Ioan Brindas, adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie Bihor, ridicat de DNA pentru camata

Ioan Brindas, adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie Bihor, a fost retinut de DNA in aceasta seara! Comisarul-sef va sta in sediul DNA pana maine cand procurorii vor propune arestarea lui preventiva pentru 29 zile.

Ioan Brindas este acuzat de luare de mita, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia pe care o indeplineste, in scopul obtinerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, folosirea, in orice mod, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, precum si de favorizarea infractorului.

Procurorii spun ca in perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Ioan Brindas, avand in coordonare Serviciul de Investigare al Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, a finantat in mod direct activitatea comerciala a trei societati din Oradea, pentru efectuarea de achizitii intracomunitare de zahar, ulei si alte produse alimentare.

Mai exact, inculpatul a acordat in mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totala de 45.000 euro, percepand in schimb o dobanda foarte mare (camata).

Pentru sumele de bani imprumutate in perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Brindas Ioan a incasat periodic, pana in luna septembrie 2013, dobanzi totalizand peste 75.000 euro.

In schimbul foloaselor materiale primite sub forma dobanzilor (cametei) incasate periodic, inculpatul a protejat activitatea infractionala celor trei firme pe care le-a finantat in parte, in conditiile in care aflase ca firmele erau implicate in circuite evazioniste.

De asemenea, la inceputul luni august 2013, inculpatul a avertizat una dintre persoanele vizate in dosarele de evaziune fiscala constituite la IPJ Bihor ca vor fi efectuate perchezitii domiciliare cu posibilitatea luarii unor masuri preventive in cauza. Ca urmare, persoana cercetata a distrus mai multe documente contabile si alte inscrisuri privind circuitele evazioniste, cat si inscrisuri privind finantarea firmelor din imprumuturi obtinute de la diversi camatari.

Sursa foto: adevarul.ro