Investitiile americane in Romania, in crestere cu 4,8% fata de anul trecut

Investitiile americane in Romania ajungeau la aproape 1,4 miliarde de dolari, la 30 iunie 2015, in crestere cu 4,8% fata de perioada similara a anului trecut, informeaza B1 TV.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Turismului, citat de Agerpres, volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de circa un miliard de dolari.

In ceea ce priveste exportul Romaniei catre SUA, acesta s-a cifrat la 597 milioane de dolari, iar importul la 403 milioane dolari. 

Numarul firmelor cu capital american din Romania era, la aceeasi data, de 7.007. Investitiile americane au vizat, in principal, comertul cu ridicata si amanuntul (27%), tranzactii imobiliare (16,8%), industria extractiva si prelucratoare (12,7%), activitati profesionale, administrative, stiintifice si tehnice (12,4%), transport, depozitare si comunicatii (10,5%), constructii (8,2%), hoteluri si restaurante (5,5%), agricultura, silvicultura si pescuit (2,7%), intermedieri financiare si asigurari (1,7%), administratie publica, invatamant si sanatate (1,2%), energie electrica si termica, gaze si apa (0,9%). 

CITESTE SI: Prognoza FMI pentru Romania: Crestere economica de 3,4% in acest an si de 3,9% in 2016

Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm este de parere ca tara noastra are un potential turistic ridicat si sustine ca o promovare strategica a ofertei turistice romanesti in SUA poate fi imbunatatita, astfel incat sa fie atrasi cat mai multi concetateni ai sai, dornici sa cunoasca noi destinatii turistice. 

In privinta principalelor produse si servicii de interes in promovarea pe piata americana sunt componente, subansamble si subsisteme, servicii de mentenanta pentru industria aeronautica, componente, subansamble si subsisteme si pentru industria auto, ingrasaminte chimice, anvelope, echipamente de masura si control, componente echipamente comunicatii, alimente organice, vinuri, branzeturi, rulmenti, mobila si mic mobilier, sticlarie decorativa, arme si munitii, echipamente optice, aplicatii (soft) mobile pentru telefonie. 

CITESTE SI: ROMANIA termina exercitiul financiar 2007-2013 cu o absorbtie de 70%

Sursa foto: economica