolara (cresa, gradinita).

Citeste si: Ponta propune o schimbare majora in invatamant

In Europa, INVATAMANTUL OBLIGATORIU de la patru ani (gradinita) este implementat in Cipru, Luxemburg, Irlanda de Nord, Elvetia – in 14 cantoane. Tari in care INVATAMANTUL OBLIGATORIU incepe de la cinci ani (gradinita) sunt Grecia, Letonia, Ungaria, Malta, Olanda, Polonia, Marea Britanie, Turcia si Elvetia.

Grupurile dezavantajate si susceptibile a nu fi incluse in sistemul national de educatie sunt reprezentate, in medie, de copiii proveniti din mediul rural si de cei proveniti din familiile sarace. Acestia nu reusesc, pana la varsta de trei ani, sa isi dezvolte un vocabular de peste 1.000 de cuvinte, asa cum ar fi normal, dupa cum demonstreaza studiile realizate de specialistii in educatie.

Sursa foto: ifz.ro