IOAN ADAM: Vinovatia o stabileste numai JUSTITIA

Deputatul PSD Ioan Adam a declarat marti ca justitia este cea care va stabili vinovatia sa in privinta acuzatiilor procurorilor anticoruptie din dosarul retrocedarilor ilegale, in care este cercetat alaturi de social-democratul Viorel Hrebenciuc si alte persoane.

“Vinovatia o stabileste justitia”, a afirmat Adam, la Palatul Parlamentului, intrebat daca se considera vinovat. El a adaugat ca “niciodata” nu s-au facut presiuni asupra directorilor de la Romsilva pentru a grabi procesul de retrocedare si ca sotia sa nu are niciun fel de implicare in acest dosar.

“Vreau sa fac o singura precizare de natura civila, care are legatura cu dosarul civil, pentru a elimina un mit. Hotararea data in instanta civila la Tribunalul Covasna a avut ca fundament o decizie data de Inalta Curte. Cu caracter obligatoriu, a stabilit ca acel client al meu, Sturza, este mostenitor legal, ca mostenirea se defera prin lege, si nu in baza partajului de ascendent, acela de care se vorbeste. Asa ca, fiind vorba de o decizie a Inaltei Curti, nicio instanta din Romania nu poate sa o ignore, inca vad ca nimeni nu a vorbit de ea. In 2009, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis cu caracter obligatoriu pentru instantele inferioare ca acea mosie Comanesti se defera, adica se transmite in baza Codului civil, si nu a unui partaj ascendent. (…) Aveam un raport de avocat, ne-am judecat sapte ani”, a precizat Adam.

CITESTE SI: REFERAT DNA: Motivarea impunerii ARESTARII lui VIOREL HREBENCIUC si IOAN ADAM

El a adaugat ca acelasi bun din aceeasi masa succesorala, respectiv castelul Comanesti, a fost castigat in proces la Tribunalul Bacau in prima instanta si la Curtea de Apel Bacau, la Inalta Curte retinandu-se calitatea de mostenitor legal a lui Paltin Sturza.

“Ne aflam in doua situatii delicate: avem o decizie irevocabila data in legatura cu un bun din aceeasi masa succesorala de Tribunalul Bacau si Curtea de Apel Bacau, in care s-a retinut calitatea de mostenitor, irevocabila, nu o ataca nimeni, si avem acum in discutie un dosar la Covasna in care judecatorul de la fond a ignorat, ceea ce nu s-a mai intamplat in justitia romaneasca, decizia obligatorie a Inaltei Curti si a spus ca este eronata”, a mentionat deputatul PSD.

Initial, procesul deschis de Paltin Sturza, urmasul printului Nicolae D. Ghica, fusese castigat de Directia Silvica Bacau la instanta din Onesti, in anul 2007. Insa decizia a fost atacata in justitie cinci ani mai tarziu, Tribunalul Covasna dand o sentinta prin care peste 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau, suprafata mai mare chiar cu 9.000 de hectare decat solicitase Paltin Sturdza, au fost atribuite mostenitorilor care au cerut revizuirea hotararii judecatorilor din Onesti. Terenul forestier este amplasat in zona oraselor Comanesti si Moinesti, precum si a comunelor de munte Dofteana, Palanca, Agas si Asau.

Potrivit DNA, pe 17 aprilie 2012, la solicitarea deputatului PSD Ioan Adam, cu sprijinul lui Paltin-Gheorghe Sturdza, un complet de judecatori de la Tribunalul Covasna din care au facut parte Lorand Ordog si Gabriel Uta a dispus admiterea unui recurs in materia fondului funciar si reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafata de teren forestier si de teren agricol, situate pe raza judetului Bacau, in favoarea unei persoane si in defavoarea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva.

CITESTE SI: IOAN ADAM a fost amanat de COMISIA JURIDICA. Motivul invocat este unul CIUDAT 

Procurorii sustin ca decizia judecatoreasca ar fi fost pronuntata in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, respectiv fara prezenta vreunui inscris nou care sa schimbe starea de fapt retinuta de instantele anterioare, fara a se efectua vreo expertiza in cauza, fara a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat in anul 1945.

DNA subliniaza ca a fost creat un prejudiciu in sarcina Romsilva de aproape 304 milioane euro, contravaloarea a 43.227 hectare teren forestier. In acelasi dosar sunt cercetati judecatorii Lorand Andras Ordog si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, senatorul PSD Ilie Sarbu, precum si seful Romsilva, Adam Craciunescu.

Sursa foto: bizbrasov.ro