INVESTITIE chineza de UN MILIARD DE EURO la Rovinari

Ministrul Economiei, Constantin Nita, a anuntat sambata, la Targu-Jiu, ca in sase saptamani se va incepe crearea societatii mixte intre Complexul Energetic Oltenia si compania chineza Huadian, un proiect care vizeaza INVESTITII de aproximativ UN MILIARD DE EURO la termocentrala Rovinari.

Acesta a precizat ca realizarea noului grup de 600 MW, in colaborare cu cei de la Huadian, va crea aproximativ 400 de locuri de munca. In context, ministrul a vorbit si despre investitiile aflate in derulare la cele doua termocentrale, Turceni si Rovinari.

“Sunt doua proiecte mari la Rovinari si Turceni — proiectul cu firma Huadian din China, in valoare de UN MILIARD DE EURO, acest proiect este in faza de finalizare, in sase saptamani vom incepe crearea societatii mixte intre CE Oltenia si Huadian si speram ca pana la sfarsitul anului sa se finalizeze toata documentatia tehnica necesara inceperii lucrarilor la acest proiect. Este un proiect mare, de 600 MW care va crea in jur de 400 de locuri de munca, dar mai important este ca va pastra alte 3.000 de locuri de munca. Speram ca anul acesta la sfarsit sa fie finalizate toate documentatiile”, a spus Nita.

Citeste si: FABRICA BOSCH din CLUJ va fi inaugurata de ZIUA EUROPEI

In ceea ce priveste finalizarea termocentralei de la Turceni, pentru care exista o finantare de 200 milioane de euro, ministrul Economiei a declarat ca este in curs procedura de evaluare a licitatiei care a fost facuta.

“Impreuna cu BERD-ul se analizeaza sa vedem care este cea mai buna solutie pentru modernizarea acestei centrale. In al treilea rand, sa nu uitam proiectele existente pe planul national de investitii, luna aceasta Rovinari va primi 30 de milioane de euro pentru modernizare in cadrul acestui plan national si sunt convins ca in perioada urmatoare si celelalte proiecte vor fi accesate si puse in practica la cele doua termocentrale. Mai adaugam faptul ca speram sa finalizam saptamana viitoare si documentatia, respectiv legislatia pentru perimetrele noi de exploatare de la Jilt, IPO-ul care trebuie sa il facem pentru vanzarea a 15 la suta din actiunile CEO. Principalul obiectiv al complexului este acela de a reduce costurile si de a se incadra in preturile de vanzare la bursa energiei electrice si sunt convins ca inceputul de vanzare la export produsa de CEO este de bun augur”, a mai spus ministrul Economiei.

Managerul CEO, Laurentiu Ciurel, a afirmat ca datorita eforturilor facute de schimbare a legislatiei, anul acesta, complexul a functionat la o putere medie de 1.000 MW comparativ cu anul trecut atunci cand, in perioada sarbatorilor pascale si de 1 Mai, toate cele patru termocentrale au fost oprite timp de o saptamana.

Citeste si: Dragnea: Negocierile cu China pentru termocentrala Rovinari sunt avansate

“Principala schimbare fata de anul 2013 este faptul ca intr-o perioada extrem de descarcata cum e perioada sarbatorilor pascale si de 1 mai, anul trecut am fost o saptamana pe zero, opriti complet, patru dintre cele mai mari termocentrale ale tarii, anul acesta am avut o putere medie de functionare de o mie de MW datorita eforturilor facute de schimbare a legislatiei. Banii din planul national de investitii ii vom incasa la sfarsitul acestei luni, este o alta facilitate prin care banii pe care ii platim pe certificatele de CO2 revin in programe de investitii de mediu si putem sa acoperim cu acesti bani peste 34 de milioane de euro, sa finantam mare parte din obligatiile pe care le avem la UE”, a spus Ciurel.

El a mai afirmat ca tot pentru acest an se are in plan marirea productiei cu 16 la suta, dar si dimensionarea fortei de munca pentru acoperirea costurilor si incasarea creantelor. “Avem anul acesta o perspectiva de a mari productia cu 16 la suta, undeva intre 14 si 15 TW, fata de 12 cat am produs anul trecut, si incercam sa si dimensionam forta de munca astfel incat sa acoperim costurile si sa incasam creantele. Exista un grafic de esalonari de plata de la RAAN, primele 5 milioane intra luni, pana la sfarsitul saptamanii mai intra inca 5, asa ne-am inteles cu directorul de acolo si in transa urmatoare de apa grea vom lua jumatate din bani. E un lucru care nu s-a mai facut pana acum, sunt creante istorice care au inceput sa fie recuperate”, a concluzionat Laurentiu Ciurel.

Sursa foto: gazetadedimineata.ro